Rahim ağzı kanseri taraması ve çeşitli enfeksiyonların varlığını öğrenmek için yapılan smear testiyle ilgili kaıdnlar tarafından merak edilen birçok soru var. Peki, smear testi nedir, nasıl yapılır? Pozitif çıkarsa ne olur? Cinsel ilişkiye girmemiş olanlara test yapılır mı? Acıbadem Atakent Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Ganime Aygün smear testiyle ilgili merak edilenleri yanıtladı…
SMEAR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Smear testi rahim ağzı kanser taraması amacıyla yapılan basit bir testtir. Kadınlarda 25 yaş sonrasında uygulanır. Jinekolojik muayene esnasında fırça yardımıyla endoservikal kanam denilen rahimin ağız kısmı ile posterior fornix dediğimiz vagen arka duvarından sürüntü alınır ve buradaki hücreler patolog tarafından değerlendirilir.
SMEAR TESTİ POZİTİF ÇIKARSA NE OLUR?
Smear testinde çok çeşitli hücresel değişimler çıkabilir. Bunların büyük bir kısmı enfeksiyona bağlıdır. Ancak bu enfeksiyonun HPV (human papilloma virüs) dediğimiz genital siğil yapan virüs ile olması ciddi bir sorundur. HPV’nin bir sürü tipi vardır ve bunlar içerisinde bir grup ciddi oranda rahim ağzı, vulva/vagen, rektum ve gırtlak kanseri yapabilir. Bu nedenle biz hastalarımıza HPV taraması ile beraber smear yapılmasını yani cotest yapılmasını öneririz. Yüksek riskli HPV pozitif olup smear bulguları normal olan hastalarda dahi ek inceleme ve biopsi yapmak gerekebilir.
SMEAR TESTİ BAKİRELERE YAPILIR MI?
Smear testi cinsel temasta bulunmamış kişilerde yapılamaz ancak bu kişilerin HPV ile enfekte olmadıkları anlamına gelmez. HPV cinsel sıvıların genital bölgelere sürtünme yoluyla temas etmesi sonucunda da bulaşabilir. Ancak bu değerlendirme smear ile yapılamaz.
SMEAR TESTİ SONRASI KANAMA NORMAL Mİ?
Smear testi sonrasında fırçanın rahim ağzına sürülmesi sonucu uzayan bazen leke şeklinde olan spot kanamalar yaşanabilir bu son deec normaldir. Eğer enfeksiyon var ise bu kanama daha da yoğun yaşanabilir.
SMEAR TESTİNDE HANGİ ENFEKSİYİONLAR ÇIKAR?
Smear testinde HPV nefeksiyonu başta olmak üzere mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı değişimler patolojik değerlendirmede yer alabilir. Ancak bakteriyel ve mantar enfeksiyonları değerlendirilmesi esas olarak kültür yolu ile yapılır. Virüs taraması cotest ile ve PCR taraması ile yapılabilir.
Bence son olarak önemli ve eklenmesi gereken HPV aşısı 65 yaşına kadar her kadına yapılmalıdır. Kız çocukları 13, erkek çocukları 12 yaşından itibaren aşılanabilir. Aşı rahim ağzı kanserini toplumdan temizlemek için önemli bir adımdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
- Kadın Kanserleri Haftası’nda A’dan Z’ye en merak edilen sorular
- Kadınları yaz tatilinde yakalayan hastalık: Vajinal Enfeksiyon… 15 öneri
- Cinsel yaşantınızda gerçek hijyeni sağlayabiliyor musunuz?