Diğer
    Ana SayfaGeziSıkıntıları şehirde bıraktık

    Sıkıntıları şehirde bıraktık

    -

    Sakarya iline bağlı olan Taraklı, 19.yüzyıl Osmanlı evleriyle dikkat çekiyor. Denizden 800 metre yükseklikteki bu şirin köyün rutubetsiz temiz havası, ayvaları ve ingiliz elması meşhur. İngiliz elmasının şeker hastalığına iyi geldiği halk arasında yayılmış bir söylenti de olsa, umut verici!

    Günler kısaldı, geceler uzadı… Hafif gri, isli puslu bir hava, kışın geldiğini iyice hissettiriyor. Kışla birlikte, çoğumuzun da üzerine bir kasvet çöktü. Kışı sevenler de var elbet ama onlar bile kışın tadını çıkaramıyor. Çünkü bir gerçek var ki; o da şehirde kışın zor olduğu! Trafiğin gürültüsünden yağmurun sesini bile dinleyemezsiniz, çıkıp yürümek istersiniz ama çamur olursunuz, üşürsünüz, tadınız kaçar eve dönersiniz… Oysa, dağlara doğru gittikçe yağmurun sesini dinleyebildiğiniz gibi, kokusunu da içinize çekebilirsiniz….

    Kışın tadı doğada gizli

    Göl kenarındaki konaklama tesisleri, köyleri ve İstanbul'a yakınlığıyla aslında çok tanıdık bir yer. Oysa her yerde olduğu gibi Sapanca'da da henüz keşfedilmemiş yerler var. Bunlar dan biride Taraklı Köyü. Taraklı, Adapazarı'na bağlı yemyeşil, şirin ve küçük bir köy. 19. yüzyıldan kalma Osmanlı evleriyle biraz Safranbolu'yu andırıyor. Evleri koruma altına alınan ve birinci derece sit alanı ilan edilen Taraklı'da halk, Osmangazi tarafından alındığından beri, tahta tarak ve kaşık yapımıyla uğraşmış. Taraklı adı da buradan geliyor. Gerçi artık tarak yapımı bitmiş ama yine de tahta oymacılığı hediyelik eşya dükkanlarında devam ediyor. Tahtadan yapılmış, tuzluk, şekerlik, ekmek sepeti, abajur alabileceğiniz hediyelerden bazıları.Denizden 800 metre yüksekliğe kurulmuş olan Taraklı'da hava rutubetsiz ve çok temiz. Tahmin edebileceğiniz gibi betondan arındırılmış. Çevresi dağlarla ve ormanlarla çevrili, köyün ortasından Göynük deresi akıyor. 20 kilometre uzakta ise gölü olmayan ama eşsiz bir manzaraya sahip olan Karagöl yaylası bölgenin en çok ilgi gören yerlerinden biri. Özellikle yaz aylarında piknikçiler tarafından tercih ediliyor.

    Taraklı'ya nasıl gidersiniz?

    Taraklı'ya İstanbul'dan gitmek için İzmit-Adapazarı otoyolunu kullanabilirsiniz. Bilecik sapağından çıktıktan sonra Geyve'ye doğru yaklaşık 20 kilometre gitmeniz gerekiyor. Geyve kavşağına geldiğinizde Sakarya nehrinin üzerinden geçip Geyve-Taraklı yolunu takip edin, yol burada rampa yapıyor. Dağ yolundaki küçük köyleri geçtikten sonra Taraklı'ya ulaşacaksınız. Taraklı'nın Sakarya'ya uzaklığı 60 kilometre. Bu yolculuk, İstanbul'dan çıkıldığında yaklaşık iki saat sürüyor. Özellikle Sakarya-Taraklı arasındaki yolculuk oldukça keyifli geçiyor. Çünkü şehirde alışık olmadığınız renk tonları (özellikle sonbaharda) gözlerinizi alıyor. Hava soğuk bile olsa üzerinize bir şeyler giyip arabanızın camını açmanızı tavsiye ederim. Bu havayı kolay kolay bulamazsınız. Ya da arabınızı bir kenara çekip, küçük bir yürüyüş de yapabilirsiniz…. Taraklı'nın kil hamamları da çok meşhur. Konaklama için Taraklı'nın merkezinde pansiyon bulmak zor, ancak Belediye bu konuda yardımcı olabiliyor, ya da 15 kilometre uzaklıktaki kil hamamı kaplıca tesisleri tavsiye ediliyor. Taraklı 'da bir süre yaşamak isterseniz aylık ya da sezonluk olarak ev kiralayabilirsiniz. Bir ay boyunca doğanın tam ortasında, sessizliği dinleyerek, cumbalı evleri sayesinde tarihi bir yolculuk yaparak farklı bir tatil geçirebilirsiniz. Şehre döndüğünüzde yüzünüzdeki renk değişmiş, ruhunuz aydınlanmış olacak.

    Konaklama Sapanca'da

    Taraklı'da bir ay geçirmek istemeyip, sadece hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyenlere önerimiz; Sapanca. Göl kenarındaki turistik tesislerde oldukça konforlu bir tatil geçirmek mümkün. Club Lale Otel, Sapanca Gölü kenarında, 5 bin metrekare alana kurulmuş. Göl ve dağ manzaralı odaları bulunuyor. Bahçesinde, yaz ve kış oturmak mümkün.

    - Advertisement -



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz