İster sizi dalgalarla yarıştıran wakeboard, ister uçurtmayla yapılan heyecanlı kiteboard ya da en zevkli sporlardan olan rüzgâr sörfü ve yelken. Dilediğinizi seçin, güzel yaz günlerinin, denizin tadını çıkarın! En önemlisi de bu sayede yaz boyu fit kalın.
WAKEBOARD
Türkiye’nin güney sahillerinde su kayağının yerini almaya başlayan Wakeboard için snowboard’un yaz versiyonu benzetmesini yapmak yanlış değil. Bir surat teknesi tarafından çekilen bir board üzerinde yapılan wakeboard için biraz kondisyon biraz da estetik duygusu yeterli. Kimi noktalarda snowboard’a fazlasıyla benzese de teknik olarak pek ortak noktaları yok. Snowboard tahtasına oranla, kısa ve geniş olan wakeboard tahtasını ayağına bağlayan kişi, dalgalı olmayan deniz üzerinde çekiliyor ve böylece wakeboard yapmış oluyor. Wakeboard’da en önemli noktalardan biri bağlama stili. İleri, orta ve başlangıç seviyeleri için ayakları farklı şekilde bağlamak gerekiyor, aynı zamanda bu bağlamalar su üzerinde hareket etmeye olanak tanıyacak şekilde geliştirilmiş. Bu sporu yapabilmek için siz ve boardunuz dışında bir de saatte yaklaşık 30 km ile yol alan bir tekneye ihtiyacınız var.
Sporun ismi de zaten bu teknelerin arkasında bıraktığı iki büyük dalgaya verilen ‘wake’adından geliyor. Wakeboard’cu da bu iki dalgayı rampa gibi kullanarak atlayışlarını gerçekleştiriyor, zaten Wakeboard’un en önemli özelliği de sınırsız akrobatik harekete olanak tanıması. Başlangıç seviyesinde olanların bu dalgaları görmezden gelip ortada sakin sakin gitmeleri de mümkün. Zevkli ve geliştirilmeye çok müsait olan bu spor, ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe daha fazla ilgi görüyor. Bu sayede Wakeboard yapanlar çoğalıyor ve seviyeleri ilerledikçe yepyeni, şaşırtıcı teknikler de ortaya çıkıyor. Tekneyle aynı hizada gitme, zıplama ya da ipin üzerinden atlama bunlardan sadece bazıları…Wakeboard eğlenceli bir spor olmasının yanı sıra dengeyi geliştiriyor, bacak ve kol kaslarını da güçlendiriyor. Ancak bel ve eklem problemi yaşayanlar ile kemik erimesi olanların bir uzmana danışmadan bu spora başlamamaları gerekiyor.
HANGİ BÖLGELERİ ÇALIŞTIRIYOR?
Dengeyi geliştiriyor. Bacak ve kol kaslarını çalıştırıyor ve güçlendiriyor.
KITEBOARD
Heyecan ve hız tutkunlarının son dönem gözde sporlarından biri olan kiteboard deniz, rüzgâr, hız ve heyecanı bir araya getiriyor. Kiteboard, en basit şekilde, ayakların kayaklara bağlı olduğu bir board üzerinde sörf yapar gibi, ancak güçlü bir paraşüt veya uçurtma ile suyun üzerinde, rüzgârın da yardımıyla yapılan bir sörf olarak tanımlanabilir. İnsanı doğayla yüz yüze getiren en keyifli sporlardan biri olan kiteboard yapanların amacı rüzgâr karşısında hâkimiyeti kaybetmemek. Bir anlamda sörfe benzetilen kiteboard’da yelken yerine uçurtma kullanılıyor ve sadece 8 deniz mili rüzgâr yeterli olabiliyor. Bu uçurtma sizin deniz üzerinde rüzgârın da etkisiyle hareket etmenizi sağlıyor. Denizde seyrederken birden yükselip havalanıyorsunuz, sonra tekrar denize inip sörf yapmaya devam ediyorsunuz. Yapmanız gereken öncelikle hızlı bir şekilde yükselebilmek ve çabucak dönüp ilerlemek. Kiteboard yapabilmek için ortalama 6 saatlik bir temel eğitim almanız güvenliğiniz açısından şart. Kiteboard sayesinde fit bir vücuda kavuşmaksa garanti. Kiteboard yaparken tüm kaslarınız çalışıyor. Uçarak ve kayarak nasıl enerji harcadığınızın farkına bile varmıyorsunuz. Fitness salonlarında çalıştığınızın en az üç katı enerji harcayabiliyorsunuz.
HANGİ BÖLGELERİ ÇALIŞTIRIYOR?
Kiteboard vücudunuzun tüm bölgelerini çalıştırıyor. Düzenli yaptığınızda kolayca fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Haberimizin devamı 2007 Temmuz sayısında…