Başka neler yapıyor Slow Food’cular?
Ekşi maya atölyemiz var. Facebook sayfasından isteyen herkes ekmek mayasını yani ekşi maya üretmeyi öğrenebilir. Facebook’taki Fikir sahibi Damaklar’ı takip ettiğiniz zaman birçok bilgiye oradan ulaşabilirsiniz. 12 bin 500 yıllık buğdayımız var. Anadolu buğdayın coğrafyası, dünyanın mirası bu topraklarda.
GDO’lu ürünler konusuna da hakimsiniz. Marketlerde nasıl sebze meyve seçeceğiz?
Üreticisini bildiğiniz ürünü almaya çalışın. Şirket değil, kişi, aile, çiftlik tanıyın. GDO’lu üretim bugün ülkemizde yasak ama hayvan yemlerinde ciddi miktarda GDO’lu soya ve mısır var. Bu bile endişe etmeye yeter. Üreticinizi tanıyın, sorun. Nasıl besliyor öğrenin. İnandığınız güvendiğiniz üreticiyi siz de satın alımlarınızla besleyin. Doğru üretenin yaşamasına siz destek verin.
Süpermarketlerde organik ürünler satılıyor. Doğru mu yanlış mı nasıl bileceğiz?
Sertifikasyon net bir şeydir. Sertifikasyon şirketine ilişkin şüpheniz varsa Tarım Bakanlığı’ndan sorgulayabilirsiniz.
Slow Food hareketi kapsamında Türkiye’de şu anda neler oluyor?
Her bölge kendine ait şeyler yapıyor. Urla bağcılık bölgesi, şarap ve ot festivalleri yapıyor. Adapazarı üretici gözüyle bakıyor meseleye, onlar doğru tarımın nasıl yapılacağı üzerine toplantı yapıyor. Kars’ta yabani doğadan toplanılan tıbbi otları, köydeki kadınların bahçesinde yetiştirmesi, doğru kurutması ve paketlemesi için çalışıyor. Seferihisar’da tüm beldeyi yavaş yaşama dönüştürmeye çalışıyorlar. Fikir Sahibi Damaklar aktivist yanıyla öne çıkıyor. Tüm Slow Food gönüllülerinin ve aktivistlerin bir araya geldiği değişik toplantılar var. Terra Madre yani toprak ana toplantıları iki yılda bir gerçekleşiyor. Seminer, açık oturum, atölye çalışmaları yapılıyor. Aynı dili konuşmasalar da aynı şeyi konuşuyorlar. Sorunların da ne kadar ortak olduğunu görebiliyorsunuz. Peynire has Slow Cheese ve balığa has Slow Fish hareketleri de var. İstanbul’un Lüfer Bayramı’nın bu yıl ekim ayında bir Slow Fish etkinliğine dönüşeceğini ve bu sayede İstanbul’un Lüfer’ine sahip çıkma gayretinin uluslararası bir bayram olarak kutlanmaya başlayacağını da müjdelemeliyim.
Yazı: Deran ÇETİNSARAÇ
Pozitif Dergisi Sayı 1