Dünyada yaklaşık olarak 1 milyar kişi yüksek tansiyon ile mücadele ediyor. Türkiye’de ise çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu 18 milyona yakın hipertansiyon hastası olduğu belirtiliyor.
Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Çam, hipertansiyon belirtilerini sıraladı: “Baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişlik, yüksek tansiyonun belirtileri arasında sayılıyor. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma da olabiliyor.” Ancak hastaların önemli bir kısmında hiçbir belirti olmadığı için kişilerin hipertansiyon problemlerinin farkında olmadıklarını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Çam: “Hipertansiyon sebep olduğu hastalıklar nedeniyle ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık. Bu nedenle toplumun her yaş grubundan bireyler yılda en az bir kez tansiyonlarını kontrol ettirmeli” diyor.
UNUTMAYIN!
Sigara kullanımı kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini, içmeyenlere göre üç-dört kat artırıyor. Günde kaç sigara içildiği, sigaranın nikotin miktarı, ince ya da kalın olması hatta pasif içici olmak bu aşamada önem taşımıyor; her türlü kullanım büyük risk yaratıyor.
Çenenizi ihmal etmeyin
Güzel bir gülüş, uygun bir ısırış, sağlıklı çiğneme fonksiyonları ve yüz bölgesi görünüşünde her iki çenenin çok önemli yeri var. Plastik Rekonstrüktif&Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Günay Çavdar diyor ki: “Çene sorunları tedavi edilmezse zaman içerisinde dişlerin daha çabuk aşınmasına, çürüklerin oluşmasına daha ilerideki zamanlarda diş kayıplarına yol açabilir. Ayrıca alt çene eklemlerinde ağrılara ve ileriki dönemlerde çene kilitlenmesine neden olabilir.”
Yazın aknelerinizin azalmasını beklemeyin
Yaz aylarında akneler başlangıçta azalıyor gibi görünüyor olsa da güneşe maruziyet arttıkça lezyonlarda alevlenme riski de artıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım aknenin yazın bakımı hakkında bilgiler verdi: “Yaz aylarında akne oluşumu UV ışınlarının güneş koruyucu kullanımı ile bloke edilmesi ile azaltılabiliyor. Kullanılan güneş koruyucu yağlı ve komedojenik olmamalı. Hipoallerjenik olmasına özen gösterilmeli. Akneli cilde sahip olanlar yaz aylarında da kullandıkları bakım ürünlerini devam ettirmeli. Terlemenin de akne lezyonlarını artırıcı etkisi göz önünde bulundurularak serin ortamlarda bulunulması ve sık duş almak alınabilecek önlemler arasında.”
Formsanté Dergisi Temmuz 2014 sayısı