Diğer
    Ana SayfaSağlıkSindirim sisteminin uzmanları midelerini nasıl koruyor?

    Sindirim sisteminin uzmanları midelerini nasıl koruyor?

    -

    mayis-2012-saglik-2-3Prof. Dr. YILDIRAN SONGÜR
    Memorial Şişli Hastanesi
    Kızartma ve beyaz ekmeği hayatımdan çıkardım

    “Şekerli, unlu ve tuzlu yiyeceklerden kesinlikle kaçınıyorum. Özellikle rafine şeker içeren tatlılar tüketmemeye çalışıyorum. Tatlı tercihimi her zaman sütlü tatlılardan yana kullanıyorum. Tuz direkt olarak mideye zarar vermese de genel sağlığım açısından ondan uzak durmaya çalışıyorum. Güne yarım yağlı süt ve içine mısır gevreği ve yulaf ezmesi ekleyerek başlıyorum. Bu hem güne daha dinç başlamamı sağlıyor hem de bağırsak sağlığımı olumlu yönde etkiliyor. Akşam yemeklerini erken yemeye çalışıyorum. Hayatımdan kızartmaları ve beyaz ekmeği tamamen çıkardım. Ağırlıklı olarak sebze ve salata tüketiyorum. Hem reflü şikayetini artırdığı hem he etkin kilo kontrolü sağlamadığı için söylenilenin aksine akşam yemeklerinden sonra meyve tüketmiyorum. Bağırsak sağlığı için en önemli nokta hareketli bir yaşam. Bunun için haftada 4 gün yürüyüş ve spor yapıyorum. Her sabah aç karnına 1 bardak su içiyorum ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösteriyorum. Mideme zarar veren özel bir besin yok ancak dönem dönem ben de reflü şikayetleri yaşayabiliyorum. Bunun nedeni ise ne yediğim değil, ne kadar ve ne zaman yediğim oluyor. Her gün en az 7 saat uyumaya çalışıyorum, bunun altına indiğim zamanlarda kendimi kötü hissediyorum. Sigara kullanmıyorum.”

    mayis-2012-saglik-2-4Doç. Dr. ARZU TİFTİKÇİ
    Acıbadem Maslak Hastanesi
    Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyorum

    “Kilomu korumak için karbonhidrat ve yağdan uzak duruyorum. Az az ve sık sık beslenerek hem metabolizmamı hızlandırıyor hem de midemin sağlığı için hazma vakit bırakıyorum. Sindirim ağızda başladığı için besinleri iyi çiğniyorum. Mide sağlığım için sigara kullanmıyorum ve alkolü sınırlı tüketiyorum. Özellikle taze sebze, meyve yemeye özen gösteriyorum. Ayrıca ara öğünlerimde kuru incir, kuru kayısı gibi lifli gıdalarla beslenmemi destekliyorum. Uzun süredir hiç kızartma yemedim. Kafeini sınırlı, kolalı içecekleri çok nadir tüketiyorum. Gece geç saatte yememeye, bir şeyler yedikten sonra en az iki saat oturmaya veya kısa yürüyüşler yapmaya özen gösteriyorum. Tuzu az, salamura ve turşuyu nadiren kullanıyorum. Hazır gıda ve konserve yememeye özen gösteriyorum. Kömür veya odun ateşine maruz kalmış gıdalardan uzak duruyorum. Özellikle yanık ya da yanmış besinleri yememeye çalışıyorum. Evdeki baharatlarımı buzdolabında saklıyorum ve kötü koşullarda depolanmış baharat tüketmemeye çalışıyorum. Mide, bağırsak sistemimde ufak sorunlar yaşadığım zaman çiğneme formunda antiasidler veya probiyotikler kullanıyorum. Özellikle üst üste geç saatlerde yediysem veya ölçüyü fazla kaçırdıysam ayda birkaç günü geçmemek üzere lansoprol, pantoprazol etken maddeli asit pompası baskılayıcısı alıyorum. Yüzme, pilates gibi sporlar yaparak hem eklem sağlığımı koruyorum hem de iyi bir bağırsak alışkanlığı için gerekli olan hareketi hayatıma katıyorum. Hemen öğün öncesi ya da öğün arasında olmamak kaydı ile günde 2-2,5 litre su içiyorum.” Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz