Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetTakıntılarınızdan kurtulun!

    Takıntılarınızdan kurtulun!

    -

     

    29012014 takinti2Bilgi kirliliğine karşı önlem alın

    Beslenme ile ilgili takıntılarımızı maruz kaldığımız bilgi kirliliği oluşturuyor çünkü yaşamsal olarak en önemlisi beslenme olsa da bu konuda yeterli eğitim almıyoruz ve her okuduğumuza inanabiliyoruz. Diyetisyen Simge Çıtak’ın bilgi kirliliğine karşı önerileri de var. 

    1. Geçici diyet uygulamalarına son verin

    Dönemsel olarak yaptığınız diyetlerin size hiçbir faydası yok; tersine zararı var. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin temelinin, doğru bir beslenme planını hayat tarzınızın bir parçası yapmak olduğunu bilin. 

    - Advertisement -

    2. Sağlıksız “abur cubur”la vedalaşın

    Kendinize uygun sağlıklı atıştırmalıklar bulun. Yağlı cips yerine tarhana cipsi, tatlı yerine kuru meyve yiyin, patlamış mısıra yağ eklemeyin.

    3. Uykuya hak ettiği değeri verin

    Uyku sağlıklı bir yaşamın temeli… Yeni yılda uyku saatinize, ortamınıza ve uyku kalitenize önem verin. 

    4. Rafine karbonhidratlardan uzaklaşın

    Özellikle beyaz ekmekten uzaklaşarak, tam tahıllı ekmeklere yönelmeye çalışın.

    5. Yağ miktarını azaltın, yağ alımında dengeli olun

    “Yağsız yiyorum” diye övünmeyin; enerjinizin üçte birini yağdan almalısınız. Trans yağ içermeyen margarin kullanmak, et yemeklerini pişirirken yağ ilave etmemek hayatınız için ufak ama yağ tüketiminizi azaltmak adına büyük değişimlerdir.

    6. Kalori içmeyin

    Kremalı ve şekerli bir kahve yerine, sevdiğiniz kahveyi kremasız ve şekersiz içmeyi deneyin. Asitli ve şeker oranı yüksek içecekler yerine su ve maden suyunu tercih edin.

    7. Fiziksel aktiviteyi artırın

    Günlük 10 bin adım atmayı hedefleyin. Her gün yapacağınız 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşler obezite ve kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltıyor. Ayrıca televizyon izlerken kol egzersizleri yapabilir veya telefonla konuşurken evin içinde yürüyebilirsiniz. 

    8. Besin çeşitliliğinizi arttırın

    Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeye özen gösterin. Bu tarz bir beslenme vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tam olarak almanıza yardımcı olacaktır. 

    9. Sıvı tüketiminizi arttırın

    Günde 2 litre (12 su bardağı) su tüketmeye çalışın.

    10. Tuz tüketiminizi azaltın

    Normal bir bireyin günlük alması gereken tuz miktarı 6 gram ancak Türkiye’de günlük tüketim miktarı 18 gram olarak tespit ediliyor. Tuz, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar için risk faktörü oluşturuyor.

     

    “Manchester Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma ise; aşırı kilolu bir kadının normal kilodaki bir kadına göre daha düşük maaş ve daha az liderlik fırsatı olan işlere girebildiğini gösteriyor.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz