Doğum kontrol hapı, prezervatif ve spiral… Bunlar son derece güvenilir, sağlıklı ve dünyadaki kadınların büyük çoğunluğunun tercih ettiği doğum kontrol yöntemleri. Ancak ideal yöntemi seçerken sorulması gereken soru şu olmalı:
“Bu yöntemler hangi şartlarda ve kimler için daha uygun?” Soruyu Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya’ya yönelttik.
DOĞUM KONTROL HAPI MI?
En sık kullanılan ve güvenilirliği en yüksek olan korunma yöntemlerinden biri doğum kontrol hapları… Özellikle genç kadınların tercih ettiği bu yöntem, ileri yaş grubunda ve sigara içen kadınlara önerilmiyor.
Hap kullanımı için mutlaka bir uzmandan görüş alınması gerekiyor. Çünkü kan pıhtılaşmasında bozukluk veya benzer bir hastalık hikayesi olan, tanısı konulmamış genital kanama yaşayan ve 35 yaş üstünde olup, sigara içen kadınlar ile hormona duyarlı kanser ve karaciğer tümörü bulunan kişilere bu yöntemin kullanılması önerilmiyor. Öte yandan yüksek tansiyon, diyabet, safra kesesi hastalıkları, migren ve obezite hastalarının mutlaka doktor kontrolünde doğum kontrol hapı kullanması, mümkünse başka bir yöntemi tercih etmesi gerekiyor.
HAMİLE KALMAMAK İÇİN GEBELİKTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?
PREZERVATİF Mİ?
Genç çiftlere hem doğum kontrol yöntemi olarak hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla prezervatif kullanmaları öneriliyor. Araştırmalar prezervatif kullanmanın yüzde 88 ve üzerinde koruma sağladığını gösteriyor. Fakat buradaki diğer yöntemlere kıyasla görece düşük oran, düzenli kullanımdaki sorundan kaynaklanıyor. Çünkü pratik olmaması ve her ilişkide kullanılamaması, bu yöntemin koruyucu etkisini azaltabiliyor.
Prezervatif kullanımındaki başka sorun da bu ürünü kullanmanın bazı kişilerde yarattığı psikolojik rahatsızlıklar… Yine de düzenli ve doğru şekilde kullanıldığında en yüksek korumayı sağladığı biliniyor.
SPİRAL Mİ?
Enfeksiyon ve buna bağlı olarak gebe kalmayı zorlaştırma riski nedeniyle, doğum yapmamış kadınların spirali ilk tercih olarak görmemesi gerekiyor. Ancak çocuğu olan, herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle doğum kontrol hapı kullanamayan veya prezervatif kullanımına sıcak bakmayan çiftlerde, uzun süreli kullanım avantajı nedeniyle tercih ediliyor.
Spiral; doğum yapmamış, rahimde şekil bozukluğu olan ya da cinsel organlarında ciddi enfeksiyonu bulunan kadınlara da tavsiye edilmiyor. Ayrıca rahim veya rahim kanalında habis tümör varlığında, dış gebelik yaşanması halinde, bakır içeren spirallerin bazı bakır metabolizması bozukluğu olan kadınlarda kullanılması uygun bulunmuyor.
KORUNMASIZ SEKS YAPMAK RUS RULETİ GİBİ
SONUÇ
Doğum kontrol yöntemi seçilirken; çiftlerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi, gereken tıbbi veriler alındıktan sonra karar verilmesi ve bu kararlara kişinin istekleri ile beklentilerini de katmak önem taşıyor. Birden fazla partneri olan kişilerin hem doğum kontrol yöntemi hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı etkin bir korunma sağlayan bir yöntem olan prezervatifi kullanmaya teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca kist, adet düzensizliği veya hormonal problemleri olan genç kadınlarda doğum kontrol hapları güçlü bir korumanın yanı sıra tedavi edici etki de sağlıyor. Doğum yapan, tek partneri olan kadınlarda ise spiral uygulanması kolay, rahat tolere edilebilen ve uzun süreli korunma sağlayan bir yöntem olarak öne çıkıyor.
KORUMA YÖNTEMİNİZİ DOĞRU SEÇİN AIDS SİZİ KORKUTMASIN
Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL
Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı