Biliyorsunuz ki hava şartları kötüleştiğinde vücudunuzun soğuk algınlığı veya virüslerle karşılaşma ihtimali epey yükseliyor. Hal böyle olunca bu etkenlere karşı savaşmak için bağışıklık sistemini destekleyen besinlere ihtiyacı oluyor. Yiyecekler hastalığınızı direkt olarak önleyemiyor, tedavi edemiyor veya sihirli bir şekilde iyileştiremiyor. Ancak ne yerseniz osunuz… Yedikleriniz hastalığınız boyunca semptomlarınızı yatıştırabiliyor ve potansiyel olarak daha hızlı toparlanmanıza yardımcı olabiliyor. İyileşmenize yardımcı olacak ve iyileşmenizi engelleyebilecek gıdaları paylaşıyoruz…
ÇAY
Özellikle bir enfeksiyonla ya da soğuk algınlığı ile savaşırken, susuz kalmamanız gerekiyor. Yayımlanan bir araştırmaya göre, sıvı içmek vücudunuzdaki her sistemin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı oluyor, hücrelerinize ihtiyaç duyulan değerleri taşıyor ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı oluyor. Yeteri kadar su içtiğinizi varsayarsak çay da leziz bir sıvı desteği niteliği taşıyabiliyor. Çünkü hastayken sıcak ve rahatlatıcı bir fincan çaydan daha iyi bir şey yoktur! Çay içmek iyileşme için önemli olan susuzluğu gidermeye yardımcı olabiliyor, sindirimi ve boğaz ağrısını yatıştırıyor. Rahatsızlığa bağlı olarak belirli çay türlerini yudumlamak semptomlarını hafifletebiliyor. Örneğin, mentol içeren nane çayı mide bulantısını giderebiliyorken, flavonoidler açısından zengin olan siyah çay iltihapla savaşıyor ve sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu destekliyor.
BAL
Bağışıklık sistemini destekleyici bir etki için çay fincanına biraz koymaya ne dersiniz? Bal, çayın tadını çok daha leziz bir hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda hastalıklarla biraz daha hızlı savaşmanıza yardımcı olabilecek doğal antiviral ve antibakteriyel özellikler de içeriyor. Bal antimikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü yatıştırabiliyor. Yatmadan önce yarım çay kaşığı bal, çocuklarda (1 yaş üstü) öksürük kesici olarak işe yarıyor. Ayrıca sıcak su içine konulan bal ve limon da öksürüğe iyi gelebiliyor.
SARIMSAK
Sarımsak sadece yemeğin lezzetini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de oldukça etkili bir şekilde iyileştirebiliyor. Antibakteriyel özelliklere sahip ve sizi enfeksiyonlara neden olabilecek bakteriler gibi patojenlerden koruyabiliyor. Çiğ sarımsaktan hoşlanmıyorsanız, başka alternatifler de mevcut… Sarımsak özütü bağışıklık hücrelerinin işlevine yardımcı olabiliyor ve dolayısıyla soğuk algınlığının şiddetini azaltabiliyor.
ZENCEFİL
Zencefil epey güçlü bir antikor kaynağı oluşuyla ünlü! Bu da vücudun potansiyel virüslere karşı savunmasına yardımcı olabileceği anlamına geliyor. 2017’de yayınlanan bir makaleye göre zencefil yaygın bakterileri ve patojenleri yok edebiliyor. Mide bulantısı veya kusma gibi semptomlarda olumu etki gösteriyor. Ayrıca hamileler ve kemoterapi tedavisi görenlerde güvenli ve etkili bir gıda özelliği taşıyor.
TURUNÇGİLLER
Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitaminiyle dolu turunçgiller vücudun belirli enfeksiyonlara karşı kendini savunmasına yardımcı olabiliyor. Antihistaminik etkiye sahip günlük C vitamini takviyeleri almak, soğuk algınlığının şiddetini azaltabiliyor ve süresini yaklaşık yüzde 8 oranında kısaltabiliyor. Bununla birlikte mega dozlarda C vitamini halihazırda muzdarip olduğunuz virüsleri veya enfeksiyonları iyileştirmiyor. Başka bir deyişle zaten hastaysanız, portakalı aşırı dozda tüketmek pek yardımcı olmaz… Önlem olarak düzenli C vitamini tüketmek daha sağlıklı bir yol.
PROBİYOTİK KAYNAKLAR
Yoğurt, kefir, kombucha, turşu gibi fermente yiyecekler bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olabilecek bağırsak sağlığına yararlı probiyotikler içeriyor. Çünkü bağırsaklar bağışıklık sisteminizde önemli bir rol oynuyor ve iyi bakteriler açısından zengin olan probiyotikler bağırsak floranızı güçlendiriyor. 2011’de yayınlanan bir incelemeye göre öğünlerde daha fazla probiyotik tüketmek, yaygın soğuk algınlığına yakalanma riskini düşürüyor ve soğuk algınlığının süresini kısaltabiliyor.
TAVUK SUYU ÇORBA
Bunu biliyor muydunuz? Araştırmalar, antioksidan karnosin ve türevi anserin açısından zengin olan tavuk çorbası ve tavuk göğsü özlerinin burun kanallarındaki mukusu inceltmeye ve temizlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Dahası tavuktaki protein vücudun iyileşmesi için enerji sağlamaya yardımcı oluyor ve çorbadaki sıvılar vücudun su ihtiyacını karşılıyor. Bu da grip dahil olmak üzere hastalıklardan korunmaya yardımcı olabiliyor.
MANTAR
Mantarlar vücudun en üst düzeyde işlev görmesine yardımcı olan bir dizi önemli vitamin, mineral ve enzime sahip. Ayrıca araştırmalar farklı enfeksiyon türlerine karşı doğal koruma için bağışıklık sistemini güçlendirebileceklerini gösteriyor. Antikor üretiminin yanı sıra hücre çoğalması ve aktivasyonunda artışla kanıtlandığı gibi bağışıklığı da iyileştirebiliyor.
BUNLARDAN UZAK DURUN!
Aşağıdaki günlük yiyecekler, hasta olduğunuzda yenilebilecek en kötü yiyecekler arasındadır ve bir enfeksiyonla savaşırken size yarardan çok zarar verebilir.
- YAPAY TATLANDIRICILAR
Yapay tatlandırıcılar ek mide rahatsızlığına neden olabilir ve potansiyel olarak şiddetli baş ağrılarını artmasına sebep olabilir. - SÜT ÜRÜNLERİ
Çalışmalar süt ürünlerinin mukus üretimini artırmadığını ancak onu kalınlaştırabileceğini gösteriyor. Zaten burun tıkanıklığı veya sinüs basıncıyla uğraşıyorsanız, şimdilik süt içermeyen alternatiflere geçmek yardımcı olabilir. - KAFEİN
Hasta olduğunuzda gün boyunca sizi idare etmek için kafeine sarılıyor olabilirsiniz ancak aşırı miktarların mide bulantısına ve hafif susuzluğa neden olabileceğini unutmayın!
Formsante Ekim-Kasım 2024 sayısından
Hazırlayan: Elif Gürsoy