Bir havuz, bir top ve bir kale… Sutopu oynamak için bunlar yeterli zannediyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Takımruhu olmadan asla sutopu oynayamazsınız. Sutopunun adrenalini arttıran, vücudu geliştiren ve dolaşım sistemini düzenleyen bir spor olduğunu unutmayın!
| |
Takım ruhu ve bol strateji gerektiren suyun içinde ve topla oynanan bir spordan söz ediyoruz.Tam yaz aylarına göre, tatil köylerinde keyifli vakit geçirmek için ideal, amatör versiyonları var. Amatörce deneyin diyoruz çünkü profesyonelce oynamak için müthiş performans gerekiyor…
İngiliz kökenli bu spor dalında son yıllarda en başarılı ülkeler Macaristan, Sırbistan ve Hırvatistan. Sırp ekolü güç kullanımını ön plana çıkarırken, Macar ekolünde estetik ön planda. Türkiye'de ise takımların oyun tarzı antrenörlerin tarzına göre değişiyor. Bu sporun Türkiye'de hak ettiği ilgiyi gördüğünü söylemek doğrusu mümkün değil. Yatırım eksikliği sebebiyle ülkemiz sutopunun liderleri arasında değil maalesef. Oysa geçmiş yıllara bakıldığında durumumuzun daha iyi olduğunu görüyoruz. En azından dünya ve Avrupa şampiyonalarına katılma hakkı elde edebiliyorduk! Üstelik bayan takımlarımız da vardı. Son dönemde ise bu hareketlilikten eser yok. Enka Spor Kulübünde yeniden bir bayan sutopu takımı oluşturma çabaları mevcut. Şu anda 1. ligde 8 sutopu takımı bulunuyor. Enka Spor Kulübü sutopu antrenörü Hakan Şahbaz, sutopunun literatürde buz hokeyinden sonra en çok performans gerektiren spor olduğunu söylüyor ve toplu sporlar arasında eğitim düzeyi en yüksek sporcuların da bu branşta olduğunu ekliyor.
Devamı Haziran 2005 sayısında…