Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikTüp bebek tedavisinde çoğul gebelik durumu

    Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik durumu

    -

    Tüp bebek tedavisine başlayanların en merak ettiği konulardan biri çoğul gebelik durumudur. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik durumunu anlattı.

    TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ÇOĞUL GEBELİK

    Son yıllarda embriyo transferindeki gelişmeler sayesinde çoğul gebelik ihtimali büyük oranda kontrol altına alınabiliyor. Elde edilen gebeliklerin %90’ı tekildir. %10 oranında ise ikiz gebelik görülebilmektedir. İkiz gebeliklerin doğal gebeliklerde oranı ise %1’dir. Oranda 10 kat artış nedeniyle fazla rastlanmış gibi gözükür. Yoksa ikiz gebelik oranı mevcut gebeliklerde %10’u geçmez. Tek embriyo verilirse tüp bebek tedavisinin sonuçları %99 oranında tek gebelik olur.  %1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir.

    HANGİ YÖNTEMLER UYGULANABİLİR?

    Tüp bebek tedavisinde uygulanan birçok modern teknik vardır. IMSI; en iyi kalitedeki spermleri seçmek ve mikroenjeksiyon sonrası yüksek döllenme oranları elde etmek için kullanılan tekniktir. Mikrotese; mikroskop altında yapılan testis biyopsisidir. PGD (pregenetik diagnozis; genetik problemli çiftlerin embriyolarının incelenmesi ve sağlıklı olanlarının seçilmesidir. Asisthatching; lazer yardımıyla embriyo çeperinin inceltilmesidir. Frozen; embriyoların, spermlerin ve yumurtaların daha sonra kullanılmak üzere dondurularak saklanmasıdır. Embriyoskop; embriyo gelişiminin kamera altında takip edilmesi ve gelişimi sağlıklı olanların seçilmesidir. İmmünolojik tedaviler ve bağışıklık sistemi tedavileridir.

    çoğul gebelik

    NASIL UYGULANIR?

    İşlem esnasında acı veya ağrı hissedilmemektedir. Toplama işlemi bittikten sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Hafif ilaçlar ile kolayca giderilebilen bu ağrı, kadının günlük yaşamına olumsuz bir etki etkisi yoktur.

    - Advertisement -

    TÜP BEBEK EMBRİYO TRANSFERİ

    Embriyo transferi tüp bebek tedavisindeki en kritik aşamadır. Tedavinin başarılı olup olmaması embriyoların tutup tutmamasına bağlıdır. Tüp bebek tedavisinde yönetmelik kuralları gereğince 35 yaş altındaki kadınlara 1 embriyo, 35 yaşın üstündeki kadınlara da 2 embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede çoğul gebelik ihtimali kontrol altına alınabilmektedir.

    Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve sonuç öğrenilir. Başarısız bir sonuç alınırsa 1-2 ay sonra yeni bir tüp bebek denemesi yapılabilir. 2 ve 3. denemeler de başarısızlıkla sonuçlanmışsa bazı genetik testler, histeroskopi gibi ek incelemeler yapıldıktan sonra tekrar bir tedaviye başlanabilir.

    TÜP BEBEK TEDAVİSİ KAÇ KERE DENENEBİLİR?

    Tüp bebek tedavisi uygulama sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Bazı çiftler birkaç denemenin ardından çocuk sahibi olabiliyorken bazı çiftlerde ilk denemelerinde başarılı olmaktadır. 4. deneme sonrası %80 oranında gebelik elde etme şansı vardır.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz