Diğer
    Ana SayfaYemekSoğukla savaş mutfakta başlar

    Soğukla savaş mutfakta başlar

    -

    Dışarısı soğuk. İş yeri, toplu taşıma araçları hapşıran, öksüren insanlarla dolu. Bu bulaşıcı virüslerin sizi de yatağa düşürmemesi için ne yapmalı? Bağışıklığı güçlendirip virüslerle savaşan besinlerden yardım alabilirsiniz. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazançtan soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, bağışıklığınızı güçlendirecek tarifler…

     

     

     

    - Advertisement -

     

    Meyve salatası

    Malzemeler

    • Kivi

    • Portakal

    • Mandalina

    • Greyfurt

    • Muz

    • Siyah üzüm

    Hazırlanışı

    Özellikle C vitamini içeriği yüksek kivi, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ağırlıklı meyveler başta olmak üzere, sevdiğiniz meyveleri ekleyip meyve salatası hazırlayabilirsiniz.

     

    07042015 yemek02Izgara çipura ve yanında brokoli

    Malzemeler

    Balık için;

    • 1 adet çipura

    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    • Himalaya tuzu

    • Defne yaprağı

    • Taze çekilmiş karabiber

    Brokoli için;

    • Brokoli

    • 20 gram çam fıstığı

    • 1/2 limon suyu

    • Himalaya tuzu

    • 1 tatlı kaşığı soğuk sızma zeytinyağı

    Hazırlanışı

    Brokolileri çiçeklerini ayırarak iyice yıkayın. Daha sonra buharda haşlayın ve servis tabağına alın. Yarım limon suyu, bir parça Himalaya tuzu, 1 tatlı kaşığı soğuk sızma zeytinyağını karıştırın. Sos olarak üzerine dökün. Süsleme için yağsız bir tavada hafifçe kavrulmuş çam fıstıklarını brokolilerin üzerine serpin.

    Izgara çipuraların her iki yüzüne birbirine paralel 2 kesik atın. Bir kapta zeytinyağı, taze çekilmiş karabiber, tuz ve birkaç defne yaprağından oluşan bir marinat hazırlayın ve balıkları bir süre bu karışımda bekletin. Daha sonra içine kestiğiniz limon dilimlerini yerleştirerek ızgarada pişirin. Yanına hazırladığınız brokolilerle servis yapın.

     

    07042015 yemek03Kinoa ve narlı karalahana salatası

    Malzemeler

    • 2 yaprak karalahana

    • Tuz

    • Kinoa

    • Limon suyu

    • Taze çekilmiş karabiber

    • Pul biber

    • Zeytinyağı

    • Balsamik sirke

    • Nar taneleri

    Hazırlanışı

    Karalahanaların ortasındaki sert beyaz kısmı ayırıp kesme tahtasında ince ince doğrayın. Biraz tuz ile yumuşamaya bırakın. Bu şekilde lahana acı suyunu da bırakacaktır.

    Diğer taraftan kinoaları bir süre suda bekletip bolca yıkayın. Daha sonra 1 bardak kinoayı 2 bardak su ile haşlayın. Suyunu çekince hafif çatalla havalandırıp içine limon suyu, tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber, çok az zeytinyağı ve isteğe göre çok az balsamik sirke ile hazırladığınız sosla karıştırın. Bir kenarda beklettiğiniz karalahanaları da ekleyip karıştırarak üzerine nar tanelerini serpiştirerek servise hazır hale getirin.

    İsteğe göre karalahana yerine marul veya roka da kullanabilirsiniz.

     

    07042015 yemek04Organik köy tarhanası

    Malzemeler

    • 3 yemek kaşığı organik köy tarhanası

    • 5 su bardağı su

    • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

    • 1 çorba kaşığı salça veya rendelenmiş domates

    • Kırmızıbiber

    • Taze çekilmiş karabiber

    • Tuz

    • Sarımsak (opsiyonel)

    • Taze nane yaprakları

    Hazırlanışı

    1 çorba kaşığı salçayı veya rendelenmiş domatesi ekleyip yağda hafifçe kızdırın ve çevirin. 4 su bardağı su ilave edin ve kaynamaya bırakın.

    Diğer yandan 3 yemek kaşığı tarhanayı bir bardak su içinde karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra kaynayan çorba suyunuza eritmiş olduğunuz tarhanayı ilave edin ve karıştırın. İçine kırmızıbiber, arzu ederseniz taze çekilmiş karabiber, tuz ve dilerseniz sarımsak ilave edebilirsiniz. Kaynayınca altını kısıp koyulaşmasını bekleyin. Çorba kasesine aldığınızda üzerini taze nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

     

    07042015 yemek05Tarçınlı zencefilli süt

    Malzemeler

    • 1 bardak az yağlı süt

    • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

    • 1 kabuk tarçın

    Hazırlanışı

    Az yağlı sütün içine 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil ile 1 kabuk tarçın koyarak süt kaynayıncaya kadar ocakta karıştırarak pişirin. Taze zencefil bulamadığınızda toz zencefil de kullanabilirsiniz.

     

     

     

     

    Aytaç Özkardaş Gozzi

    Fotoğraflar: Ozan Kutsal

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz