Konu egzersiz olunca, yanıtı en merak edilen soruların başında bu geliyor: Sporu sabah mı yapmalıyız, yoksa akşam mı? Eğer egzersiz yapıyor ya da yapmayı planlıyorsanız öncelikle bir sağlık sorununuz olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Eğer bir rahatsızlığınız varsa ya da olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışıp, onun uygun göreceği bir egzersiz modeli seçmeniz ve buna göre hareket etmeniz önem taşıyor. Yeniden kafa karışıklığı yaratan soruya dönecek olursak, bu konuda pek çok farklı görüş bulunuyor. Sabah ya da akşam spor yapmanın avantajlarını ve dezavantajlarını Academia Pilates’ten Eğitmen Hasan Can Demir’den öğrendik.
Sabah mı?
Uyku sırasında karbonhidrat depoları boşalacağından, günün erken saatlerinde aç karnına yapılan spor otomatik olarak yağ yakımı sağlıyor. Ancak sabah aç karnına yapılacak egzersizlerde vücuda yüklenme şiddetinin çok fazla olmaması gerekiyor. Çünkü vücut yeteri kadar enerji almadığından, aç karnına yüksek tempolu spor yapmak baş dönmesi, mide bulantısı hatta bayılmaya sebep olabiliyor. Sabah erken saatlerde yapılan sporun diğer bir avantajı da güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması… Spor yapmak metabolizmayı hızlandıracağı için gün içerisinde enerji seviyesi daha uzun süre yüksek kalıyor. Erken saatte yapılan sporun bir diğer getirisi ise günün geri kalan zamanını kazanmak. Bu sayede kişi iş, okul ya da sosyal hayatına daha çok zaman ayırabileceği gibi, günü de bölünmüyor.
Tüm bu yararlarına karşın sabah spor yapmanın dezavantajları olduğunu söyleyen görüşler de var. Gece uykuda uzun süre hareketsiz kalan omurga, sabah erken saatlerde hareketini tam olarak kazanamıyor. Bu nedenle uzmanlar erken saatte omurgaya yük bindirecek egzersizlerin, sakatlık riskini artıracağını belirtiyor. Ayrıca sabah erken saatte yataktan çıkıp spor yapma fikri, insanları psikolojik açıdan da zorlayarak, kimilerine itici geliyor.
Akşam mı?
Akşam saatlerinde spor yapmak, kişinin günün psikolojik yorgunluğunu atarak rahatlamasını sağlıyor. Gün içinde alınan basit karbonhidrat ve şekerlerin vücuttan atılmasını destekleyerek, bunların birikimini engelliyor. Akşam sporunun bir diğer kazancı da kişiyi geç saatte yeme isteğinden alıkoyması… Bununla beraber, gün içinde yapılacak egzersizler için yemek saatini spora başlamadan 1,5-2 saat öncesine ayarlamak da sağlık açısından fayda sağlıyor.
Günün bu döneminde yapılan sporun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Bunların başında akşam havanın kararmasıyla birlikte başlayan metabolizma yavaşlaması ve uyku evresine geçiş döneminde spor yapmanın uyku düzenini bozması geliyor. Günün fiziksel yorgunluğu üzerine spor yapmak kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlayabiliyor.
Sonuç…
Sabah ya da akşam saatlerinde spor yapmanın doğruluğu kişinin yaşantısıyla yakından ilgili. Spor yapmak için doğru zaman, kişinin hangi saatte müsait olduğu ve hangi saatte kendini iyi hissettiğine göre değişiyor. Bu nedenle yaşantınızda size uygun saati belirleyip, uzman görüşlerini de değerlendirerek spor yapmak en doğru tercih oluyor.
Formsanté 2015 – Kasım sayısı
Ayşegül Uyanık Örnekal