Peynir oldukça sağlıklı bir gıda olmasına rağmen, spor yapanların beslenme düzeninde pek fazla yer bulamıyor. İçeriğindeki yağ oranı gözünüzü korkutsa da peynirin karbonhidrat alımını azaltmaya yardımcı olduğunu unutmayın!
Çedar, rokfor ve İsveç peyniri dahil çoğu tam yağlı peynir, karbonhidrat alımını azaltırken, proteinlerin amino asit sağladığı süreyi artırmaya yardımcı oluyor. Oysa yağı azaltılmış diyet peynirlerde bu yararlı yağlar, yerini karbonhidrata bırakıyor. Bu da sindirim sisteminde geçirdikleri süre ile insülin salınımını artırma oranını hızlandırıyor.
Tam yağlı kaşar peyniri yemeye ne dersiniz?
Bazı peynirlerin kötü bir şöhreti olabilir, eski kaşar peyniri gibi! Siz yine de tam yağlı ve sağlıklı bakteriler içeren kocaman bir dilim eski kaşar peynirine hayır demeyin. Amino asit aktarımının sürekli olması için özellikle yatmadan önce karbonhidratlardan uzak durun ve vücutta amino asitlerin daha uzun süre kalması için atıştırmalık olarak yaklaşık 60 gram eski kaşar peyniri tüketin.
Bunları biliyor muydunuz?
• Peynir gram başına neredeyse et ve tavuk kadar protein içeriyor.
• Peynir, yüksek proteinli etlerden daha fazla sağlıklı yağ sağlıyor. Bu da amino asitlerin vücuttaki kalış süresini artırarak, proteinin yavaşça salınımına yardımcı oluyor.
• Birçok peynir neredeyse hiç karbonhidrat içermiyor.
• Çoğu peynir türü mikroflora olarak bilinen sağlıklı bakterileri barındırıyor.
Ayşegül Uyanık Örnekal
Formsanté 2016 – Nisan sayısı