Bouldering (kısa kaya tırmanışı), ip emniyeti olmadan küçük kayalara yapılan bir tırmanış şekli. Doğal kayalarda yapılabildiği gibi doğadaki kaya oluşumlarını kapalı alanda canlandıran yapay tırmanış duvarlarında da yapılabiliyor. Çeşitli eğimlerde ve zorluk derecelerindeki bu yapay duvarların üzerine yerleştirilen tutamaklara tutunup tırmanarak ilerliyorsunuz. Ancak bouldering sadece kolları çalıştırmıyor. Vücuttaki tüm kasların devreye girdiği bu sporun en önemli unsurları core gücü ve esneklik. İşin içine eğlence girdiği için ertesi gün kaslarınızdaki ağrılarla uyanana kadar vücudunuzun ne kadar sıkı çalıştığını fark etmiyorsunuz. Tepeye tırmanmak için sadece kas gücü de yeterli değil, biraz düşünme ve strateji de gerektiriyor. Problemleri çözüp tepeye tırmanırken tamamiyle tırmanışa odaklanıyorsunuz. Bu da da stresten ve kafanızdaki düşüncelerden uzaklaşmayı sağlıyor.
• Güvenlik nasıl sağlanıyor? 4,5-5 metreye kadar ip emniyeti olmadan tırmanılıyor. Güvenlik ise yere yerleştirilen minderlerle sağlanıyor. Bunun üzerindeki yüksekliklere ip emniyeti ile çıkılıyor.
• Ne gerekiyor? Rahat bir kıyafetin yanı sıra tırmanış ayakkabısı (mekanlar tarafından makul bir ücret karşılığında kiralanıyor), ellerin kolay tutunmasını sağlayan magnezyum tozu ve toz torbası gerekiyor.
• Kimler yapabiliyor? Herhangi bir sağlık problemine ve aşırı kiloya sahip olmayan hemen her yaştan ve her seviyeden kişi bouldering yapabiliyor. Kaya tırmanışı ya da dağcılık sporuna başlamak isteyen kişilerin yanı sıra bu sporu halihazırda yapan sporcular antrenman yapmak amacıyla yapay tırmanma duvarlarını kullanıyor.