Diğer
    Ana SayfaSağlıkSiz sorun uzmanlar yanıtlasın

    Siz sorun uzmanlar yanıtlasın

    -

    Sağlık konusunda aklınıza takılan ya da sormaya çekindiğiniz sorular mı var? Artık merak ettiğiniz cevaplara kolayca ulaşabileceksiniz…

    İmplant tedavisi gözümü korkutuyor
    S- Bir gün içerisinde implant tedavisi yapılabileceğini duydum, bu nasıl mümkün oluyor? Sürekli dişçiye gidip gelme düşüncesi beni korkutuyor.
    Nalan K.

    C- Evet, uygun vakalarda ve önceden dikkatli, titiz bir hazırlık yapmak kaydıyla, aynı gün içerisinde hem implantın çene kemiği içerisine yerleştirildiği cerrahi işlemi hem de sonrasında üzerine bir protez yerleştirilerek diş eksikliğini gidermek artık mümkün. Bu yaklaşım tek diş eksikliklerinde olabildiği gibi, aynı çenede tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda da uygulanabiliyor. Bir günde implant tedavisinin arkasında aslında tamamen dijital teknoloji var. Bu bize büyük bir hassasiyet ve hız kazandırıyor. Üç boyutlu radyografik görüntülemelerde, planlama yapmak için bilgisayar ortamında sanal modelleri oluşturmada, yerleştirilmiş implantın ölçülerinin alınmasında, implant ve protez arasında bulunan ara parçaların ve bunların üzerine yapılacak restorasyon ya da protezlerin üretilmesinde hep dijital teknolojiye başvuruyoruz. Tabii şunu hatırlatmakta fayda var; uygulamada nasıl bir teknoloji kullandığımız önemli ama bu asla bilgi ve deneyimin yerine geçmiyor. Tüm klinik dallarda olduğu gibi başarılı bir implant tedavisi için dikkatlice yapılmış bir tedavi planlaması sürecin ilk ve en önemli aşamasını oluşturmaya devam ediyor. İlk defa gelen bir hastada ihtiyaç duyduğumuz bilgileri topluyoruz. Hastanın beklentilerinden ağız içi durumuna kadar her şeyi gözden geçirip kaydediyoruz. Bu değerlendirmeler hem estetik hem de işlevle ilgili bilgileri kapsıyor. Dijital ortamda kaç implantla tedavi edileceği, implantların çaplarından hangi açılarla yerleştirileceğine kadar belirliyoruz. Önce hastanın üç boyutlu tomografi görüntülerini alıyoruz. Bu görüntüleri işleyerek çenelerin sanal modellerini oluşturabilen bilgisayar yazılımlarında tedaviyi ve tedavi işlemlerini planlıyoruz. Sanal ortamda sinir, sinüs vb gibi anatomik sınırlamaları dikkate alarak implantların hangi bölgeye hangi açıyla yerleştirileceğini, implant çap ve büyüklüklerini belirliyoruz. Hatta ihtiyaç duyduğumuz vakalarda bu dijital planlama dosyalarını kullanarak cerrahi sırasında implantın en az riskle kemiğe yerleştirilmesini sağlayan bir rehber de yapabiliyoruz. Sonra da implantları yerleştiriyoruz ama çok daha küçük cerrahi sınırlarında gerçekleşiyor bu işlemler. Hatta uygun vakalarda hiç kesi yapmadan ilerliyoruz. İmplant yerleştirildikten sonra, ağız içerisindeki konumunu kaydetmek için dijital ağız içi tarayıcılarını kullanıyoruz. Bu dijital verilerle yine bilgisayarda yeni bir sanal model elde ediyoruz.Model üzerinde implant içerisine vidalanarak sabitlenen ara parçaları ve üzerine gelecek restorasyonları planlıyoruz. Son olarak da bu dijital planlama verilerini kullanabilen bilgisayar kontrollü tornada bu parçaları üretiyoruz. Ve en basit implant tedavilerini tamamlamak için dört-beş randevu gerekirken, tüm bunları aynı gün içerisinde tamamlayabiliyoruz.
    Prof. Dr. Hakan Uysal – Diş Hekimi

    Sorularınız için e-posta gönderebilirsiniz.
    [email protected]



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz