Bu kapıyı bilimadamlarına açan ise Genom Projesi. Genetik şifrenin çözülmesiyle birlikte hastalıklara karşı çözüm de çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Örneğin bu sayede laboratuarlarda kök hücre yöntemiyle kalp, akciğer ve pankreas gibi organlar üretilmesi, kısırlık sorununun sonlandırılması, kalıtsal hastalıkların önlenmesi ve ameliyatsız tedaviler bir ütopya olmaktan çıktı! Önümüzdeki 20 yılda pek çok ölümcül hastalığın tarihe karışması ve insanoğlunun ömrünün 120 yıla çıkması bekleniyor. Gelişmeler sadece genetik şifrenin çözülmesiyle sınırlı değil elbette.
Bilimadamları insanoğlunun sağlıklı ve uzun yıllar yaşayabilmesi için araştırmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Örneğin önümüzdeki yıllarda mekanik kalpler daha da geliştirilirken, yine mekanik böbrek ve karaciğerler devreye girecek. Bilimadamlarının en önemli buluşlardan biri de, dünyanın pek çok ülkesinde hızla gelişen HIV virüsüne karşı aşı geliştirmeleri. Bilimadamları günümüzde bazı ülkelerde denenmeye başlanan aşının birkaç yıl içinde piyasaya sürülebileceğini müjdeliyor.
Tıp dünyasının son yıllarda üzerinde durduğu bir başka önemli konu da, kalp krizini önceden haber veren bir yöntem geliştirmek. Uzmanlar şimdilerde, somut belirtiler görülmeden önce kalp krizini sezinleyerek tedavinin bir an önce başlamasına imkan sağlayacak olan bir cihaz üzerinde çalışıyor. Hastaya yerleştirilen bilgisayarlı sistemlerde de çarpıcı gelişmeler yaşanacak. Henüz klinik deney aşamasında olan bir cihaz, epilepsi krizlerini önceden haber verebilecek ve bunun önüne geçilmesine yardımcı olacak. Bilgisayar çipiyle körlük belki de tarihe karışacak. Gelişmeler bunlarla sınırlı değil elbette. Biz de tıp dünyasında önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlanması beklenen gelişmeleri araştırdık ve sizin için derledik. Araştırmamız sonucu öğrendik ki, bilimadamlarının bize çok yakında vereceği yeni müjdeler var. İşte modern tıp dünyasında “ilaç”, “aşı” ve “teknoloji” alanındaki son gelişmeler…
Devamı 2005 Eylül sayımızda…