Diğer
    Ana SayfaSağlıkTartı takıntısına son verin

    Tartı takıntısına son verin

    -

    Doğru zamanda tartılın

    Bazıları tartı ile bir ay boyunca vedalaşmayı göze alamıyor. Eğer onlardan biriyseniz moralinizin bozulmaması için hiç değilse ne zaman tartılmamanız gerektiğini hatırlayın. İşte tartıdan uzak durmanız gereken zamanlar…

    1. Yemek yedikten hemen sonra: Yemek yediniz, tartıya çıktınız ve tabii ki birkaç kilo fazlasınız. Bu, yediğiniz yemeğin anında vücut yağına dönüştüğü anlamına gelmiyor, sadece kan hacminiz yediğiniz yemek nedeniyle artmış durumda. Yedikleriniz de midenizde tüm ağırlığı ile duruyor. Eğer tuzlu yemek yediyseniz vücudunuz su da tutmuş olabilir. Birkaç saat ya da bir gün sonra bu kiloda çıkmayacaksınız, korkmayın.

    2. Diyetin&egzersizin ilk günleri: Diyete başladığımız günler tartının üstünden inmek bilmeyiz. Giden her gramla vedalaşmak isteriz. Bu çok kabul edilebilir bir durum ancak bir süre sonra bu hızlı iniş yavaşlayacak çünkü ilk günlerde giden kilonun bir kısmı sadece su… Gerçekten yağ atmaya başlayınca işler yavaşlayacak. Motivasyonunuzun bozulmaması için ilk günlerde sık sık tartılmayı unutun. Haftada bir tartılmayı deneyin.

    3. Egzersizden hemen sonra: Bir saat koşu bandında ter döktükten sonra heyecanla tartının üstüne çıktınız ve kilonuz biraz azalmış görünüyor. Boşuna sevinmeyin çünkü bu düşüş sadece vücudun kaybettiği sudan kaynaklanıyor ve tekrar su içtiğinizde aynen geri gelecek.

    - Advertisement -

    4. Su içtikten sonra: Nasıl ki terleyince tartıda kilonuz düşük çıkıyorsa su içtiğinizde de yüksek çıkacaktır. Koca bir bardak su içtikten sonra vücudunuz bu suyu atana kadar tartılmayın.

    5. Yatmadan hemen önce: Sabah uyandınız, tartıldınız, gün boyu yediklerinize dikkat ettiniz ve yatağa gitmeden önce acaba herhangi bir kayıp var mı diye tekrar bakmak istediniz. En iyisi bu isteğe direnmek… Sabahki kilonuzdan biraz yüksek veya biraz düşük çıkmanız kilo aldığınız veya verdiğiniz anlamına gelmiyor. Günün sonunda gördüğünüz rakam en son saat kaçta ne yediğiniz, en son ne zaman ne kadar su içtiğiniz, yaptığınız egzersiz hatta pijamalarınızın kaç gram geldiği ile doğrudan alakalı… Bu nedenle uzmanlar haftanın hep aynı günü aynı saatte ve aynı giysilerle tartılmanızı öneriyor.

    6. Doğumdan sonra: Bebeğiniz doğdu… Hem de 4 kilo 600 gram! Doğum kilolarınızın çoğunun gittiğini düşünüyor olabilirsiniz ama tartıya çıktığınızda yanıldığınızı görebilirsiniz. Bebek, plasenta, amniyosentez sıvısı gitmiş, kan hacmi düşmüş olabilir ama yine de geriye kalacak kilolarınız olacak. Çünkü siz bebeğinizin ağırlığı dışında da vücudunuza yağ depoladınız ve bu yağ süt üretiminiz için gerekliydi. Sağlıklı beslenerek, hareket ederek ve bebeğinizi emzirerek bu kilolardan da kurtulabilirsiniz.

    7. Adet döneminde: Yumurtlama dönemi, adet öncesi dönem, adet dönemi derken aslında biz kadınlar için en iyi tartılma gününü belirlemek çok zor. Bu dönemlerin her birinde bir-iki kiloya kadar farklılıklar olabiliyor. Hatta bazı diyetisyenler tartılarını sırf bu yüzden eksi bir kilogram olarak ayarlıyor. Bu nedenle tartıdaki rakamı çok ciddiye almayın. Sadece haftanın belli günü, aynı saatte tartılarak bir rutin oluşturun yeter. Bu süreçte bazen haftalar boyu aynı kiloda çıksanız bile aslında bir miktar kilo almış ya da vermiş olabilirsiniz. Tartıyı o kadar ciddiye almayın ve sonucu garantiye almak için mezuraya başvurun.

    Bir süre sonra artık tartı ile aranızdaki takıntılı ilişkinin bittiğini, kaç kilo olduğunuzun moralinizi ve vücudunuza bakış açınızı etkilemediğini düşünmeye başladıysanız iki, üç ve dördüncü adımlarla devam edin ve haftada bir tartılma düzenine geçin. Eğer tartılma takıntınızın yavaş yavaş geri geldiğini hissederseniz ya da kilonuzu görmenin size iyi gelmediğini fark ederseniz bir ay daha yukarıdaki adımlara devam edin. 

     

    Formsanté Dergisi Kasım 2014 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz