Sağlık konusunda aklınıza takılan ya da sormaya çekindiğiniz sorular mı var? Artık merak ettiğiniz cevaplara kolayca ulaşabileceksiniz…
Dişlerim daha da lekelendi
S- “Her yıl düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırıyorum. Aynı zamanda diş yüzeyindeki lekeleri de temizletiyorum. Nisan ayında kendi diş hekimime değil, başka bir kliniğe gittim. Çok kısa sürede işlem sona erdi. İlk birkaç gün her şey çok iyi gitti ama sonrasında bir anda dişlerim yeniden lekelendi. Sadece birkaç ayda dişlerim eskisinden daha da lekeli görünmeye başladı. Diş bakımımda aynı uygulamaları yaparken, dişlerimin bu hale gelmesi normal mi?” Pelin H.
C- Diş taşı temizliği işlemi, iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada, dişlerin üzerindeki diş taşları diş ve çevre dokulardan uzaklaştırılıyor. Diş taşlarının yapışık olduğu bu bölgeler, renklenmeye yol açacak şekilde düzensiz ve pürüzlü oluyor. Bu bölgelerin pürüzsüz, parlak hale getirilmesi ve diğer diş lekelerinin ortamdan uzaklaştırılması için ikinci aşama olan “polisaj” işlemi uygulanıyor. Çok detaylı bir diş taşı temizliği yapılmış olsa bile polisaj işlemi yeterli değilse, çizik ve düzensiz yüzeylerde hızlı bir şekilde renklenme kaçınılmaz oluyor. Düzgün, cilalı yüzeylerin renklenmesi ise daha uzun zaman alıyor. Diş taşı temizliği, hızlı ve kabaca yapılacak bir işlemden ziyade diş sağlığının idamesini sağlayan önemli bir basamak oluyor.
Dt. Erce Beleçoğlu – Diş Hekimi
Sorun depresyon mu?
S- “Bu aralar herkese, her şeye kafayı takıyorum. Üzerime vazife olmayan konular bile beni rahatsız ediyor. O yüzden de sık sık çevremdekilerle tartışıyorum. Hatta yabancılarla da tartışma yaşadığım oluyor. Geçenlerde erkek arkadaşım bundan çok sıkıldığını ve eğer kendime çekidüzen vermezsem benden ayrılacağını söyledi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu durumun nedeni depresyon olabilir mi?” Gülşah S.
C- Günlük hayatta her moral bozukluğunda ve can sıkan durumlarda genelde depresyondayım deniyor. Fakat depresyon, bu kadar hafife alınacak bir durum değil! Peki, depresyon nedir? Bu ciddi bir rahatsızlık ve belirtileri hafif, orta, yüksek şiddetlerde kendini gösteriyor. Örneğin; ümitsizlik, değersizlik ve çaresizlik hisleri, duyguları kontrol edememe, günlük aktivitelere duyulan ilginin azalması, kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk duygusu, iştahta ve kiloda belirgin artma/azalma, uyku düzeninde belirgin değişimler, belirgin öfke, huzursuzluk ve enerji kaybı, dikkatsiz davranışlarda artış, odaklanmakta problem ile nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar bu belirtiler arasında yer alıyor. Depresyon tanısı almak için bu şikayetlerin en az 15 gün boyunca devam etmesi gerekiyor. Kendiliğinden geçmeyen bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi önem taşıyor. Aksi halde bireyin hayatını daha da olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla bir uzmandan yardım almanızı öneriyorum.
Batuhan Toprak – Psikolog
Sorularınız için e-posta gönderebilirsiniz.
[email protected]