Diyetisyen Perihan Kılıç

    Sonbahar detoksu için hazır mıyız? İşte 3 günlük detoks listesi

    Sonbaharın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarından yararlanma süresi kısalır, iş temposu yoğunlaşır, evde geçirilen zaman uzar ve hastalılara yakalanma riski artar. Işıl ışıl geçen yaz mevsiminden sonra bunlar depresyona sebep olabilir. Peki, sonbaharın bu etkilerinden korunmak için nasıl bir detoks yapmalıyız? Sonbahar detoksu nasıl yapılır? Diyetisyen Perihan Kılıç anlatıyor…

    SONBAHAR YOĞUNLUĞU VE STRESİ İLE GELİYOR

    Sonbahar yoğunluğu ve stresi ile geliyor. Peki hazır mıyız? Yaz tatili bitti diye karamsarlığa kapılıp depresyona girmek yerine ‘Nasıl sağlıklı geçirebiliriz?’ sorusuna cevaplar aramalıyız.  Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Beslenme programına eklenen antioksidan besinler oksidatif stresten korunmaya yardımcı olur. A, C, E vitaminleri ve selenyum içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirir.

    Beslenme ek olarak egzersiz yapmak mutluluk hormonu olan serotonin salgılanmasını sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 gün egzersiz yapmak size iyi gelecektir. Gün ışığından yararlanmak için dışarıda zaman geçirmeyi de deneyebilirsiniz.

    Sonbaharı depresyondan uzak geçirmek istiyorsanız beslenme düzeninize ve fiziksel aktivitenize dikkat etmeniz gerekir. Böylece sonbaharın keyfini doya doya çıkarabilirsiniz.

    3 GÜNLÜK SONBAHAR DETOKSU

    İşte sizi oksidatif stresten korumaya yardımcı olacak besinler:

    1.GÜN

    Kahvaltı

    2 kaşık yulaf+1 adet elma+5 adet çiğ badem+ 1 fincan süt+ tarçın

    Ara öğün

    Yeşil çay

    Öğle yemeği

    6 kaşık pırasa yemeği+ 100 gr yoğurt

    Ara öğün

    10 adet çiğ fındık + yeşil çay

    Akşam yemeği

    1.5 kase kabak çorbası+ yağsız salata+100 gr yoğurt

    Ara öğün

    Kuşburnu çayı

    2. GÜN

    Kahvaltı

    • 1 avuç donmuş ıspanak/pazı/marul/lahana
    • 1 küçük muz
    • 1 bardak süt
    • tarçın

    Bütün malzemeleri lenderdan geçirin.

    Ara öğün

    1 fincan sade Türk kahvesi

    Öğle yemeği

    100 gr ızgara somon + salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı+1/2 limon)

    Ara öğün

    10 adet çiğ badem + yeşil çay

    Akşam yemeği

    5 kaşık ıspanak yemeği+Izgara sebze + 1 bardak naneli ayran

    Ara öğün

    1 fincan rezene çayı

    3. GÜN

    Kahvaltı

    3 kaşık maydanozlu lor peyniri + domates+salatalık+ 2 adet wasa

    Ara öğün

    1 adet elma+ maydanoz + beyaz çay

    Öğle yemeği

    6 kaşık yeşil mercimek yemeği+2 kaşık yoğurt

    Ara öğün

    1 adet hurma + 2 bütün ceviz

    Akşam yemeği

    Kabak sandal sefası + 100 gr yoğurt + yağsız yeşil salata

    Ara öğün

    Sindirim Kolaylaştırıcı Çay

    Maydanozların üstüne kaynamış su ekleyerek 10-15 dk demleyin. Yemeklerden sonra 1 fincan içebilirsiniz. Mide-bağırsak rahatsızlıklarında etkilidir ve sindirimi kolaylaştırır.

    İLGİLİ İÇERİKLER

    YORUM YAZIN

    Please enter your comment!
    Please enter your name here