Diğer
    Ana SayfaHaberTürkiye koronavirüs haritası

    Türkiye koronavirüs haritası

    -

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (17 Nisan) Bilim Kurulu Toplantısının ardından koronavirüste son durumu paylaştı. Son 24 saatte vaka sayısı 4 bin 353, vefat sayısı 1769’a ulaştı. Toplam yoğun bakım hastası sayısı 1845, entübe hasta sayısı 1014, toplam iyileşen hasta sayısı ise 8.631 oldu. Peki, Türkiye’de koronavirüs en çok hangi illerde görülüyor? Türkiye koronavirüs haritası il il neler söylüyor? Artık semtinize göre de koronavirüs yoğunluğunu öğrenebilirsiniz. İşte Türkiye koronavirüs haritası:

    0-14 yaş çocuklar ne zaman sokağa çıkacak? Nelere dikkat etmeli?

    SEMT SEMT YOĞUNLUK DURUMU

    Bulunduğumuz konumda, semtinizdeki koronavirüs risk durumunu, yoğunluğunu görmek için Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasını indirebilirsiniz. Onay kodu geldikten sonra bulunduğunuz çevredeki enfekte risk durumunu haritadan görebilirsiniz. Detaylar Hayat Eve Sığır Uygulaması haberimizde.

    TÜRKİYE KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTASI (17 NİSAN)

    ERZİNCAN KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTASI (17 NİSAN)

    - Advertisement -

    ESKİŞEHİR KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTASI (17 NİSAN)

    DENİZLİ KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTASI (17 NİSAN)

    TÜRKİYE KORONAVİRÜS HARİTASI (14 NİSAN)

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu bilgileri verdi:

    • Türkiye’de 4. haftada vaka artış hızı düşüşe geçti.
    • Genel tarama doğru yöntem değil, güvenilir sonuç elde etme açısından akılcı da değil. Biz, nokta atışı yaparak ilerliyoruz.
    • Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip; salgının önünü kesmenin yolu bu
    • Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir.
    • Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28’dir. Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır.
    • Bugüne kadar temas zincirindeki 261 bin 989 kişi tespit edildi. Bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takip yapılmıştır.
    • Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600.

    PİK YAPMAYA GİDİYOR: 1-2 HAFTA İÇİNDE…

    • Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de koronavirüs vaka artış hızının azaldığını, pik yapmaya doğru gittiğini belirtti.
    • Bakan Koca, “Yeni bir dalgalanma olmadığı müddetçe piki önümüzdeki 1-2 hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum.
    • (Aşı çalışmaları) Gerektiğinde birçok ülkeyle aşı çalışması yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz.
    • İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 59,5, yüzde 90’lara ulaşmış değil.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda ayrıca Konya, Kayseri, Malatya ve Diyarbakır’ın koronavirüs yoğunluk haritalarını gösterdi:

    KAYSERİ YOĞUNLUK HARİTASI (14 NİSAN)

    KONYA YOĞUNLUK HARİTASI (14 NİSAN)

    MALATYA YOĞUNLUK HARİTASI (14 NİSAN)

    DİYARBAKIR YOĞUNLUK HARİTASI (14 NİSAN)

    TÜRKİYE KORONAVİRÜS HARİTASI (10 NİSAN)

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü toplantıda hem Türkiye geneli koronavirüs haritasını hem de bazı illerin haritalarını gösterdi. Bakan Fahret10tin Koca, “Türkiye’de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2.15’tir. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında Türkiye 12. sırada yer almaktadır. Bu sonucun erken tanı ve tedavide uygulanan yöntemden kaynaklandığını düşünüyoruz. Hastalıkla Türkiye’nin bütün şehirlerinde mücadele ettiğimiz bir aşamadayız. Her yerde aynı değil. Bazı yerlerde daha ciddi bir seyrin olduğunu görüyoruz. Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon ve Rize’nin genel olarak durumunu haritalarda görmüş oluyorsunuz” diye konuştu. 

    Sağlık Bakanı Koca, “Türkiye olarak, erkenden kullanmaya başladığımız ilaçların faydasından her geçen gün daha fazla emin olduğumuzu söyleyebilirim.” dedi. Bakan Koca, “Hastaneye, yoğun bakıma yatış ve entübe edilen hasta sayısının stabil döneme girdiğini, artış hızının azaldığını söyleyebiliriz.” diye konuştu. 

    7 NİSAN’DA KORONAVİRÜS HARİTASI NASILDI?

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Türkiye genelindeki dağılımda İstanbul, Ankara, İzmir, Körfez, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak bu noktalarda yoğunluk fazla.” ifadelerini kullanmış ve koronavirüs yoğunluk haritalarını gösterdi.

    TÜRKİYE KORONAVİRÜS HARİTASI

    Türkiye Koronavirüs yoğunluk haritası (7 Nisan itibarıyla)

    İL İL KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTALARI

    İl il koronavirüs yoğunluk haritaları ise şöyle:

    HARİTADAKİ RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?

    (Kırmızı sağlık durumu daha ciddi olup hastanede tedavi görenleri; mavi durumu orta, mor evde takip edilen, yeşil renk ise evde takip edilen durumu çok daha hafif vakaları ifade ediyor.)

    7 Nisan itibarıyla İstanbul’da koronavirüs yoğunluk haritası
    7 Nisan itibarıyla Ankara koronavirüs yoğunluk haritası
    7 Nisan itibarıyla İzmir koronavirüs yoğunluk haritası
    7 Nisan itibarıyla Kocaeli koronavirüs yoğunluk haritası
    7 Nisan itibarıyla Sakarya koronavirüs yoğunluk haritası
    7 Nisan itibarıyla Zonguldak koronavirüs yoğunluk haritası

    ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR: YAŞ VE CİNSİYET GRAFİĞİ

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların yaş ve cinsiyete göre yüzdelik dağılımını da gösterdi ve şu bilgileri paylaştı:

    Vakaların yaş ve cinsiyete göre dağılımı
    • Bütün dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde daha fazla görülüyor. Ağırlıklı vakaların görüldüğü yaş aralığı 20 ila 65 yaş arası. 65 yaş uygulamasının olmadığı dönemde dağılım daha dengeliydi. Ama 65 yaş yasağıyla birlikte bunun ne kadar düştüğünü gösteren önemli bir tablo. Tedbirlerin bu anlamda sonuç verdiğini gösteren, 20 – 65 yaş arası yoğunluğun daha fazla olduğunu, 65 yaş sonrası sokağa çıkma yasağı ile giderek vakaların görülme oranının düştüğünü görüyoruz.” 

    • Vefatlar 65 – 85 yaş arası yoğunlaştı, erkeklerde kadınlara göre vefat oranı daha yüksek.
    • Türkiye’de 60 yaş altı vakalarda ölüm oranının yüksekliğine dair yanlış bilgi vardı. 60 yaş altı komorbid hastalığı olmayanların toplam içindeki payı yüzde 10 olduğunu söylüyoruz.
    • Türkiye’de koronovirüs vakalarında her geçen gün zatürreye dönüş oranı azaldı. Bu bizim açımızdan şöyle önemli. Hastalığın seyrinde öncelikle klinik bulgular, devamında solunum sıkıntısı ve yoğun bakım süreci kendisini gösterir. Ne kadar pnömoni, solunum sıkıntısı ve yoğun bakıma geçişi azaltabilirsek tedavi de başarı oranımızın o kadar yüksek olacağını biliyoruz. Burada da 24 Mart’tan itibaren pnömoniye dönüşü azaltmış olduk. 

    Maske nasıl kullanılır? Dünya Sağlık Örgütü’nden 5 uyarı

    59 yaşında koronavirüsü yendi; neler yaşadığını anlattı

    Corona Virüs neden erkekler için kadınlara göre daha ölümcül?

