Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSirkenin faydaları neler? Kimler sirke kullanmamalı? İşte zararları

    Sirkenin faydaları neler? Kimler sirke kullanmamalı? İşte zararları

    -

    Hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için ucuz ve bulunmaz bir nimet olan sirke bir evin olmazsa olmazlarından olmalı. Elmadan bala, adaçayından ayvaya, ebegümecinden biberiyeye… Dünyada 100’den fazla sirke çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olan sirke, sindirimi kolaylaştırması ve çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan bir besin olması nedeniyle eski zamanlardan beri tüketilen başlıca şifa kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sirkenin faydaları nelerdir? Sirke hangi hastalıklara iyi gelir? Meyve sirkesi nasıl yapılır? Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sirkenin az bilinen 7 önemli faydasını anlattı.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, son yıllarda popülaritesi giderek artan sirkenin kilo kontrolüne yardımcı olmadan şekeri dengelemesine dek birçok faydası olduğunu belirtirken, buna karşın doğru tüketilmediğinde fayda yerine zarar verebildiğini de vurguluyor. 

    SİRKENİN FAYDALARI

    • Sivrisinek ısırıklarına iyi geliyor
    • Pürüzsüz bir cilt için birebir
    • Bembeyaz dişlerinizin olmasını sağlıyor
    • Vücudu dengeliyor, kendini yenilemesini sağlıyor
    • Hormonların üretiminin canlanmasını sağlıyor
    • Kalbi ve dolaşım sistemini koruyor
    • Mide ağrısı ve gastirite iyi geliyor
    • İki ay düzenli kullanımda kolesterol oranını düzenliyor
    • Mikroplardan uzak tutuyor
    • Alzheimerı önlüyor
    • Kramp, kas kasılmaları, kireçlenmeye iyi geliyor
    • Kilo kontrolüne yardımcı oluyor
    • İnatçı öksürüğe iyi geliyor
    • Hijyen sağlamaya destek oluyor
    • Yüksek tansiyona iyi geliyor
    • Tümörlerle savaşıyor
    • Kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor
    • Bağırsakları koruyor

    sirke

    KİLO KONTROLÜNE KATKI SAĞLIYOR

    Üç ay boyunca, her gün yemeklerinize katacağınız 1 yemek kaşığı sirkenin beden kitle indeksinde 0.4-0.7 puanlık azalmaya neden olabileceğini gösteren çalışmalar bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz. Ancak günde 1 kaşık sirke tüketimini obezitenin çaresi olarak görmemek gerek” diyor.

    İNATÇI ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR

    Tıbbın babası sayılan Hipokrat’ın Milattan Önce 400’lü yıllarda akut enfeksiyonları ve yaraları iyileştirmek için sirkeyi kullandığı biliniyor. Artık tüm bakterilere karşı etkin olmadığı ortaya konsa da çok eski bir formül olarak bal ve sirke karışımı inatçı öksürüklere karşı hala kullanılıyor. Sirkenin tahriş etme özelliğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Deride oluşan enfeksiyonlarda kullanımı enfeksiyona neden olan bakterinin türüne göre etkili olabilir. Fakat asitlik derecesinin yüksek olduğu ve tahriş etme kabiliyetinin olduğu da unutulmadan kullanılmalıdır” uyarısında bulunuyor.

    - Advertisement -

    HİJYEN SAĞLAMAYA DESTEK OLUYOR

    Sirke, içeriğinde bulunan asetik asit sayesinde besinlerin bozulmadan saklanmasına yardımcı oluyor. Çünkü zararlı bakteriler yüksek asitli ortamlarda yaşayamıyor. Sebze ve meyvelerin son yıkama suyuna sirke eklenmesinin besin hijyenini sağlamada etkili olduğuna vurgu yapan İpek Ertan, uygulanması gereken ölçü hakkında “1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke koyduğumuz suda 5 dakika bekleterek sebze ve meyvelerin dezenfekte olmalarını sağlayabiliriz” diye bilgi veriyor.

    YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELİYOR

    Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, her gün sirkeli su içen farelerin tansiyonlarında içmeyenlere göre bir düşüş yaşandığı görüldü. Henüz insanlar üzerinde yapılan bir çalışma yok. Ancak sirkenin yiyeceklere lezzet kattığı için tuz ihtiyacını azaltabileceği ve böylece tansiyonu düşürmeye yaradığı yorumunu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Yüksek tansiyonu olan kişilerin sindirim sistemi sorunları yoksa 1 yemek kaşığı sirkeyi bol su ile karıştırıp tüketmelerinde bir sakınca olmayabilir” diyor.

    TÜMÖRLERLE SAVAŞIYOR

    Farelerde yapılan bir başka çalışma da sirkenin tümörler üzerindeki etkisini gösteriyor. Aşılama yöntemi ile kanser oluşturulan iki grup farede, sirkeli su ile beslenen farelerin beslenmeyen farelere göre önemli ölçüde daha küçük tümör hücrelerine sahip olduğu görüldü. Sirkedeki antitümör faktörlerin henüz tanımlanmadığını kaydeden İpek Ertan ”Ancak bilim insanları sirkenin bağırsaklarda diyet lifinin sağlıklı yağ asitlerince parçalanmasını sağlayarak bunu yaptığını düşünmekte” diye konuşuyor.

    KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEYE YARDIMCI OLUYOR

    Karbonhidrat içeren bir öğünden sonra tüketilen beyaz sirkenin vücudun verdiği glisemik cevabı anlamlı bir düzeyde düşürdüğünü ve insülin duyarlığını da belirgin ölçüde artırdığını gösteren çalışmalar var. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Bu çalışma sonuçları ne anlama geliyor?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor:

    “Glisemik indeks, yiyecek tüketiminden iki saat sonra kan şekeri seviyesindeki artışı gösteriyor. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler hızla kana karışarak şeker düzeyini etkiler. Vücudun verdiği glisemik cevabın düşük olması ise sağlık açısından daha faydalı. Kısacası bu çalışma sonuçları beyaz sirkenin kan şekeri düzeyinin dengelenmesine katkı anlamına geliyor. Burada sirke içindeki asetik asitin, nişasta sindiren enzimlerle etkileşime girdiği için kan şekeri yönetimine yardımcı olmada rol oynadığı düşünülüyor. Tüm bu özellikleri ile sirke diyabeti tedavi etmez ama belli bir miktarda kullanımı vücudun karbonhidratı daha iyi sindirmesine yardımcı olabilir.”

    BAĞIRSAKLARI KORUYOR

    Sirke bilinen en eski mayalı ürünlerden biri. Mayalanma sırasında açığa çıkan yararlı bileşikler, özellikle antioksidanlar sirkenin yine de bağırsak dostu bir besin olmasına yetiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan’a göre, bağırsak floramızı güçlendirmek, bağışıklığımızı yüksek tutmak için beslenmemizde sirkeye de yer vermemiz gerekiyor.

    Not: Her bünye farklı olabilir, doktorunuza danışmadan yemeyiniz!

     

    sirke

    SİRKENİN ZARARLARI NELERDİR?

    Birçok faydası olsa da sirke tüketiminde dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Sürekli sirke kullanmak diş minesinin yıpranmasına neden olabilir. Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın! Mutlaka su ile seyrelterek tüketin” diyor.

    SİRKELİ MASKE

    Sirke, antioksidan ve güçlendirici etkisiyle cildin yaşlanmasını önlüyor. Kuru ciltleri yumuşatan losyon: 30 gr acı bakla tanesini 1 litre suyla karıştırıp kaynatın. İçine 2 litre elma sirkesi ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Sonra yüzünüze sürün. Normal-yağlı cilt maskesi: 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir kaşık unu hamur haline getirin ve yüzünüze sürüp 10 dakika bekletin. Sonra temizleyin.

    KIRIŞIK GİDERİCİ MASKE

    3 yemek kaşığı yeşil kili bir yemek kaşığı biberiye sirkesi ve bir yemek kaşığı rüşeym yağı ile karıştırın. Karışımı kalın bir tabaka halinde yüzünüze sürüp en az 20 dakika bekletin.

    SİRKE İLE DOĞAL DEODORANT

    1 avuç köknar ya da çam iğnesi 1 litre elma sirkesi ya da alkol… Beş dakika boyunca çam iğneleriyle sirkeyi kaynatın. Karışımı 3 hafta boyunca dinlendirin. Mükemmel bir doğal deodorant elde edebilirsiniz.

    MEYVE SİRKESİ NASIL YAPILIR?

    • 1 çay bardağı nohut
    • 1 kilogram sirke yapmayı planladığınız meyve (örneğin; üzüm)
    • 2 yemek kaşığı bal
    • 1 litre içme suyu
    • 1 yemek kaşığı kaya tuzu

    Yapılışı:

    Üzümleri güzelce yıkayıp sularının süzülmesi için bir kenara alın. Sirkeyi yapacağınız cam kavanozu iyice yıkayıp kurutun. Önce suyu, ardından da meyveleri kavanoza koyun. Ardından nohut ve 1 yemek kaşığı balı da ilave edip tahta ya da silikon bir kaşıkla karıştırın. Üzerini bir tülbentle kapatıp paket lastiği yardımıyla tülbendi sabitleyin. Kavanozu karanlık bir ortama yerleştirin ve iki günde bir tahta ya da silikon bir kaşıkla karıştırın. Bu işlemi tüm üzümler dibe çökene kadar (yaklaşık 20 gün) sürdürün. Ardından sirkenizi 20 gün de aynı yerde karıştırmadan bekletin ve mayalanmasını sağlayın. Bu esnada üzerinde sirke anası adı verilen tabaka oluşacaktır. Sirke anasını bir kenara alın. Meyveleri süzüp alın. Sirkeyi yeniden kavanoza alıp içine 1 tatlı kaşığı bal ve kaya tuzu ekleyin. Tülbentle yeniden kapattığınız kavanozu 20 gün daha bekletin.

    İLGİLİ İÇERİKLER

     


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz