Diğer
    Ana SayfaGüzellikSizin için en iyi güneş koruması

    Sizin için en iyi güneş koruması

    -

    Kafa karıştırıcı güneş koruma faktörü rakamları, güneşin tehlikeli saatleri ve hayatınızı karartmaya niyetli lekeler… Nereden başlamalı, nasıl yapmalı? Tam da bu sayfadan başlayabilirsiniz; dermatolog görüşleri ve deneyimle sabitlenmiş güzellik önerileriyle bu yazı harika geçirmeye hazırlanın. 

     

     

     

    - Advertisement -

    Güneşin erken yaşlanmanın ve cilt kanserin bir numaralı nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Dilek Demir Erol, önlem alınmadığı takdirde, dost bildiğimiz güneşin cildimizin bir numaralı düşmanı olacağını söylüyor: “Var olanı korumak felsefemiz ise ilk yapacağımız, güneşe çıkmadan güneş koruyucumuzu sürmek. Sanılanın aksine sadece denize giderken değil kış aylarında bile bu hayati uygulamadan vazgeçmememiz lazım. Güneş ciltte serbest radikallerin oluşmasına ortam hazırlar. İstenmeyen bu radikaller, DNA üzerinde hasara neden oluyor, bu da oluşan hasarlanmış DNA ile kanser hücrelerinin oluşmasını sağlıyor. Biyokimyasal olaylarda da etkili olarak cildimiz için hayati önem taşıyan kolajen, elasti ve hyaluronik asidi yok ederek yaşlanmayı hızlandırıyor. Kırışıklıklar, ciltte elastikiyet kaybı, sarkmalar, pürüzlü cilt yüzeyi gibi hasarlar güneş tarafından oluşturulan serbest radikallerin eseridir.” 

    DIŞARI ÇIKILMASA DA GÜNEŞ KREMİ KULLANMALI… 
    Güneşten gelen UVA ışınları camdan da geçebiliyor. Evde cam kenarında otururken bile güneşin etkisi altındayız. Buna “dolaylı güneş etkisi” deniliyor. Farkında bile olmadan maruz kalınan bu etkinin sonuçları yıllar sonra güneş hasarı olarak bize dönüyor. Bu nedenle her sabah boynunuzu, ensenizi, kollarınızı ve ellerinizi güneş koruyucu bir ürünle koruma altına almak önem taşıyor.

    İYİ BİR GÜNEŞ KORUYUCUNUN ÖZELLİKLERİ… 

    • SPF en az 15 olmalı. 

    • Geniş spektrumlu olmalı, yani hem UVA hem de UVB ışınlarından korumalı. 

    • Kullanım kolaylığı olmalı ve nemlendirici özelliği de bulunmalı. 

    • Ürün cilt tipinize uygun olmalı. 

    • Yaşınıza ve cildinizdeki probleme uygun formüle edilmiş medikal bir koruyucu olmalı. (Leke, rosacea, akne, hamile vs.) 

    • Çocuklar için geliştirilmiş ürünler kullanılırken mutlaka zamanı haber veren bilezikler kullanılmalı. 

    • 30 gram yani bir çay bardağının yarısı kadar güneş koruyucu tüm vücuda bir seferde sürülmeli. 

    • Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucu sürülmeli. 

    SPF NE ANLAMA GELİYOR? 
    Sun Protection Factor yani Güneş Koruma Faktörü… Rakamla birlikte anılan SPF kişinin güneş yanığı olmadan ne kadar süre güneşin altında kalabileceğini gösteriyor. Koruyucu güneş ürünü olmadan güneşe çıktığınızda 30 dakikada güneş yanığı gelişiyor. SPF 15 ise 15 kat daha uzun süre yani sekiz saat güneş yanığı olmadan güneşte kalabilirsiniz. 

    GÜNEŞ KORUYUCU ÜRÜNLERİN NASIL ETKİLİ OLMASI SAĞLANIYOR? 
    Bu ürünlerin içerisindeki maddeler, güneş ışınlarını absorbe (emme) ediyor veya cilt üzerinde yansıtıyor. Emici özelliği olan güneş koruyucular, UV ışınlarını emerek etkisiz hale getiriyor ve ortaya çıkan enerjiyi ısı olarak yayıyor. Bu etkiyi sağlayacak maddeler, Parsol 1789 (avobenzone), octisalate, octinoxate, octocrylene, oxybenzone, Mexxoryl (ecamule), homosalate, padimate A ve O. Unutmayın, güneş koruyucular kimyasal içerikli oluyor. Yansıtıcı özellikteki güneş koruyucularının içinde titanyum dioksit ve çinko oksit bulunuyor ve güneş ışınlarını cildimizin üzerinden yansıtırak dağılmalarını sağlıyorlar. 

    GÜNEŞLENME SONRASINDA GÜNEŞ HASARINI AZALTMAK İÇİN… 
    Güneşten sakınarak yaz günlerini geçirmeliyiz. Cilde nemlendirici sürmek (Advance B5, Peptide Mobilizer, Kollagenli nem maskeleri, Regenerum gel, regenerum oil vs) soyulmayı ve kuruluğu hafifletebilir. Antioksidan bir serum (Soothing serum, Vinosource serum, DNA RNA yenileyici kremler vs), güneş koruyucu ile birlikte güneşe çıkmadan önce kullanılırsa güneş hasarını önlemede yardımcı oluyor. Cildin içerisindeki proteinleri artırmak, bunun için de protein üreteçlerini uyarmak için cildin dışarıdan hyaluronik asit (Fillerina gece, gündüz ve gel, lavanta yağı, aynısafa ve lavanta (1/1) yağı karışımı) içeren kozmetik ürünleri uygulamak en doğru yol. Cildin nem tutan proteinlerini artırmak için meyve asitleri, hegzapeptid içeren ürünler, A vitamini ve antioksidan C vitamini içeren ürünlerden faydalanılıyor. Protein yapısındaki ürün olarak snail gel veya krem hızla cildin nem kapasitesinin artırılmasını sağlıyor. Çocuklardaki hasarı gidermek için de recovery kremler kullanılmalı.

    Formsanté – 2015 Temmuz sayısı
    Deran Çetinsaraç

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz