Dondurucu soğuklar kapıda olabilir ama içinizdeki egzersiz sevgisi bunun da üstesinden gelebilir.
EN İYİ ŞEKİLDE ISININ
Isınmanın ve esnemenin egzersiz yapanlar için önemi oldukça büyük. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ancak kışın dışarıda yapacağınız egzersiz ve koşuların öncesinde normalde ısındığınızın iki katı daha fazla şekilde efor sarf etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Vücut sıcaklığınızın artması soğuk havada uzun süreceğinden, ısınma işlemi de biraz zaman alabiliyor. Dışarıda egzersiz öncesinde ısınmanın en iyi yolu tempolu yürümek ve koşmaktan geçiyor. Dışarıdaki egzersiz planınızda ısınmaya 10 dakika ayırdığınızı varsayalım. Bunun dört dakikasını tempolu yürüyüşe, geri kalanını ise koşuya ayırarak istenilen kıvama gelebilirsiniz. Yapacağınız bu koşuda 20’şer saniyelik molalarla dinlenebilirsiniz.
Ne yapsak da üşütmesek diye düşünerek dikkatli giyinmeye başladığımız günler geliyor. Havalar soğudukça dışarıda yapılacak aktivitelerimiz de kısıtlanıyor. Yaz ya da ilkbaharda yaptığınız gibi çimlerin üzerinde piknik yapamayacak ya da dakikalarca bankta oturup etrafı izleyemeyeceksiniz. Belki kış geliyor diye spor salonuna yazılmayı düşüneceksiniz. Ama unutmayın ki spor salonlarından faydalanabildiğiniz gibi kışın dışarda da egzersiz yapabilirsiniz. Dikkate almanız gereken birkaç tüyoyla soğuk havada egzersizi keyifli hale getirin!
VÜCUT SICAKLIĞI
Her spor kıyafetinin teknik özellikleri farklı olsa da ortak noktaları termal olmaları. Bu da vücut ısınızı belli bir seviyede tutmaları demek oluyor. Siz ister dışarı çıkın ister spor salonunda çalışın bütün kıyafetleriniz ter ve ısı için özel bir performans sergiliyor. Dışarıda egzersiz yapmaya çıktığınızda da bu kıyafetleri kat kat giyiyorsunuz ve üşümeyi durdurmuş oluyorsunuz. Peki ya açıkta kalan boyun ve elleriniz? Vücudunuz ne kadar ısınmış olursa olsun, açıkta kalan yerleriniz varsa soğuk bu bölgelerinizi olumsuz etkiliyor; cildinizi kurutuyor, hissiyatınızı azaltıyor… Hissiyatınız azaldığında farkında olmadan yaralanmalara sebebiyet verebilirsiniz. Örneğin eliniz çok üşüdüğünde bir süre sonra kan akışı yavaşladığından hareket ve his yetisi azalıyor. His azalınca bir şey yaptığınızda elinizden yardım alırken farkında olmadan kesik ya da ufak yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden ne kadar ısınsanız bile mutlaka eldiven, boyunluk ve hatta bere kullanın.
ALTERNATİF DALLAR
Bugüne kadar yaptığınız egzersizler artık heyecan vermiyorsa, yeni bir şeylere başlamanın zamanı geldi demektir. Hazır kış kapıdayken ve kar sezonu başlarken yeni bir spor dalına dahil olabilirsiniz. Mesela, kayak ya da snowboard… Her ne kadar ekstrem sporlar kategorisine girse de sezon boyunca düzenli olarak yapıldığında etkilerini görebilirsiniz. İlk başlarda biraz düşmeyi göze alıp, öğrenmenin zaman ve sabır gerektireceğini düşünerek başlayın. Birkaç özel ders ile çok çabuk üstesinden geleceğiniz bu aktiviteler, düzenli olarak yaptığınız egzersizlere de katkı sağlayacak. Vücut direncinizi geliştirerek, denge ve konsantrasyon gibi noktalarda da olumlu gelişmeler gösterecek etkilere sahip. Belki de soğuk, kar ve rüzgara olan çekimser yaklaşımınızı böylelikle en aza indirebileceksiniz. Metrelerce yükseklikten şehir seviyesine inildiğinde soğuk artık size batmayacak çünkü kayarken bir şekilde ortamın ısısına alışmış olacaksınız.
DOĞAYLA İÇ İÇE
Her gün egzersiz yapmak için yeterli güce sahip olamayabilirsiniz. Özellikle yoğun bir iş temponuz varsa sizi anlayışla karşılayabiliriz. Böyle durumlarda kendinizi doğanın “soğuk” kollarını bırakmanızda fayda var. Oksijeni bol, havası temiz ve bol ağaçlı bölgelerde tempolu ya da normal yürüyüşler yaparak stresinizi atabilir, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Derin nefesler eşliğinde, ısınmanızı sağlayacak ufak kol ve bacak hareketleriyle egzersize yakın bir rutin izleyebilirsiniz. Doğa, rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisini kullanarak hem bedeninizi hem de ruhunuzu arındıracak.
GÖRÜNÜR OLUN
Gece demek karanlık demek. Dışarıdaysanız ve sürekli hareket halindeyseniz kendinizi fark ettirmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz giysilerin soğuk hava şartlarına uygun olmasının yanı sıra reflektörlü olmasına da özen gösterin. Kış saati uygulamasında hava erkenden karardığı için sizin fark edilmenizi sağlayacak ve olası kazalardan önleyecek renklere ya da flaşlı dokulara ihtiyacınız olacak. Bu tarz kıyafetleri tercih etmeseniz bile el ya da ayak bileğinize takabileceğiniz reflektör bantları kullanabilirsiniz. Böylece açık havada koşarken rotanız karanlık yerler ise hemen görünebilirsiniz.
Neden soğuk havada egzersiz yapmalısınız?
• Kalori yakımınız hızlanır
• Daha rahat nefes alırsınız
• Kış sendromunun üstesinden hızlıca gelirsiniz.
Elif Gürsoy
Formsanté 2015 – Aralık sayısı