Sağlıklı bir yaşamın sırrı doğanın mucizesi binbir çeşit besinde gizli… En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından korunmanın yolu da doğru besini doğru miktarda tüketmekten geçiyor. Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar, hangi besinin hangi sorunla savaştığını formsanté okuyucuları için anlattı.
■ SORUN: Yüksek tansiyon
ÇÖZÜM: Kan basıncı seviyesinin yükselmesini ifade eden yüksek tansiyonu önlemek için potasyum içeriği yüksek olan gün kurusu, kuru incir, patates, domates, muz gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. Süt kalsiyum içeriğinin yüksek olmasının yanı sıra potasyum açısından zengin besinler arasında yer alıyor. Yüksek tansiyon şikayeti olanlar sodyum içeriği yüksek olan tuzdan kaçınmalı ve günde bir çay kaşığı tuzdan (2 gram) fazlasını tüketmemeli. Sebze ve meyve tüketimi çok az veya hiç olmayanlarda yüksek tansiyon rahatsızlığının görülme riski daha yüksek oluyor. Bu nedenle günde 2 porsiyon meyve tüketilmenin yanı sıra bir ana öğününüzün sebze olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek tansiyon probleminizin daha kısa zamanda çözülmesini istiyorsanız spora zaman ayırmalı, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınız var ise bunlardan uzak durmalısınız.
■ SORUN: Mide ekşimesi
➤ ÇÖZÜM: Yemek saatleri düzensiz olan, az su içen, asit içeriği yüksek içecekleri tüketen ve kızartma gibi besinleri sık yiyen kişilerde mide ekşimesi rahatsızlığı ortaya çıkabiliyor. Kuru besinler olarak nitelendirilen ve mideyi dinlendiren leblebi, tuzlu krakerler, ekmek gibi besinlerin daha sık tercih edilmesi gerekiyor. Mide ekşimesi sıkıntısı yaşayanlardansanız naneden uzak durmalısınız, akşam saat 21.00’den sonra herhangi bir besin tüketmemelisiniz, özellikle gece uyanıp bir şeyler atıştırmamalısınız.
■ SORUN: Kolesterol
➤ ÇÖZÜM: Kolesterol yüksekliği her yaşta görülebililiyor. Özellikle katı yağlar, yağda kızartılmış etler, kremalı ürünler, yağlı süt ürünleri ve şarküteri malzemelerinin tamamı kolesterolün artmasına neden oluyor. Bunların yerine kolesterolü dengede tutabilecek sebze ve meyveleri, nohut, fasulye gibi kuru baklagilleri tercih etmek gerekiyor. Ayrıca katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı yağları yeterli miktarlarda tüketmelisiniz. Lifli besinlerin başlıca özelliğinin kolesterolü düşürmek olması nedeniyle, lif içeriği olan ekmeklerin beslenme programında bulunması kolesterol dengesi açısından önem taşıyor. Özellikle tam tahıl ve tam buğday sofranızın tamamlayıcısı olmalı. Yüksek kilonun da yüksek kolesterol seviyesine neden olduğunu unutmamalısınız. Fiziksel aktivite sıklığını arttırmak, kolesterol seviyesinin daha hızlı toparlamasını sağlarken kilo vermeye de yardımcı oluyor.
■ SORUN: Zayıflayan kaslar
➤ ÇÖZÜM: Bilinen bazı beslenme bilgisi hataları nedeni ile vücudunuzdan sürekli olarak kas kaybı yaşayabilirsiniz. Kas kayıplarının yaşanmaması için gerekli olan en temel iki besin öğesi ise protein ve karbonhidrat… Eğer bu besin öğelerini içeren besinler az tüketilirse kas kayıplarını zaman içerisinde engelleme gibi şansınız olmuyor. Özellikle günlük karbonhidrat ihtiyacı karşılanmayan vücut daha çok kas kayıplarına yöneliyor. Aynı zamanda protein içeriği en kaliteli besin olan yumurta ve özellikle yumurta akına kahvaltınızda her gün yer vermelisiniz. Spor yapıyorsanız egzersiz öncesinde kuru meyve gibi karbonhidratları, egzersiz sonrası ise peynir ve ekmek gibi protein ile karbonhidratı birlikte tüketmelisiniz. Devamı diğer sayfada