Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSorunu söyleyin Besinini söyleyelim!

    Sorunu söyleyin Besinini söyleyelim!

    -

    SORUN: Damar tıkanıklığı
    ÇÖZÜM: Damar tıkanıklığının temelinde genetik faktörler kadar bireylerin besin seçimleri de etkili oluyor. Akdeniz tipi beslenme olarak adlandırılan daha çok sebzenin tercih edildiği, etin az tüketildiği beslenme tarzı ile damar tıkanıklığı problemi yaşama riskiniz düşüyor. Özellikle zeytinyağlı sebzeler veya salataların tüketimi damar tıkanıklığı riskini azaltıyor. Ayrıca, damar tıkanıklığı olanların doktor kontrolünde egzersiz yapması gerekiyor.

    SORUN: Baş ağrısı
    ÇÖZÜM: Baş ağrısı belirtilerinin temel sebeplerinden biri düzensiz yemek saatleri ve yanlış besin seçimi… Özellikle mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninin vücutta salgılanması için doğru besin tercihi yapmanız gerekiyor. Gün içerisinde yaşanan problemler ve stres baş ağrısını tetiklerken, bu durumu doğru besinler ile baskılayabilme şansınız bulunuyor. Muz, çilek, kavun gibi bazı meyveler ile belirli sıklıklarda tüketebileceğiniz şekerli besinler (tatlı, çikolata vb.) serotonin salgılanmasını sağlayarak gün içerisinde çektiğiniz baş ağrılarını azaltıyor. Ekmek kısıtlaması olan diyetlerde baş ağrıları daha çok görülüyor. Bu nedenle çavdar veya buğday unu içeriği yüksek olan ekmekleri diyetinize yeterli miktarda eklemelisiniz.

    SORUN: Kabızlık
    ÇÖZÜM: Kabızlık sorunu yaşıyorsanız lif içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketimini artırılmalı, günde 2-2,5 litre su içmeli ve egzersiz yapmalısınız. Özellikle gün kurusu, kuru incir, kuru erik ve hurma gibi bağırsak hızlandırıcı besinleri ara öğünlerde daha sık tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği gibi bağırsak hızlandırıcı besinleri tercih etmek sıkıntıları azaltıyor. Kabızlık için sürekli olarak ilaç kullanmaktan ve sinamekili bitki çayları içmekten kaçınmalısınız.

    SORUN: Depresyon
    ÇÖZÜM: Yoğun ve hızlı yaşamın getirdiği başlıca hastalıklardan biri de depresyon… Tüm hormonal sistemlerini etkilediği için vücut fonksiyonlarında bozulmalara neden olan depresyonun engellenmesinde magnezyum, B grubu vitaminleri, D vitamini, folat ve C vitamini alımını desteklemek gerekiyor. Magnezyum en çok yağlı tohumlarda, kuru baklagillerde, yeşil yapraklı sebzelerde, çikolata ve kakaoda bulunuyor. B grubu vitaminlerin temel kaynaklarını ise ekmek, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve tam tahıl tanelerinin yanı sıra hayvansal kaynaklı besinler olan tavuk, balık ve yumurta sarısı oluşturuyor. Aynı zamanda hayvansal kaynakların hepsinde bulunan B12 vitamininin beslenme programında bulunması gerekiyor. Güneşe maruz kalma derecesi ile serotonin hormonu (mutluluk verici hormon) düzeyleri arasında da pozitif bir ilişki bulunuyor. Düşük D vitamini düzeyi ise kronik yorgunluğa, özellikle de depresyona yol açabiliyor. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar da depresyonun Omega-3 seviyesi ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmalar depresyonlu kişilerde Omega-3 yağ asidi seviyesinin düşük olduğunu gösteriyor. Bunu tamamlamak için yağlı balıkların tüketilmesi gerekiyor. Tiroid problemi veya diyabeti olan kişilerin depresyona girme ihtimalinin daha fazla olduğu biliniyor. Bu yüzden serotonin salgılatan besinlerin daha sık tüketilmesi öneriliyor.

    Yaprak ÇETİNKAYA

    - Advertisement -

    Formsanté Dergisi Haziran 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz