Diğer
    Ana SayfaFitnessSpor sakatlanmalarından korunun!

    Spor sakatlanmalarından korunun!

    -

    Yaz geliyor, ağırlıkları üzerimizden atmanın tam sırası! Ama siz yine de önleminizi alın. Telaşa kapılıp sakatlığa davetiye çıkarmayın.

     

     

     

    - Advertisement -

     

     

     

    Şartları uygun hale getirin

    Spor yaralanmalarının önlenmesi için sporun yapılacağı yer ve zeminin uygun standartta olması gerekiyor. Sporcunun yapılan spora uygun malzemeleri kullanması, kendi vücuduna ve fiziksel özelliklerine uygun sporları tercih etmesi de son derece önemli. Spora, ısınma hareketleri yapmadan başlanmayacağını da unutmamak gerekiyor. Uygun biçimde ısınmadan spor yapmak, sakatlığa davetiye çıkartmak için birebir!

     

    Profesyonel yardım alın

    Bir sporu ilk kez yapacak kişilerin mutlaka bir profesyonelden yardım alması gerekiyor. Profesyonel bir kişinin eğitim ve gözetimi ile öğrenmeye başlamak, spor yapanlar için ileriye dönük bir avantaj sağlıyor.

     

    İhmal etmeyin!

    Yaşadığınız sakatlık sonrasında; geçici de olsa ağrı yaşarsanız bir uzmana muayene olmayı ihmal etmeyin.

     

    “Hafif yürüyüş dışı sporlarda, 35 yaş üstü kişilerin kardiyolojik açıdan muayene edilerek, yapacakları spor için kalp ve dolaşım sistemi açısından uygun olup olmadıklarının değerlendirilmesi gerekiyor.”

     

    Adale ve kemikler risk altında

    Sık tercih edilen spor türlerinden halı saha futbolu ve basketbolda; ani hızlanma, durma, dönme hareketlerinin çokluğu bu sporu yapanlarda ayak bileği ve diz bağ yaralanmalarına yol açıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, tenise yeni başlayanlarda dirsekte tenisçi dirseği; koşucuların baldır ve tarak kemiklerinde stres kırığı; voleybol oynayanlarda ayak bileği bağı yaralanmalarının sıkça görüldüğünü, vücut geliştirmeyle ilgilenenlerde de adale gerilmeleri, lif atması (strain) ve adale yırtılmalarına rastlandığını söylüyor. 

     

    Kapasitenizi aşmayın

    Spor yapmaya yeni başlayanların kas iskelet sistemi yeterince hazır olmadığı için kuvvet, zamanlama ve koordinasyon gibi yönleri yetersiz kalabiliyor. Bu da bilinçsiz olarak, kaslarına normalden fazla yüklenmelerine yol açıyor. Bu durum, yüklenme ve kullanıma bağlı kas ve tendon sorunlarının yanı sıra, kemiklerde stres kırıkları ve diğer kırıklara da yol açabiliyor.

     

    Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL

    Formsanté Dergisi Nisan 2011 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz