Diğer
    Ana SayfaSağlıkSuda doğumla ağrı korkusuna son

    Suda doğumla ağrı korkusuna son

    -

    Bebek sahibi olmanın heyecanını duyan ancak ağrıdan çekinen kadınlar için suda doğum da bir alternatif. Bu yöntemle, 37 derecede ısıtılmış su dolu havuzlarda ağrıyı daha rahat tolere edebilen kadınlar, bebeklerini de huzur içinde kucağına alabiliyor.

    Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Doğum, bir kadının belki de hayatı boyunca yaşayacağı en özel deneyim… Minicik bir canlının bedeninde büyüdüğünü hissettiği andan itibaren 40 hafta süren hamileliğin mutlu sona ulaştığı bu mucizevi olay, bazen normal bazen de cerrahi gerektiren yöntemlerle yani sezaryenle yapılabiliyor. Son yıllarda bu iki yönteme ek olarak gündeme gelen suda doğum ise tüm dünyada ve ülkemizde uygulanabiliyor. Ilık suyun sakinleştirici, ağrıyı azaltıcı etkisi olduğuna duyulan inanç ve deneyimlerle, doğum öncesi ılık suyla duş alma alışkanlığı yıllar öncesine dayanıyor. Geçmişten alınan ilhamla geliştirilen ve son yıllarda giderek yaygınlaşan suda doğum da anne adaylarının giderek tercih ettiği bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

    Dr. Gülfem Şişmanoğlu

    Ağrı azalıyor, süre kısalıyor
    En önemli avantajı, kadınların çekindiği konuların başında gelen ağrıyı azaltması olarak belirtilen suda doğumun; epidural anesteziden korkan, bunu istemeyen, doğum sancılarından endişe duyan ve bu yüzden normal doğum yerine sezaryeni tercih eden anne adayları için bir alternatif olduğunu belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülfem Şişmanoğlu, uygulamayı şöyle anlatıyor: “Doğum eylemi esnasında 4-5 cm açıklık oluşup, aktif doğum başladıktan sonra 37 derece sıcaklıkta bir doğum havuzu hazırlanarak, gebe bu havuza sokuluyor. Böylece ağrı hissinde ciddi oranda azalma meydana geliyor ve ‘Ben artık yapamayacağım’ hissi ortadan kalkarak, hamilenin ağrıyla başa çıkması ve normal doğum şansı artıyor.”
    Suda doğum ayrıca doğum sırasında anne adayına hareket özgürlüğü sağlıyor. Havuzun içindeki suyun kaldırma kuvvetiyle birlikte gebe hafifliyor ki bu da kalçadaki, omurgadaki ve sırttaki postural ağrılara iyi geliyor. Böylece kendini daha rahat hissedebileceği değişik pozisyonlar da deneyebiliyor. Suda doğumun ağrıyla mücadeleyi kolaylaştırmasının yanı sıra doğum eylemini sürece kısalttığı da biliniyor.

    - Advertisement -

    Riskli gebeliklerde yapılamıyor
    Normal ve sezaryen doğuma alternatif olabilse de bu doğum seçeneği her anne adayı için uygun değil. Suda doğumun risksiz gebelerde ve kendiliğinden başlamış yani zamanında gerçekleşen doğumlarda uygulanabildiğinin altını çizen Dr. Şişmanoğlu, “Suda doğum için hamileliğin 38-40. haftaları arasında olmak gerekiyor. Doğumun suni sancıyla değil, kendiliğinden başlamış olması ise bir diğer kriter… Annenin şeker, tansiyon gibi sistemik bir hastalığının bulunmaması da önem taşıyor” diyor. Suda doğum için annenin dışında, bebeğe ilişkin birtakım şartların da uygun olması gerekiyor. Bebekle ilgili bir sorunun bulunmaması yani anne karnında fetal sıkıntı varlığı, çok sıkı NST (non-stress test) takibi ile bebeğin kalp atışının takip edilmesi gereken durumlarda suda doğum şansı olmuyor. Annenin farklı, yoğun kanaması olması halinde de suda doğumun gerçekleşemediğini söyleyen Dr. Şişmanoğlu, şöyle devam ediyor: “Herhangi bir problemin olmadığı, kendiliğinden başlamış bir doğum eyleminde suyu kullanabilmek büyük avantaj sağlıyor. Ancak uygunsuz koşullarda yapılması enfeksiyon ya da bebeğin suyu aspire etme yani suyun akciğerlere kaçma riskini gündeme getirebiliyor. Unutulmaması gereken bir nokta da suyun içindeki bebeğin, kordon kesilmediği için nefes almadığı… Dolayısıyla bu tür bir sıkıntı meydana gelmiyor. Talep eden gebelerde ise bebek suya doğabiliyor. Durumun avantajlarını ve dezavantajlarını anlattıktan sonra kararı anne adayı veriyor. ‘Havuzdan çıkamayacağım’ demesi halinde su içinde doğum yapma şansı oluyor. Tüm süreç suda olabildiği gibi, bebeğin başının çıkması anında anne adayı yatağa da alınabiliyor.”

    Tüm olumsuzlukları suda doğumla atlattı
    29 yaşındaki Ulrike Gizem, son bir yılda çok ciddi kazalar geçirdi. Attan düştüğünde gördüğü yanlış tedavi sonucu bacağı kesilme tehlikesi atlattı. Ardından geçirdiği trafik kazasında, boynunda kemik kırıkları meydana geldi. Kazanın ardından ameliyata alınan genç kadının, o günlerde üç haftalık hamile olduğu ise fark edilemedi. Taburcu olduktan sonra yaptığı gebelik testiyle bir bebek sahibi olacaklarını öğrenen Ulrike-Şükrü Gizem çifti, doktorunun bebeği alma önerisine rağmen çocuklarının dünyaya gelmesine karar verdi. Bu aşamada yolu Dr. Gülfem Şişmanoğlu ile kesişti. Dr. Şişmanoğlu, hem anne hem de bebek için en iyi seçeneğin suda doğum olduğunu söyleyince, karar verildi. Ulrike Gizem, kızı Melis’in doğumuyla sonuçlanan süreci şöyle anlattı: “Havuz başında yakılan mumların rahatlatıcı kokusu ve müziğin huzur verici dinginliği ile rahat bir doğum gerçekleştirdim. Ama son üç saat çok zor geçti. Lavaboya gittikten sonra bir daha havuza giremedim ve bebeğim yatakta doğdu. Ancak tüm süreçte suyun rahatlatıcı etkisini hissettim. Minik kızımız Melis ile artık yaşadığım kötü günleri unutup geleceğe bakacağım.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz