Salataları tatlandırmak için ya da turşu kurarken koruyucu olarak kullandığımız sirke aslında kullanım alanı son derece geniş, her derde deva bir ürün. Bu ay sirke şişelerini market raflarından seçtik ve mercek altına yatırdık…
BASİT VE UCUZ BİR İKSİR
Meyvelerin ekşi suyu olarak da tanımlayabileceğimiz sirke; şarabın veya şekerli, nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana geliyor ve sirke asidi bakterileri olan “asetik asit” bakterileri içeriyor. Doğal yöntemlerle elde edilmiş bir sirke meyvenin tüm niteliklerini içinde barındırıyor ve bu nedenle mineraller, vitaminler ve enzimler yönünden son derece zengin. Sirkenin üretim tarzı ve içeriğine göre birçok farklı çeşidi bulunuyor. Elma, üzüm, beyaz ve kırmızı şarap sirkeleri gibi yaygın olarak tüketilen çeşitlerin yanı sıra şampanya, bal, nar, enginar, tahıl, pirinç, alıç sirkesi gibi çeşitler de farklı amaçlarla kullanılıyor. Temizlikten cilt bakımına, hastalıkların doğal yollarla tedavisinden yemekleri tatlandırmaya onlarca farklı amaçla kullanılan sirke her zaman elimizin altında olması gereken basit ve ucuz bir iksir. Ancak konunun uzmanları, işlemlerle hızlandırılmış sıradan sirkeler yerine organik ve doğal üretim yöntemleriyle elde edilmiş sirke kullanılmasını ve sirkenin cam şişelerde saklanılmasını öneriyor.
1- Kemal Kükrer Ballı Elma Sirkesi
Bal, su ve sirke karışımı birçok derde deva olarak zaten kullanılıyor. Ancak bu yeni ürün sadece bir karışım değil, bal ve elmanın birlikte fermantasyonu sonucunda sirke haline getiriliyor. Kilo kontrolüne yardımcı olarak tok karnına ılık bir bardak suyun içine ya da maden suyuna 1/4 oranında ilave edilerek tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenleyici bir etkisi bulunuyor ve kabızlığa iyi geliyor. Bağışıklığı destekleyen ürün cilt temizliğinde de kullanılabiliyor. 500 ml, cam şişe, 14.50 TL.
2- TA-ZE Kırmızı Şarap Sirkesi
Mersin yöresi Horozkarası üzümlerinden elde edilen kırmızı şarabın fermantasyonundan üretiliyor. Meyve salatalarında, salata soslarında, sebze ve et yemeklerinde kullanılması öneriliyor. 250 ml, cam şişe, 5.90 TL.
3- Yakatarla Organik Elma Sirkesi
Elma sirkesi neredeyse bir iksir kadar faydalı. Hele bir de yapımında tamamen organik meyveler kullanılınca antioksidan madde miktarı da artıyor. Aroma ve besin öğeleri bakımından son derece zengin olan organik sirke, pH değeri, cilt pH’ına yakın olduğundan cilt temizliğinde de kullanılabiliyor. Mevsimsel olarak toplanan meyvelerden elde ediliyor. Ürün ECOCERT tarafından sertifikalandırılmış. 250 ml, cam şişe, 7 TL.
4- Nar Gurme Organik Mandalina Sirkesi
Mandalinanın doğal mayalanmasıyla elde ediliyor ve üretiminin her aşaması organik kriterlere göre gerçekleştiriliyor. Yeşil salatalarla, özellikle semizotu salatasıyla çok yakışıyor. Beyaz ve kırmızı etlerle kullanılabiliyor. 250 ml, cam şişe, 14 TL.
5- Kemal Kükrer Balzamik Sirke
İtalya’nın Modena şehrine özgü balzamik sirke, hammaddesi Modena’dan getirilerek Kemal Kükrer’in kendi tesislerinde üretiliyor. Balzamik, yıllandıkça, bekletildikçe kalitesi artan bir sirke. Kemal Kükrer’in, balzamik sirkesi beş yıl bekletilerek hazırlanıyor. 500 ml, cam şişe, 16.90 TL.
6- Ralila Organik Talkım Elma Sirkesi
Batı Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen aşısız elmalar doğal yollarla fermente ediliyor. Birçok yararlı vitamin ve fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi mineraller ve birçok izmineral içeren elmada bulunan bütün bu yararlı maddeler organik sirkede de yer alıyor. Elma sirkesi arındırıcı ve temizleyici güçlü bir ajan olarak biliniyor. Vücuttaki yağ, mukus ve balgam depo maddelerini parçalayarak organların daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. 250 ml, cam şişe, 14 TL.
7- TA-ZE Beyaz Şarap Sirkesi
Sultaniye üzümlerinden elde edilen beyaz şarabın fermantasyonundan üretiliyor. Salatalar, soslar, çorbalar, balık yemekleri ve fırında pişirilen ya da marine edilmek istenen etler için kullanılması öneriliyor. 250 ml, cam şişe, 5.90 TL.
8- Nar Gurme Organik Nar Sirkesi
Narın doğal mayalanmasıyla elde ediyor ve organik kriterlere uygun üretiliyor. Yeşil salataların soslarına çok yakışıyor. Dengeli asidik yapısı, meyve kullanılan tarifler kadar peynir, deniz mahsullerinde yaygın bir kullanıma sahip. Güçlü bir antioksidan olan nar, sirke olarak da aynı faydalara sahip, örneğin yüksek tansiyon ve kolesterolün baş düşmanı olduğu biliniyor. 250 ml, cam şişe, 14 TL.
9- Yakatarla Organik Vişne Sirkesi
Afyon yöresinde yetişen vişnelerin suyunun sıkılması ve ardından katkı maddesi kullanılmaksızın organik yollarla fermentasyona bırakılması ile elde ediliyor. Salata ve soslar ile beraber tüketilmesi öneriliyor. 250 ml, cam şişe, 9 TL.
10- TA-ZE Modena Balzamik Sirke
Balzamik sirke İtalya’nın Modena bölgesinde geleneksel yöntemlerle yıllandırılarak üretiliyor. Ne kadar uzun süre yıllandırılırsa o kadar kıvamlı oluyor. Ahşap fıçılarda bekletilme süresine göre değeri artıyor. 30-40 yıl yıllandırılan özel ürünler hatırı sayılır fiyatlara alıcı buluyor. Tatlı ve ekşisi dengelenmiş, mayhoş bir tadı bulunuyor. TA-ZE’nin balzamik sirkesi de Modena’dan ithal edilmiş. 250 ml, cam şişe, 37.50 TL.
11- Doğanay Elma Sirkesi
Akdeniz, Niğde ve Konya yörelerinden toplanan elmaların suları doğal yöntemlerle fermente ediliyor. Üründe herhangi bir yapay aroma ve katkı maddesi kullanılmıyor. Şişelerde “% 100 elmadan üretilmiştir” ibaresi yer alıyor. Elma sirkesi yağ yakıcı özellikleriyle biliniyor ve seyreltilerek zayıflamaya yardımcı olarak da tüketilebiliyor. 500 ml, cam şişe, 3.15 TL.
12- City Farm Organik Üzüm Sirkesi
Organik üzümlerden yine organik esaslara göre üretiliyor. Herhangi bir katkı maddesi içermiyor. IMO CONTROL sertifikasına sahip. 500 ml, cam şişe, 9.25 TL.
13- Furkan Enginar Sirkesi
Yüzde yüz enginardan doğal fermantasyon yöntemi ile üretiliyor. Enginar özellikle karaciğer dostu bir sebze olarak biliniyor. Aktarlarda satılan bu ürün sulandırılarak tüketiliyor ve karaciğer yağlanması ve safra kesesi rahatsızlıklarında yardımcı olarak başvuruluyor, kanı temizliyor. 500 ml, cam şişe, 15 TL.
14- Kemal Kükrer Organik Elma Sirkesi
Organik olarak yetiştirilen elmalar, yine organik üretim esaslarına göre, 5 ayı aşkın fermantasyon sonunda sirke haline getiriliyor. Etko tarafından kontrol edilip sertifikalandırılan ürün cam şişede satışa sunuluyor. 500 ml, cam şişe, 10 TL.
SİRKENİN FAYDALARI
● Sirkeler genel olarak besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlıyor.
● Sodyumun etkisini azaltarak yüksek tansiyondan koruyor.
● Kolesterolü düşürüyor. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlıyor.
● Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye ediyor.
● İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekliyor.
✎ Aytaç Özkardaş GOZZİ
Fotoğraf: Ozan KUTSAL
Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı