Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSiyah mercimek (beluga) çorbası tarifi ve faydaları

    Siyah mercimek (beluga) çorbası tarifi ve faydaları

    -

    Anavatanı Suriye olan siyah mercimek, beluga adıyla da tanınıyor. Bu adı Beluga havyarından alıyor. Peki siyah mercimeğin faydaları nelerdir? Siyah mercimeğin besin değeri nedir? İşte siyah mercimek çorbası tarifi…

    KISA SÜREDE PİŞİYOR

    Mercimek ailesinin en küçük üyesi olan siyah mercimek, özellikle vejetaryen ve vegan beslenenler için ideal bir seçenek. Kırmızı ve yeşil mercimeğin aksine daha kısa sürede pişebilen bu bakliyatın 120 gramı günlük lif oranını rahatlıkla karşılayabiliyor.

    SİYAH MERCİMEĞİN FAYDALARI

    Ülkemizde yeni tanınmasına rağmen kısa sürede popülerleşen bu bakliyat, lif bakımından oldukça zengin. Düşük yağ oranı nedeniyle kolesterol düşürücü liflere sahip olan siyah mercimek güçlü bir protein, potasyum, demir, fosfor ve folik asit kaynağı.

    Gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bu bakliyat tok tutmasının yanı sıra sinir sisteminin etkin çalışmasına yardımcı oluyor, kan basıncını düşürüyor, kişiyi diyabete karşı koruyor.

    - Advertisement -

    SİYAH MERCİMEK BESİN DEĞERİ

    Piştikten sonra parlak kabuğuyla özellikle çorba, salata ve meze olarak tüketilebiliyor. 100 gram kuru siyah mercimek 362 kalori. Ayrıca 24 gram protein, 63 gram karbonhidrat, 1,6 gram yağ, 30 gram lif ve 39 mg kalsiyum içeriyor.

    SİYAH MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

    Malzemeler:

    • 1 su bardağı siyah (beluga) mercimeği
    • 1 adet soğan
    • 1 adet havuçü
    • 2 diş sarımsak
    • 1 çarliston biber
    • 5 bardak su
    • 1 yemek kaşığı nane

    Yapılışı:

    1 bardak beluga mercimeği yıkayıp ve tencereye atın. 1 soğan, 1 havuç, 2 sarımsak, 1 çarliston biberini de bölüp tencereye atın. 5 bardak su ekleyin. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. (Yarım saatten fazla sürüyo ama düdüklü de yapabilirsiniz) Malzemeler yumuşayınca, altını kapatıp, el blenderından geçirin. Tekrar altını açın ve 1 yemek kaşığı salçayı, yarım bardak suda eriterek ekleyin. 1 yemek kaşığı nane de ekleyebilirsiniz. İsteğe bağlı yarım su bardağı yağ da koyabilirsiniz. Veya pişirdikten sonra naneyi yağda kavurup sunum yapabilirsiniz. Kıvamı koyu ise, 1 bardak kaynar su da ekleyebilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz