Somon, ringa, uskumru gibi soğuk deniz balıkları deyince ilk akla gelen ülke kuşkusuz Norveç. Peki, dünyanın 130 ülkesine balık ihraç eden Norveçliler balığı nasıl pişiriyor? Norveç’in önemli şeflerinden Elise Bratteng Ronning, yıl boyu marketlerde bulabileceğimiz bu balıklarla beş ayrı tabak hazırladı. İşte Norveç’ten soframıza gelen lezzetler…
Ringa balığı salatası
● 5 fileto ringa salamurası
● 1,5 çay bardağı mayonez (yarım çay bardağını ayırıp bir krema sıkma torbasına koyun)
● 1 çay bardağı çırpılmış ekşi krema ya da yoğurt
● 100 g pişmiş ve ezilmiş patates
● 50 g ringa havyarı
● 30 g dereotu, ince kesilmiş
● 10 dilim çavdar ekmeği
Ringa salamurasını küçük küçük doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırın. Tuz, karabiber ve limonla tatlandırın.
Çavdar ekmeği için;
Çavdar ekmeğini dondurun. Çıkarın ve dilimleyicide mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde kesin. Fırın kağıdına yerleştirin. Biraz zeytinyağı ve deniz tuzu serpin. Rengi sararana kadar 180 derecede fırında yaklaşık 5‐6 dakika pişirin. Karışımı servis ederken hazırladığınız çavdar ekmekleri ile süsleyin.
Ringa balığı, dereotlu patates, soğan çeşitleri, bıldırcın yumurtası ile
Tuz ile marine ettiğiniz 4 adet ringa balığı filetosunu aşağıdaki garnitürlerle birlikte servis edin.
Dereotlu patates
● 10 adet küçük patatesi haşlayın. Bir tutam dereotu ve tuz ile karıştırın.
Soğan garnitür
● 10 adet beyaz arpacık soğan, 10 adet küçük kırmızı soğan
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı Soğanları kabuğunu soymadan ikiye bölün ve bir kızartma tavasında rengi sararana kadar kızartın. Tereyağını ekleyin ve orta ateşte 4 dakika kadar karamelize edin. Tavanın üstünü alüminyum folyo ile kapatın ve soğan altın rengini alana kadar 120 derecelik fırında pişirin. Hafifçe soğuyunca kabuğunu soyun.
Bıldırcın yumurtası
● 10 adet bıldırcın yumurtasını 2,5 dakika kaynatın. Buz gibi soğuk suya alarak soğutun. Servisten önce soyup dilimleyin.
Aromalı tereyağlı sebzeler
● 200 g tuzsuz tereyağı, 2 dal kekik, 2 diş sarımsağı çift tabanlı bir tavada karamel gibi kokana kadar pişirin. İnce bir süzgeçten geçirin. Sonrasında ince doğranmış 1 adet arpacık soğan, bir tutam Frenk soğanı ve maydanozu tereyağına ekleyin ve karıştırın.
Devamı diğer sayfada