Diğer
    Ana SayfaBebekSık rastlanan Kış hastalıkları

    Sık rastlanan Kış hastalıkları

    -

    Kış ayları daha sık hastalandığımız bir dönem. Elbette hastalıklardan en çabuk etkilenen ise bebekler. İlk 2 yılda bağışıklık sisteminin yeterince gelişmediğini düşünürseniz hastalıklara karşı tedbir almanız şart!

    Seral Çelik

    NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI)

    Nezleye neden olan 200'den fazla virüs var. Aksırık, öksürük sonucu havaya karışan virüslü damlacıklar solunum yoluyla vücuda yerleşiyor ve nezleye neden oluyor. En kolay yuva, kreş gibi toplu mekanlarda bulaşıyor. Hatta yılda 7-8 kez nezleye yakalanmak mümkün.

    Belirtileri: Bebeklerde daha sık görülenler; ateş, huzursuzluk, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, solunum sıkıntısı ve kulak zarlarında kızarıklık. Burun akıntısı koyu olduğunda tıkanıklık yapıyor ve bu da bebeğin nefes almasını zorlaştıracağından uyku sorunları ortaya çıkarıyor.

    - Advertisement -

    Tedavisi: Kendisi değil semptomları tedavi ediliyor. Burnunun tıkanıklığına karşı damlalar veriliyor. Ev ortamındaki havanın kurumamasına özen göstermek gerekiyor. Eğer bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa, enfeksiyonlardan korunması için emzirmeniz çok yararlı. Çünkü anne sütünde bebeğinizin bağışıklığını arttıran antikorlar var.

    GRİP

    Havadaki damlacıklardan bulaşan grip; solunum yolu enfeksiyonları listesinin başında yer alıyor. Genelde 1 hafta ya da 10 gün içinde iyileşiyor. Ancak bebeklerde daha uzun sürmesi mümkün.

    Belirtileri: Ateş, halsizlik, kaslarda ağrı gibi tüm vücudu ilgilendiren bulguların yanı sıra burun akıntısı veya tıkanıklık, boğazda yanma, kaşıntı hissi oluşturuyor.

    Tedavisi: Gribin iyileşme sürecindeki en önemli faktörler; yeterli sıvı alımı ve dinlenme. Bunun dışında bulunduğu odanın havasının nemli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden kalorifer sistemiyle ısınıyorsanız, peteğin üstünde su kabı bulundurabilirsiniz. Burun tıkalıysa damla kullanmalısınız. Eğer ateşi varsa, düşürmeye çalışmalısınız. Gripten korunmanın en etkili yolu ise yüzde 90 oranında koruma sağlayan grip aşısı. Aşının 3 yaşın altındaki çocuklarda ise dozun yarısı kadar uygulanması gerekiyor. 6 aylık ile 9 yaş arasındaki çocuklara eğer aşı ilk kez uygulanıyorsa 1 ay ara ile 2 kez yapılmalı.

    SİNÜZİT

    Sinüzit, kafa kemiği içindeki kemiklerin arasında bulunan 'sinüs' boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ortaya çıkıyor. Sinüs boşlukları, bazı bebeklerde doğuştan bulunurken bazılarında ise 12 yaştan sonra oluşuyor. Genellikle 2 yaşından büyük çocuklarda rastlanıyor.

    Belirtileri: Sürekli baş ağrısı, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak görülen iki kaşın arasında, yanaklarda ve alın bölgesinde şiddetli ağrı, burundan gelen şeffaf akıntı, soğuk havanın etkisiyle oluşan sızlama gibi belirtiler veriyor.

    Tedavisi: Doktorunuzun önereceği antibiyotikleri, burun açıcı damla, sprey ve ilaçları kullanmalısınız. Burun tıkanıklığını açmak önemli olduğu için, damla ve spreyin yanı sıra buhar tedavisi de uygulayabilirsiniz.

    Haberin devamı 2008 Formsante Ekim Bebek ekinde…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....