Ayak parmaklarında oluşan ve acı veren tırnak batması, insanı yürüyemez hale getiriyor. İltihaplanması halinde ise kişinin yaşam kalitesi bozuluyor. Yazarımız Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nebil Bozdoğan, tırnak batması ve tedavisiyle ilgili bilgi verdi.
Batık tırnak en çok ayak başparmaklarında oluyor ve genellikle ayakların büyüdüğü çağlarda ortaya çıkarak, tekrarlayan sertlikler şeklinde seyrediyor. Ayakların çok terlemesi nedeniyle iltihaplanmaya yatkınlığı oluyor. Batık bölgesi şişerek, kızarıyor. Eğer tedavi edilmezse, kemiğe kadar ilerleyebilen enfeksiyon kalıcı sakatlığa dahi yol açabiliyor. Çoğu insan değişik yerlerde tırnaklarını düzelttirmeye çalışıyor. Batan kısımlar törpülenip, düzeltiliyor ve bir süre için batma acısı azalıyor ama ne pahasına? Tırnak batmasını pedikür yöntemleriyle düzeltmeye çalışan salonların birçoğunda bu müdahaleler ne yazık ki steril şartlarda yapılamıyor. Gerekli steril şartların sağlanması ise ancak cerrahi sterilizasyonla mümkün oluyor. Sonuçta, özellikle kanatılan tırnak yatağı bölgesinden enfeksiyon bulaşması ihtimali bulunuyor. Enfeksiyon olması halinde o bölge şişerek kızarıyor ve ağrı artıyor. Daha da önemlisi başka kişilerden sarılık (Hepatit B ve C) hatta AIDS mikrobu (HIV) bulaşma riski de gündeme geliyor.
Sadece 10 dakikada, tek seansta
İyi steril edilmemiş aletlerle binlerce kişinin iltihaplı tırnaklarının düzeltildiğini düşünün! Bu durum neredeyse toplumsal bir sağlık sorunu haline geliyor çünkü kanla bulaşan tehlikeli hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Batık tırnakların tedavisinde tırnak çekimi geçici olarak batmayı durduruyor ancak hem zamanla tırnak uzadığında batma tekrar ortaya çıkıyor, hem de bu süre içerisinde tırnağı olmayan bir ayak parmağı hassaslaştığından kişiyi sürekli olarak rahatsız edebiliyor. Ayak başparmağında tırnak olmaması ayakkabı giymeyi çok zorlaştırıyor ve küçük çarpmalarda bile çok acı veriyor.
Tırnak çekilmesi ise batık tırnağın tedavi edilmesine yardımcı olmuyor. Peki, tedavi sağlamayan bir yöntem için aylarca tırnaksız kalmak ne kadar doğru? Oysa bu rahatsızlığın kesin ve kalıcı tedavisi, sadece 10 dakika süren küçük bir müdahaleyle yapılabiliyor. Lokal anesteziyle kolayca uygulanan bu işlemde tırnağın batan küçük parçası, yatağı ile beraber ince bir şerit halinde çıkarılıyor. Batan kenardaki yatak daraltıldığı için bir daha kesinlikle batma olmuyor. Ayrıca tırnak da yerinde duruyor. Son derece kısa sürede uygulanan bu yöntemin en güzel yönü de tek bir uygulamayla çözüme ulaşılabilmesi… Söz konusu müdahalenin tamamen steril şartlarda ve emniyetli şekilde, alanında uzman bir doktor tarafından yapılması ise büyük önem taşıyor. Yapılan işlem sonrasında kalkıp yürüyerek eve gidebilen hastalara, genellikle bir hafta açık terlik kullanması ve uzun süre ayakta kalmaması tavsiye ediliyor. Uygulamayı yapan doktorun basit ama etkili önerileriyle nekahat süresi daha rahat geçirilebiliyor.
Eğer parmakta aktif enfeksiyon varsa öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanıyor, kısa bir bekleme süresinden sonra da bu işlem rahatça yapılabiliyor. Tırnak batmasını tedavi eden bu yöntem, binlerce kişide kesin sonuç vermesinin yanı sıra aynı bölgede bir daha ömür boyu tırnak batması oluşmasına da engel oluyor.