Diğer

    Ter bastı!

    -

     

    28062013 terleme2Cerrahi dışındaki yöntemler

    Terlemeyi önleyen losyon, sprey ve merhemler ter kanallarını tıkayarak etki sağlıyor. Bunları her gün uygulamak gerekiyor. Hafif ve orta şiddetli terlemelerde ilk tedavi olarak kullanılabiliyor.

    İyontoforez cihazı

    Özellikle ellerdeki, ayaklardaki ve koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemede kullanılan bir araç. Sık sık tekrarlanması gereken bu yöntemle, bölgesel, hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınıyor. 1-3 aylık iyileşme dönemleri sağlanabiliyor.

    - Advertisement -

    Botoks tedavisi

    Özellikle el içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemesinde kullanılıyor. Bu yöntem ter bezlerini çalıştıran sinirlerin faaliyetlerini azaltarak, terlemeyi azaltıyor ve ortalama etki süresi 8-10 ay sürüyor.

    Dr. Melisa Eczacıbaşı, aşırı terleme tedavisinde en etkili yöntemin botoks uygulaması olduğunu belirtiyor. El içi, ayak tabanı ve koltuk altındaki terlemeye karşı botoks uygulamaları oldukça pratik bir şekilde uygulanıyor.
    Dr. Melisa Eczacıbaşı uygulamayı şöyle anlatıyor: “Problem olan bölgede ilk aşamada gerçekten terleyen bölge, testler ile tespit ediliyor, daha sonraki aşamada bölgeye uyuşturucu niteliği taşıyan kremler sürülüyor ve 15 dakika beklettikten sonra uygulamaya başlanıyor. Son derece ince uçlu enjektörle problemli olan bölge içine botoks ilacı enjekte ediliyor, aşırı bir acı hissi duymadan, tedavi için defalarca zaman ayırmadan ve cerrahi herhangi bir bakıma gerek kalmadan ortalama 10-12 ay boyunca terlemenin miktarı oldukça azalıyor. Botoks, bu bölgede aşırı çalışan ter bezlerinin ve kasların istenmeyen hareketlerini etkilediğinden, terleme sorunu da giderilmiş oluyor.”

     

    Bölgesel terlemenin nedenleri

    Aşırı terleme iki şekilde ortaya çıkabiliyor. Birincisi vücudun yaygın olarak fazla terlemesi. Bu durum genellikle hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyor. İkincisiyse bölgesel aşırı terleme. Aşırı terlemenin el terlemesi, koltuk altı terlemesi, ayak terlemesi, yüz terlemesi olarak kendini göstermesi durumuna deniyor.

    El, ayak, koltuk altı ve yüzde görülen bölgesel terleme hiçbir hastalık ya da nedene bağlı değilse, neden sempatik sistemin aşırı çalışması olabiliyor. Bu sorun 100 kişiden sadece ikisinde görülüyor. Aşırı terleme sorunu, genellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde başlıyor. Hayat boyu devam ediyor ve her mevsimde oluyor. Uykuda görülmüyor ve stres, heyecan gibi duygusal uyarılar bu durumu tetikliyor.

    Bölgesel terlemenin biyolojik olarak hiçbir zararı yok. Ancak günlük faaliyetleri çok ileri derecede olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle ellerden damlayan, ayakkabılardan taşan bir terleme varsa; yaşamın tüm alanlarında kişiyi zor durumda bırakabiliyor. Aşırı terleme kişisel görüntüyü bozmanın yanında, başkalarıyla ilişki kurmayı da engelliyor. Ciddi sosyal sıkıntılara neden olabiliyor; günlük işleri, meslek ve kariyer gelişimini, yaşam kalitesini ve ruhsal sağlığı bozabiliyor.

     

    Terleten sorunlar!

    Hormon ya da metabolizma bozuklukları, bazı enfeksiyonlar, hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar, bazı ilaçların yan etkileri ya da obezite aşırı terleme yapabiliyor. Terlemede artış, belli bir bölgede değil vücudun genelinde görülüyor. Bu durumda, altta yatan sorunun tedavisi gerekiyor. Tedavi seçeneklerine başvurmadan önce, sorunun nedeninin araştırılması ve tedavinin buna göre düzenlenmesi gerekiyor.

     

    Nilgün YILDIZ

    Formsanté Dergisi Haziran 2010 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz