Bitkisel kaynaklı olması sebebiyle süt kefirinden farklı olan su kefiri, geleneksel kefirin aksine Kafkas değil Meksika kökenli. Peki, nedir bu su kefiri? Faydaları nelerdir? Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel herkesin merak ettiği su kefirini anlatıyor…
SU KEFİRİ NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
Tatlı bir öz suyu bulunan opuntia cinsi kaktüsün çevresinden simbiyotik ilişki içerisinde olan bakteri ve maya kolonilerinden elde ediliyor. Su kefiri üretilemiyor, ortaya çıkması için elde edilmesi ve çoğaltılması gerekiyor. Süt ürünleri tüketmeyenler için çok iyi bir seçenek olan su kefirinde yoğurttan çok daha fazla probiyotik var. Ayrıca laktoz intoleransı olan kişiler ve veganlar da su kefirini rahatlıkla tüketebiliyor.
SÜT KEFİRİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- İçeriğindeki vücuda dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotikler başta bağışıklık sistemi olmak üzere, sindirime de yardımcı oluyor.
- Protein ve kalsiyum kaynağı olan bu içecek, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor.
- Kefir kabızlık, ishal ve bağırsak tahrişleri gibi rahatsızlıkların giderilmesine de yardım ediyor.
- Süt ve yoğurdun vücuda olan yararlarını tek başına karşılayan kefir, uyku bozuklukları ve depresyonla mücadeleye de yardımcı oluyor.
- Metabolizmanın yenilenmesini sağlayan kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırarak, başta ülser olmak üzere birçok sindirim rahatsızlığına da iyi geliyor.
- Alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcı oluyor.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
- Kanser riskini düşürücü etkiye sahiptir.
KEFİR GÜNDE KAÇ BARDAK İÇİLİR?
Kefir, sağlığa faydalı nitelikleriyle günlük beslenme rutininde yer alması gereken bir gıda. Günlük tüketim miktarı kişilerin ihtiyacına göre değişmekle birlikte 1-2 porsiyon (1 porsiyon=250 ml) olacak şekilde beslenme düzenine eklenebilir.