‘Sosyal mesafe’ Corona Virüs salgının ardından hayatımızın en önemli uyarılarından biri haline geldi. Peki, sosyal mesafe ne demek? Sosyal mesafe, Eğriyi Düzleştirmek, Karantina, İzolasyon nedir ve Corona Virüs salgınına karşı neden çok önemli?
Bugüne kadar yansıyan tüm bilimsel tespitlere göre Corona Virüs (Covid 19) öksüren, hapşıran kişiden çıkan damlacıkların solunması; elle ağız, burun, göze teması yoluyla virüsün yayıldığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Corona Virüs’ten korunmak için temel önlemler arasında sosyal mesafeyi korumayı da ekliyor.
SOSYAL MESAFE NE DEMEK?
Peki, sosyal mesafe nedir? Sosyal mesafe virüsün bulaşma fırsatlarını azaltmak için hasta insanların sağlıklı insanlarla yakın temasa girmesini önlemeyi amaçlayan bir halk sağlığı uygulaması. Grupla yapılan etkinliklerin iptali, kamusal alanları kapatma gibi büyük ölçekli önlemlerin yanı sıra bireysel olarak da kalabalıklardan kaçınmak için kişisel kararları kapsayabiliyor.
Bilim insanları Corona Virüs taşıyan bir kişinin virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin ediyor. Bu sayı artıyor olabilir ki bir de Süper Taşıyıcılar var. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamayı; en az 1 metrelik mesafeyi korumayı öneriyor. Kimi uzmanlar bu mesafe için 2 metre uyarısı yapıyor.
EĞRİYİ DÜZLEŞTİRMEK
Bugün tüm dünyada Corona Virüs’e karşı ‘evde kal’ çağrılarının yapılmasının, ‘sosyal mesafe’ konusunda sık sık uyarılarda bulunulmasının da amacı virüsün yüksek riskli popülasyonlar arasında yayılmasını, enfeksiyon riskini azaltmak.
ABD Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezi’nin (CDC) grafiğinde Sosyal Mesafenin korunmaması durumunda virüsün yayılım hızının sağlık sistemi kapasitenin nasıl üzerine çıkabileceğini, bu nedenle ‘Eğriyi Düzeltme’nin çok önemli olduğu görülüyor.
Sosyal mesafenin sağlayabileceği en önemli konulardan biri de sağlık sistemleri ve çalışanlar üzerindeki yükü azaltmak. Yani aynı anda çok fazla kişi hastaneye başvurursa ki güncel yaşantımızda bunu İtalya örneğinde gördük hem Corona Virüs nedeniyle başvuracakların hem bu virüs dışında tıbbi destek ihtiyacı olan hastaların tedavisi anlamında büyük sıkıntı yaşanabilir.
Bu kavram ‘Eğriyi düzleştirmek’ olarak anılıyor. Eğriyi Düzleştirmek Corona Virüs de dahil salgınlara yönelik bir önlem. Amaç virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve sağlık sistemlerini vaka sayısı ile baş edebilir ölçüde tutmak. Hem aynı anda daha az insan enfekte olur hem bilim insanlarının aşı ve ilaç bulmaları için zaman kazandırabilir.
SOSYAL UZAKLAŞMA
Dünyadaki halk sağlığı yetkilileri aynı fikirde. Virüsün yayılmasının önlenmesi için sosyal uzaklaşma, sosyal mesafeyi korumak adeta zorunluluk hale geline geldi. Bu nedenle yetkililer sık sık ‘evden kalın’ uyarısı yapıyor.
Bu, insanlarla temasımızı sınırlamamız, gruplardan kaçınmamız gerektiği anlamına geliyor.
KIZILAY’IN SOSYAL MESAFE UYARISI
Kızılay da sosyal mesafe konusunda uyarıda bulunuyor. Kızılay’ın paylaşımında “Enfekte olan biri tedbir almazsa 406 kişiye, daha dikkatli davranarak sosyal mesafeyi azaltırsa sadece 2,5 kişiye virüs bulaştırır” deniliyor.
KARANTİNA NEDİR?
Corona Virüs’le birlikte bugünlerde daha sık şekilde hayatımıza giren terimlerden biri de ‘Karantina’… Peki, ‘Karantina nedir’? Karantina hastalığa maruz kalmış olabilecek ancak hasta olmayan kişilerin tedbir amacıyla bir süre belli bir alanda tutulması anlamına geliyor. Gönüllü veya zorunlu olarak uygulanabilir. Karantina, bulaşıcı hastalık riskine karşı uzun yıllardır uygulanan bir yöntem. Corona Virüs örneğinde gördüğümüz gibi yurtdışından gelenlerin 14 gün boyunca toplum içine karışmadan ayrı bir yerde tutulmaları bunun bir örneği.
Bulaşıcı bir hastalığın yaygın olduğu yerden gelenlerin, ürünlerin vb geçici olarak bir yerde tutulup gözlemlenmesi şeklinde uygulanıyor.
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 ile ilgili semptomları izlemek için 14 günlük süreyi öneriyor.
- 39 yaşındaki Corona Virüs hastası anlattı: Hemen sigarayı bırakın
Corona Virüs’e yakalanınca neler oluyor? 1 ayda nasıl atlattı?
İZOLASYON NEDİR?
Peki, izolasyon nedir? İzolasyon karantinana farklı olarak hasta veya enfekte olduğundan şüphelenen kişilerin hasta olmayanlardan ayrılması anlamına geliyor. Bir kişinin veya enfekte olduğuna, bulaştığına inanılan kişilerin, hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmayanlardan ayrılmasını ifade ediyor. Tecrit, gönüllü olabilir veya devlet ya da halk sağlığı yetkilileri tarafından zorunlu tutulabilir.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışından gelenlere 14 gün kuralını uygulama çağrısı bu anlamı taşıyor.