✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Dyt. Perihan Kılıç


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Sonbahara özel düşük kalorili tarifler ve fit lezzetler

Sonbahara özel düşük kalorili tarifler ve fit lezzetler

Sonbaharın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarından yararlanma süresi kısalır, iş temposu yoğunlaşır, evde geçirilen zaman uzar ve hastalılara yakalanma riski artar. Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir.

  • Beslenme programına eklenen antioksidan besinler oksidatif stresten korunmaya yardımcı olur. A,C, E vitaminleri ve selenyum içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Rafine şeker ve şekerli gıdalardan uzak durun.
  • Beyaz undan yapılmış ekmek, kek, galeta vb tüketmeyin.
  • Yemekler tuzsuz veya tarifte yazan miktar kadar konarak hazırlanmalı.
  • Baklagilleri bir gece önceden pişirip hazırlayabilirsiniz.
  • Hazır meyve suları, asitli içecekler, çay, çikolata, sigara ve alkolden uzak durun.
  • Günlük pilates egzersizinizin yanında 45 dakikalık yürüyüşler yapın.
  • Pilates egzersizi ve yürüyüşü aç karnına yapmayın. Ara öğünden 30 dakika sonra, ana öğünden 1-1.5 saat sonra yapın. Sabah kahvaltıdan önce yapacaksanız detoks suyunuzu içip 5-6 badem tüketin.
  • Sebze yemekleri bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olursa yaparken kimyon, kekik kullanın. Yemeklerin ardından rezene çayı için.
  • Yatmadan önce ve kalkınca yapacağınız ilk şey su içmek olsun.
  • Öğünleriniz arasında 2.5-3 saat olmasına dikkat edin. Maksimum 4 saat olsun. Son ara öğünü yatmadan 2 saat önce yapmış olmaya özen gösterin.

SONBAHARA ÖZEL FİT TARİFLER *

Hem sağlığınızı korumaya hem de kilo vermeye yardımcı sonbahara özel fit tarifler;

DETOKS ÇAYI *

  • 1 adet yeşil elma/portakal
  • 1 avuç ıspanak
  • 1 avuç marul
  • 1 adet salatalık
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • Yarım limon

Bütün malzemeleri gün boyu içtiğimiz suyun içine atıyoruz.

Kahvaltı:

ANTİOKSİDAN DEPOSU, CHIA TOHUMLU SMOOTHIE *

(1 kişilik)

  • 1 olgun muz
  • 1 avuç yaban mersini veya 10 adet kırmızı üzüm veya 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç dondurulmuş ıspanak—2 yaprak
  • 100 ml yoğurt
  • 100 ml süt—yarım bardak
  • 1 çay kaşığı chia tohumu

Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice karışana kadar blenderize ediniz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

DETOKS ÇORBASI *

(2 kişilik)

Malzemeler:

  • 1 adet kabak
  • 2 avuç bezelye
  • 1/2 orta boy soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1/2 adet limon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Az tuz, pul biber, karabiber
  • Üstüne doğramak için dereotu

Tüm sebzeleri doğrayın. 5-6 bardak suyla pişirin. Baharatları ekleyip blenderdan geçirin. Üstüne dereotunu küçük küçük doğrayarak serpin.

KARABUĞDAY ZAMANI *

(4 Kişilik)

Malzemeler

  • 1 Çay bardağı karabuğday/ ince bulgur /kinoa75 gram
  • 1 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 dal taze nane
  • 4-5 taze soğan
  • 2 büyük domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif:

Karabuğdayı bir kaseye koyun üzerini kaplayacak kadar sıcak su koyup 1 saat kadar bekletin, arkasında karabuğdayın bir süzgece koyarak fazla suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzülen karabuğdayı genişçe bir kaseye alıp Yağ, tuz, karabiberler karıştırın. Maydanoz, nane, soğan, domatesi doğrayıp bulgurla karıştırın.

MANTARLI MÜCVER *

(sebze yemeği yerine)

(4 kişilik tarif)

Mantar yerine rendelenmiş kabak veya brokoli de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 300 gr kültür mantarı veya 2 kabak veya yarım kilo brokoli
  • 2 yumurta
  • 3-4 yeşil soğan
  • 2 sivribiber
  • 1/2 demet maydanoz
  • (istenirse dereotu ve nane)
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un/3 çorba kaşığı yulaf kepeği (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı: Mantarları ince ince doğrayın. Üzerlerine yumurta kırın. Sebzeleri ince kıyın ve diğer malzemelerle birlikte karışımın üzerine ekleyin. Hepsini iyice karıştırın. Kaşıkla az yağlanmış ve fazla yağı alınmış tavaya dökün. Çevirerek pişirin. Tava yerine hafif yağlanmış, fırın tepsisinde pişirilip, dilimlenebilir.

SEBZELİ KİNOA KÖFTESİ *

(4 kişilik)

  • 1 su bardağı haşlanmış kinoa veya bulgur
  • 3 yemek kaşığı lor
  • 2 yumurta
  • 1 kabak
  • 1 havuç
  • Dereotu
  • Maydanoz, nane
  • Tuz
  • Karabiber

Kinoayı haşlayıp bir kaba koyalım. İçine rendelenmiş havuç, kabak, dereotu ve maydanozu ince ince doğrayıp ilave edelim. Lor ve yumurtayı ekleyelim. Baharatları da koyup karıştıralım. 30 dk kadar dolapta sertleşmesi için bekletebilirsiniz. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye şekil vererek dizelim. Yaklaşık 25-30 dk içinde üstü kızarana kadar pişirelim.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here