Diğer
    Ana SayfaHaberSistit neden olur? Sistin belirtileri ve tedavi yolları neler?

    Sistit neden olur? Sistin belirtileri ve tedavi yolları neler?

    -

    Mesane enfeksiyonu anlamına gelen sistit bazı kadınlarda çok sık tekrarlayarak yaşam kalitesini düşürebiliyor. Peki, sistik neden olur? Sistit belirtileri, tedavi yolları nelerdir? Sistite ne iyi gelir? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim anlattı:

    SİSTİT NEDİR? NEDEN OLUR

    Çoğu zaman, iltihaplanma bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır ve buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonu ağrılı ve sinir bozucu olabilir ve enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Sistit, belirli ilaçlara, radyasyon terapisine, hijyeni için kullanılan ürünlere ya da hijyen tekniklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, sistit, başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir. Bakteriyel sistit için olağan tedavi antibiyotiklerdir. Diğer sistit tiplerinin tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir.

    SİSTİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Bazı kadınlar, yılda 3’ten fazla tekrarlayan sistit nöbeti geçirebilir. Ağrı, yanma hissi gibi belirtileri olan sistit, müdahalede geç kalındığı takdirde böbreklere zarar vererek tedaviyi oldukça güçleştiriyor. Çoğu durumda, sistitin geri dönmesinin belirgin bir nedeni yoktur. Genellikle mesane veya savunma (bağışıklık) sisteminizde tanımlanabilecek bir sorun yoktur. Vücudun mesaneye giren ve enfeksiyona neden olan bakterilere direnme yeteneğinde hafif bir değişiklik olabilir. Vücudun savunmasındaki küçük bir değişiklik, dengeyi enfeksiyona neden olmak için bakteriler lehine çevirebilir. Mesane veya böbrek problemleri sistitin tekrarlamasına neden olabilir. Örneğin; böbrek taşları veya idrarın birikmesine ve düzgün tahliye edilmemesine neden olan durumlar.

    SİSTİT HAMİLELİK SIRASINDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

    Hormonlar; vajina, mesane ve idrar yolu östrojen adı verilen kimyasal maddeye (hormona) yanıt verir. Menopozdan sonra, vücuttaki östrojen seviyeleri azaldığında, bu organların dokuları incelir, zayıflar ve kurur. Bu değişiklikler tekrarlayan sistit riskini artırabilir. Sistit, idrar yolundaki değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında da daha sık görülür.

    CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA…

    Cinsel ilişki bazı kadınlarda sistit olasılığını artırır. Bazı kadınlar cinsel ilişki sonrası bir gün içinde sistite yatkın olduklarını fark ederler. Bu kısmen mikropları (bakterileri) mesaneye itebilecek hareketlerden kaynaklanabilir. Ayrıca idrar çıkış borusunda (üretra) hafif hasarlar olabilir. Bu hafif hasar, bakterilerin gelişmesini teşvik eder. Spermisitler veya diyafram kontraseptifleri kullanılırsa vajina içindeki ve çevresindeki normal mukus da hassas olabilir. Sistit gelişme olasılığını azaltmak için cinsel ilişki yaptıktan sonra mesanenizi boşaltmak için tuvalete gidin. Doğum kontrolü için diyafram kullanmayın. Diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak için doktorunuza başvurun.

    - Advertisement -

    YANLIŞ TEMİZLİK İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NEDEN OLUR

    Kadının dış idrar yolunun anatomik olarak erkek dış idrar yoluna göre daha kısa olması, bakterilerin mesaneye ulaşmasını kolaylaştırarak mesane iltihabına neden oluyor. Bu nedenle hastalık en çok kadınlarda rastlanıyor. Özellikle üreme çağındaki kadınları tehdit eden idrar yolu enfeksiyonuna yol açan etkenler arasında tuvalet alışkanlıkları ilk sıralarda yer alıyor. Tuvalet sonrası, arkadan öne doğru yapılan temizlik, anüs çevresindeki organizmaları vajinaya taşıyarak sistite neden oluyor. Bu yüzden temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında meydana gelen mekanik travmalar ve ilişki ile genital bölgedeki yuvalanan bakterilerin mekanik olarak dış idrar yoluna taşınması da enfeksiyona olan eğilimi arttırıcı etkiye neden oluyor.

    İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİ EDİLMEZSE…

    İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve sızı, idrarın bitmeme hissi, kanlı gelmesi, idrar renginde koyulaşma ve bulanıklık, cinsel ilişki esnasında ağrı gibi şikayetler baş gösteriyor. Hastalığa müdahalede geç kalındığı takdirde bakteriler böbreklere ulaşıyor. Bunun da kişide, ateşle birlikte daha ağır seyreden ve hastane yatışı gerektiren enfeksiyonların gelişmesine neden olabiliyor.

    SİSTİTİN TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?

    Tedavide genellikle antibiyotikler ve idrar yolu temizleyicileri kullanılıyor. Uygun tedavi planlaması sonucunda şikayetler 24 saat içinde ortadan kalkıyor. Tedaviye geç kalınması ya da bilinçsiz uygulamalar yapılması sonucunda hastalık ilerleyebiliyor ve böbreklere yayılarak kronikleşebiliyor.

    İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden herhangi birinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Yapılan tetkikler ve çıkan sonuçlara göre belirlenen tedavi doğru şekilde uygulandığında kişinin tüm şikâyetleri ortadan kalkıyor. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için bol su içilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir.

    İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA HANGİ BESİNLER İYİ GELİR?

    İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinler için ilgili haberimize bakabilirsiniz: 

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER

    ADET DIŞI KANAMA, SANCI VE KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

    KADINLARIN HAYATINI KABUSA ÇEVİREN HASTALIK

    HAMİLELİKTE VAJİNAL MANTARA DİKKAT

    Vajinal mantar nedir? Vajinal mantarın belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemi nedir? gibi merak edilen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Dinçer Ata yanıtladı. İlgili haberimiz için tıklayın:

    VAJİNAL BÖLGEDE KAŞINTI YAPAN 6 NEDEN

    Kaşıntıya sebep olabilecek nedenlerin yer aldığı haberimiz için tıklayın:

    ENFEKSİYONLAR TATİL KEYFİNİZİ BOZMASIN

    Vajinal enfeksiyonlara karşı yazın alınabilecek önlemleri Formsante arşivinden bulabilirsiniz:

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz