Diğer
    Ana SayfaPozitifSözcüklerinize inanın, dileklerinize güvenin

    Sözcüklerinize inanın, dileklerinize güvenin

    -

     

    12112013 pozitif2İki olumlama örneği

    Olumlamaları kullanırken başarılı olmada size yardım etmesi için aşağıdaki iki şeklini ayırt etmelisiniz:

    “Bu sahip olmak istediğim şey!”

    “Bu hissetmek istediğim şey!”

    - Advertisement -

    “Bu sahip olmak istediğim şey!”

    Söz gelimi, 5 milyon dolarlık bir ev istiyorsunuz. Peki o eve sahip olmak size mutluluk getirecek mi? Yoksa sadece sahip mi olacaksınız?

    Bizler modern yaşamda bazı şeylerin mutluluk getireceğini düşünmeye şartlandırıldık. Reklamın amacı da bu değil mi? Müşteriyi, mutluluk getireceğini düşündüren bir spor araba, değişik giysiler, gerekli gereksiz cihazlar ya da yeni bakım ürünlerini düşünmesi için hipnotize etmek… Peki tüm bunlar bizi kandırmaya çalışırken, her şeyden daha önemli olan nasıl hissettiğimizi kontrol etme yeteneği bize neden öğretilmiyor?

     

    “Bu hissetmek istediğim şey!”

    Ağırbaşlılık, pozitiflik veya size yönelmiş olan sevgi… Bunların hangisi daha değerli? Kendimizi bizim dışımızda, etrafımızdan birinin veya bir şeyin mutluluğumuzdan, iç huzurundan veya refahından sorumlu olduğumuzu hissetmeye şartlandırılıyoruz. Hiçbirimize ne hissettiğimizi kontrol etme yeteneği öğretilmiyor. O nedenle kendinize, “Şu anda doyasıya yaşıyorum ve seviyorum” ya da “Burada mutluyum, özgürce yaşıyorum” gibi olumlamalar belirleyin. Bunlar, hoş olmayan bir tecrübeyle yüzleşirken verilebilecek güçlü cevaplar olabilir.

    Unutmayın ki düşüncelerinizin süzgecini değiştirebilirsiniz. Bu sayede hayatın zorluklarına, neşe ve huzurla karşı koyabilirsiniz.

    Bir dakikalığına sizin için sinir bozucu olan durumları düşünün. Sonra basit bir ben ifadesi oluşturarak, banyodaki aynanıza ve arabanızın gösterge paneline yapıştırın. Gönderme yapın, okuyun, tekrar edin: Alışkanlık kalıbınızı değiştirin ve dış etkenlere bakmadan, size daha fazla neşe ve mutluluk getirecek olan olumlamayı yaratın. Sinirinizi bozan ve sürekli karşınıza çıkan olayları doğru konumlandırarak onlardan korunabileceğinizi unutmayın. Bunun için kendinize basit bir ifade bulun ve bu olumlamayı düzenli olarak, her gün kullanın. Göreceksiniz, karşılaştığınız davranış tamamen değişecek…

     

    Dikkat dağılmalarına karşı önlem alın

    Peki, şu dikkat dağılmaları? Sizi niyetinizden uzaklaştıran, odaklanmanızı engelleyen dalgınlıklar… Öncelikle onların farkına varın! Açık kalp ameliyatı sonrası iyileşmede duanın etkisi üzerine yapılan bir çalışmada, ameliyatlı hastaları kontrol grubu ve onlar için dua eden diğerleri olarak ikiye ayırdılar. Dua edenler ikinci gruptan tek bir hastaya odaklanarak, “İyileşmen hiçbir zorluk olmadan, çok ama çok hızlı olsun” dedi.

    Bu noktada düşünmeden söylediğiniz olumlamalar hakkında dikkatli olun. Çünkü negatif ifadelerin aklı karıştırdığı gibi, güçlü bir olumlamadaki kuvvetli güveni engelleyeceğini de unutmayın. “Hiçbir zorluk olmadan” demek, “kaygı yok”, “sorun yok” anlamına gelebilir.  Ancak “zorluk” kelimesindeki negatif etki aklınızı karıştırabilir ve olumlamanızın başarısız olmasına neden olabilir.

    Dikkat dağılmaları, ilk önce olumlamaların içine sızar. Seçtiğiniz olumlamadan daha güçlü inançların nerede olduğunu keşfetmelisiniz. Saklamak yerine onlara bir ses verin. Eğer seçtiğiniz olumlama “huzurluyum” ise ama kendinizi çok sinirli hissediyorsanız, yalnızca “huzurluyum” demeyin, içinizdeki öfkeyi yok saymayın. Öfkenizi hissetmek için güvenli bir yer bulun ve başka birine patlamak yerine, zararsız bir şekilde onu serbest bırakın. Homurdanın, yatağın üzerindeki yastığa vurun ya da 10 defa şınav çekin. Bu sayede öfkenizin içinizde büyümesine izin vermeyin. Daha sonra da olumlamanıza odaklanın.

    Basitten başlayın. Unutun niyetinizi! “Piyangoyu kazanacağım!” deyin ama elbette bir bilet alın, sonra gülümseyin ve açık olun. Kendinizi belirli bir şey isteyerek başarısızlığa ayarlamayın. Olumlamalarınızı şu ruh halinde hedefleyin: “Her gün, her yönden kendimi daha da iyi hissediyorum.”

     

    Derleyen: Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL

    Pozitif Dergisi Sayı 2



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz