Tamam; testosteron en değerli hormonunuz ama ona sadece iyi seks için ihtiyaciniz yok. Zihinsel faaliyetleriniz, ruh haliniz, kemikleriniz de testosteronla besleniyor. Eksikliğinde ise hayatin birçok alanı etkileniyor. Peki bu kadar değerli bir hormonu, vücut geliştirmek için kullandığınız katkı maddeleri ile düşürdüğünüzü söylesek? Tercihiniz çok büyük görünen kaslar mı yoksa sağlıklı ereksiyona ulaşan bir penis mi? İyisi mi siz aşağidaki testi çözün, vakit varken testosteron hakkında her şeyi öğrenin.
1. Cinsel isteğiniz son günlerde azalma gösteriyor. Bu durum testosteron seviyenizin azaldığına işaret ediyor.
a. Doğru
b. Yanlış
2. Düşük testosteron seviyesi yaşa bağlı doğal bir durumdur.
a. Doğru
b. Yanlış
3. Testosteron seviyesinin düşmesinin belirtileri nelerdir?
a. Sıcak basmaları
b. Memelerin büyümesi
c. Testislerin sarkması
d. Ereksiyon bozukluğu
e. Hepsi
4. Düşük testosteron seviyesi kemiklerin kırılganlığını artırıyor.
a. Doğru
b. Yanlış
5. Testosteron düşüklüğünün tanısı nasıl konulur?
a. Hislerinize bakarak
b. Kan testi yaptırarak
c. İdrar tahlili yaptırarak
d. MR çektirerek
6. Düşük testosteron kelliğe neden olur.
a. Doğru
b. Yanlış
7. Kimler kanda testosteron seviyesini ölçtürmeli?
a. Bütün erkekler
b. 50 yaş üstündekiler
c. Her yaştan obez erkekler
d. Diyabeti olan erkekler
8. Testosteron takviyesi almak ereksiyon bozukluğunu tedavi ediyor.
a. Doğru
b. Yanlış
9. Testosteron düşüklüğü ilk belirtilerini 40 yaşından itibaren vermeye başlıyor.
a. Doğru
b. Yanlış
10. Obezite sorununuz varsa testosteron seviyenizin düşme riski yüzde kaçtır?
a. %10
b. %20
c. %40
d. %60
11. Testosteron seviyesini yükseltecek bir ilaç tedavisi yoktur.
a. Doğru
b. Yanlış
12. Steroid kullanım testosteron seviyesini yükseltir.
a. Doğru
b. Yanlış
13. Hangi tür ilaçlar testosteron seviyelerini artırır?
a. Prednizon etken maddesi
b. Oksikodon etken maddesi
c. Morfin
d. Erkek tipi kellik tedavisi ilaçları
14. Testosteron tedavisi uyku apnesi tablosunu artırıyor.
a. Doğru
b. Yanlış
15. Aşırı alkol tüketimi testosteronu düşürüyor.
a. Doğru
b. Yanlış
16. Testosteron replasman tedavisi hangilerini sağlar?
a. Ruh hali, zihinsel faaliyet ve zindelik
b. Yeni saç üretimi
c. Saçtaki beyazların azalması
d. Hepsi
17. Testosteron düşüklüğü bulunan erkeklerin çoğu tedavi olmuyor.
a. Doğru
b. Yanlış
YANITLAR
1. YANLIŞ: İlerleyen yaşla birlikte cinsel isteğin azalması ve zaman zaman ereksiyonun oluşmaması normal. Cinsel isteğin tamamen yok olması durumunda ise testosteron düşüklüğünden şüphelenebilirsiniz. Erkeklerin yüzde kaçında testosteron düşüklüğü bulunduğu tam olarak bilinmiyor çünkü erkekler bu durumun belirtilerini doktorlarına söylemekten çekiniyor.
2. YANLIŞ: Yaşla birlikte testosteron seviyeniz azalabilir. Ancak “düşük testosteron seviyesi”, bu hormonun yaşınızın gerektirdiği normal değerlerin altında olmasıdır. Bu durum yaşla açıklanamaz ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde hayat kaliteniz ve sağlığınız etkilenebilir.
3. HEPSİ: Düşük testosteron seviyeleri erkeklere has bazı özelliklerin değişmesine neden olabiliyor. Memelerde ağrı ya da büyüme bu hormonda azalmaya işaret ediyor. Vücut kıllarının azalması, daha seyrek tıraş olma ihtiyacı da bu belirtilerden bazıları… Ayrıca testosteron seviyesi düştüğünde testislerinizin küçülmesi, ereksiyonu korumada zorlanma ve ateş basmaları da görmek mümkün.
4. DOĞRU: Testosteron deyince aklınıza sadece seks gelmesin. Bu hormon kemik gelişimini destekliyor ve seviyesi düştüğünde kemik yoğunluğunun azalmasına ve hatta osteoporoza neden olabiliyor. Testosteronun bir diğer görevi de kasları güçlendirmesi… Kırmızı kan hücrelerini üretiyor, ruh halini yükseltiyor ve zihin faaliyetlerine yardımcı oluyor. Düşük testosteron ise kansızlığa, depresyona ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabiliyor.
5. KAN TAHLİLİ YAPTIRARAK: Testosteron seviyesi düşen birçok erkekte belirti ortaya çıkmıyor. Hormon seviyeleriniz hakkında en doğru bilgiyi kan testleri veriyor. Tanıda genellikle kan testi ve belirtiler bir arada değerlendiriliyor.
6. YANLIŞ: Sakalların ve kasık kıllarının ortaya çıktığı ergenlikten itibaren testosteron erkeklerdeki saç uzamasını etkiliyor. Ancak bu etki vücudun her bölümünde aynı olmuyor. Düşük testosteron vücut ve yüz kıllarında azalmaya neden olsa da erkek tipi kellikle bir ilgisi bulunmuyor. Bu konuda genetik faktörler çok daha fazla etkili…
7. DİYABETİ OLAN ERKEKLER: Sağlıklıysanız, gençseniz ve testosteron düşüklüğüne dair bir belirtiniz yoksa test yaptırmanız şart değil. Ancak Tip 2 diyabeti olan erkeklerde testosteronun düşük seyrettiği biliniyor. Eğer diyabetiniz varsa doktorunuzla bu konuyu konuşun. Kısırlık sorunu olanların, KOAH hastalarının, osteoporozu olanların ya da vücudunda travma kırığı oluşanların da testosteron seviyelerini ölçtürmeleri öneriliyor.
8. YANLIŞ: Düşük testosteron ereksiyon bozukluğuna neden olabiliyor ve eksiği yerine koymak tedavi edici etki yaratıyor. Ancak bazı durumlarda testosteron takviyesi de işe yaramıyor. Örneğin sinir ve damar hastalıkları da penisi doğrudan etkileyerek ereksiyon bozukluğuna neden olabiliyor.
9. YANLIŞ: 40 yaştan itibaren testosteron seviyesi her yıl yüzde 1 azalıyor. Bu düşüş normal kabul ediliyor. Ancak testosteron seviyesi normalin altında olan erkeklerde her zaman belirti ortaya çıkmayabiliyor.
10. %40: Araştırmalar gösteriyor ki obez ve 45 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 40’ında testosteron seviyeleri çok düşük seyrediyor. Obez erkeklerin yüzde 50’sinde ise hem diyabet hem de testosteron düşüklüğü görülüyor. Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kan yağları, yüksek kolesterol ve karın yağlanması belirtilerinden en az üçünün bir arada olduğu metabolik sendromu olan erkekler de büyük risk altında.
11. YANLIŞ: Testosteron replasman tedavisi 1940’lardan beri uygulanıyor. Genellikle birkaç hafta süren iğne tedavisi veriliyor. Ayrıca oral tabletler, preparatlar, bantlar ve hatta jeller de bulunuyor.
12. YANLIŞ: Özellikle vücut geliştirme yapanların kullandığı anabolizan stereoidler testosteron seviyelerini düşürebiliyor. Aşırı kullanım erkeklerde ayrıca agresifliğe, sivilcelere, testislerin küçülmesine, sperm sayısının azalmasına ve hatta kelliğe neden olabiliyor.
13. ERKEK TİPİ KELLİK TEDAVİSİ İLAÇLARI: Erkek tipi kelliğin tedavisinde kullanılan finasertid etken maddesi testosteron seviyesini yükseltiyor. Diğer şıklardaki etken maddeler ise tam tersi etki yapıyor.
14. DOĞRU: Testosteron replasman tedavisi bazı medikal tabloları ağırlaştırabiliyor. Örneğin uyku sırasında nefesin durması sonucu ortaya çıkan uyku apnesi bunlardan biri… Ayrıca iyi huylu prostat büyümesi, idrar yolu enfeksiyonu gibi tablolarda da testosteron takviyesi önerilmiyor. Prostat kanseri, erkek tipi meme kanseri, kalp yetmezliği de testosteron ilaçları ile bağdaşmıyor.
15. DOĞRU: Alkol, testosteronun üretildiği testisler üzerinde doğrudan toksik etki yaratıyor. Bu durum erkeğin cinsel fonksiyonları ve üremesi üzerinde de olumsuz etki oluşturuyor. Küçülmüş testisler ve testosteron düşüklüğü, yoğun alkol kullanan ve karaciğer yetmezliği yaşayan erkeklerin ortak semptomları arasında…. Cinsel isteksizlik de bunlarla birlikte seyrediyor. Yoğun alkol tüketimi erkeklerde testosteronun kadınlık hormonu olan östrojen ile yer değiştirmesine ve memelerde büyümeye de neden oluyor.
16. RUH HALİ, ZİHİNSEL FAALİYET VE ZİNDELİK: Testosteron tedavisi libidonuzu yükseltmekten daha fazlasını sağlıyor. Araştırmalar gösteriyor ki bu tedavi ile zihinsel faaliyetler artıyor, enerji yükseliyor ve ruh hali iyileşiyor. Ayrıca kas gücü ve yoğunluğu olumlu etkileniyor, osteoporozu tedavi ediyor.
17. DOĞRU: Testosteron seviyesi düşüklüğü belirtileri gösteren 10 erkekten 9’u tedavi almıyor. Belirtilerin nedenini başka konulara bağlıyor ya da bunun yaşa bağlı normal gelişmeler olduğunu düşünmeyi tercih ediyor. Eğer testosteron seviyenizin düşmesine dair belirtileriniz varsa tedavi olmanın hayat kalitenizi yükselteceğini ve sağlığınızı olumlu etkileyeceğini unutmayın.
DEĞERLENDİRME
1-5 DOĞRU: Daha iyisini yapabilirsiniz. Testosteron sağlığınızın ve hayatınızın çok önemli bir parçası. Onu sadece seksle ilgili bir hormon olarak bilmeye devam ederseniz ilerleyen yıllarda sağlığınızla ilgili konuları gözden kaçırabilirsiniz.
6-10 DOĞRU: Fena değil ancak testosteron hakkında daha fazla şey bilmelisiniz. Erkek sağlığında testosteronun önemi ve yaşa bağlı gelişmeleri daha iyi öğrenmelisiniz. Yaşam düzeninizi bu gelişmelere göre yönlendirmelisiniz.
11-17 DOĞRU: Mükemmel! Erkek bedeni, sağlığı ve belirtiler konusunda yeterince bilgi sahibiniz. Bildiklerinizi hayata geçirebiliyorsanız sağlıkta rakip tanımazsınız. Unutmayın, sadece bilmek yetmez önemli olan bildiklerinizi uygulayabilmeniz.
Fitmen – 2015 5.sayı