Günümüzde sağlıklı bir bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık % 15’i normal yollarla bebek sahibi olamamaktalar. Gelişen tıp teknolojisinin olanakları sayesinde gebelik sorunları yaşayan pek çok kişinin derdinin dermanı bulunabilmektedir. Ancak normal yollardan bebek sahibi olma ile ilgili bir sorun olup olmadığından şüphelenilmesi için öncelikle uygun koşullarda yeterli sayıda denemenin yapılmış olması gerekmektedir. 35 yaşın altındaki sağlıklı çiftler yaklaşık bir yıl boyunca haftada 2-3 kez korumasız düzenli cinsel ilişkiye girdiklerinde gebelik oluşmuyorsa bu konuya dair bir problem olduğundan şüphelenilebilir. 35 yaşın üzerindeki çiftlerde ise bu deneme süresi yaklaşık 6 ay kadar olmalıdır. Çünkü ilerleyen yaşla beraber üreme sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Gebelik oluşması için hangi koşullara sahip olmak gerekir?
Gebelik oluşması için; kadının düzenli ve sağlıklı olarak yumurtluyor olması ve erkeğin yeterli sayıda kaliteli sperme sahip olması en temel koşullardır. Bunların yanında sağlıklı spermlerin vajinaya bırakılması, rahim ağzındaki mukus bölgesine yapışması ve rahim ağzı kanalına geçmesi gerekir. Ardından yumurta ve spermlerin birleşmesi için kadının tüplerinin açık olması, döllenmiş yumurtaların rahme yapışması ve oluşan gebeliğin gelişebilmesi için sağlıklı bir rahim iç zarı gerekmektedir. Bunlara ek olarak pek çok sağlık, beslenme ve yaşam şartları uygun olduğunda gebeliğin gerçekleşmesi mümkündür. Bu bileşenlerden birinde ya da bir kaçında sıkıntı olduğunda ise uygulanabilecek tıbbi yöntemler mevcuttur.
Kısırlıkta tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Normal şartlar altında bebek sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir. Kısırlık durumunda uygun tedaviyi seçmek için öncelikle kısırlığa sebep olan faktörleri belirlemek gerekmektedir. Erkekten, kadından ya da her ikisinden kaynaklanan nedenler gebeliğe engel olabilirken, kısırlıktan muzdarip olan çiftlerin yaklaşık % 15’inde gebeliğe engel olan faktör günümüz tıbbi teknolojisiyle açıklanamamaktadır. Kısırlık durumunda kadındaki yumurtlama ile ilgili problemlerde yumurtlama tedavisi, sperm hücrelerinin tıbbi yöntemlerle vajinaya ya da rahme yerleştirildiği aşılama (yapay döllenme) uygulaması, kadındaki tüplerde sıkıntı olduğunda ise tüp bebek tedavisi kullanılmaktadır.
Tüp bebek nedir?
Tüp bebek; normal yollarla bebek sahibi olamayanlarda kadın yumurtalarının ve erkek spermlerinin laboratuvar ortamında döllenmesi işlemidir. Kısırlık tedavisinde uygulanan çok sayıda yöntem çeşidi bulunmasına rağmen en sık tercih edilen tekniğin tüp bebek olmasının nedeni gebelik şansının çok yüksek olmasıdır. Menisinde hiç sperm bulunmayan ya da az sayıda sperm bulunan erkeklerin, tüpleri tıkalı olan kadınların ve nedeni bilinmeyen kısırlık sorunu ile baş başa kalan çiftlerin bebek sahibi olabilmeleri için tüp bebek yöntemi hayat kurtarıcı öneme sahiptir.
Tüp bebek nasıl uygulanır?
Tüp bebek tedavisinde öncelikle bazı ilaçlar kullanılarak kadının yumurtaları uyarılır ve embriyo oluşturabilecek çok sayıda yumurta elde edilir. Bu teknikte yumurta sayısının fazla olmasının gebelik şansını artırdığı düşünülür. Bunun yanında yumurta sayısı artığında çoğul gebelik durumunun da artacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüp bebek tekniğinde kadın ve erkek üreme hücreleri, vücut sıcaklığında uygun bir ortamda 48 saat bekletilmektedir. Bu bekleme süresinde elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısı döllenmiş olur ve döllenen yumurtalar kadın rahmine yerleştirilir. Tüp bebek yöntemine başvuran kadınların yaklaşık % 50’si gebeliği yaşar, bunların bir kısmında düşükler meydana gelirken % 40 civarında çift bebek sahibi olmaktadır. Ayrıca çoğul gebelikler çok fazla tercih edilmediğinden 35 yaşın altındaki bayanlara tüp bebek tekniği uygulandığında 1 embriyo, 35 yaşın üzerindeki bayanlarda ise 2 embriyo transferi yapılmaktadır.
Kaynak: http://hamilelik.com/tup-bebek-nedir/