    3 NİSAN’DA DURUM NEYDİ?

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 3 Nisan’da verdiği bilgiler şöyleydi:

    • Bilim Kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde hareketliliği kısıtlayıcı daha sıkı tedbirler alınması yönünde kararlar aldı.
    • İstanbul’da 12 bin 231, İzmir’de 1105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka var.
    • En yüksek vefat sayımız 210 ile İstanbul. 27 ile İzmir. 14 ile Kocaeli, 11’er vefat ile Ankara ve Konya takip ediyor. Nüfusa göre en riskli illerimiz değerlendirildiğinde İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli’yi ilk 5 il olarak sıralamak mümkün..
    • Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha da artmış olduğunu, özellikle de erkek oranının kadınlara göre daha yüksek olduğunu da görmüş oluyoruz. Özellikle 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın temas izolasyonlarının çok sıkı olması gerektiğini de görmüş oluyoruz.
    • Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. Toplamda 140 bin 716 test yapılmış oldu.

    Corona Virüs neden erkekler için kadınlara göre daha ölümcül?

    56 İLDE VİRÜS NEDENİYLE ÖLÜM YAŞANDI

    • 56 ilde koronavirüs nedeniyle vefat yaşandı.
    • Son 24 saatte 2 bin 786 pozitif vaka daha tespit ettik. Toplam vaka sayımız 20 bin 921 oldu.
    • Tedavisi devam eden hastalardan 1251’i yoğun bakımdadır. Bunların 867’si solunum cihazına bağlı durumdadır.
    • 484 hastamız iyileşerek taburcu edilmiştir.

    50 YAŞ ÜSTÜ VE ERKEK ORANI DAHA YÜKSEK

    • 50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük.
    • Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7’sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor.
    • Sağlık Bakanı Koca, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde hareketliliğin istenen seviyeye düşürülemediğini söyledi.
    • Bilim Kurulu, özellikle yoğun ortamlarda maske takılmasını önerdi.
    • Türkiye’nin analizi, şu anda İstanbul’da bir kişi 16 kişiye bulaştırıyor.

    1 NİSAN’DA EN ÇOK VAKA HANGİ İLLERDEYDİ?

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada Türkiye’de en çok koronavirüs vakasının görüldüğü ilin İstanbul olduğunu, İstanbul’u İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini söylemişti. İstanbul’daki vaka sayısı 8.852 idi. (%60’lara yakın).

    İşte 1 Nisan’daki açıklamalar:

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz.  Burada görülen ön planda daha çok vakanın İstanbul olduğunu görüyoruz. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor, 853 vaka, onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor. En çok vaka görülen iller, İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Isparta, Sakarya, Adana, Bursa ve Samsun.  Bir diğer tablo ise illere göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın dağılımını gösteriyor. Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ayrıca 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo” dedi. 

    Koronavirüs tespit edilen sağlık personeli sayısı 601.

    İLLERE GÖRE KORONAVİRÜS VAKA SAYISI

    İstanbul: 8.852

    İzmir: 853

    Ankara:712

    Konya: 584

    Kocaeli: 410

    Isparta  268

    Sakarya 207

    Adana    197

    Bursa     135

    Samsun 112

    KORONAVİRÜS NEDENİYLE EN FAZLA ÖLÜM İSTANBUL’DA

    Koronavirüs nedeniyle en fazla vefat İstanbul’da (117 kişi) yaşandı. İzmir’de 18, Kocaeli’de 8, Ankara’da ve Konya’da 7 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları şöyle:

    •  63 kişi daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Son 24 saatte 2148 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 63 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 15 bin 679’a, can kaybı 277’ye ulaştı. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 333 oldu.
    • Bu bir halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmak, virüsü mümkün olduğu kadar erken kontrol altına almaktır.

    EN FAZLA KORONAVİRÜS VAKASI İSTANBUL’DA

    • Sağlık Bakanı Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini bildirdi.
    • Bakan Koca, “Vakalarımız içerisindeki ölüm oranı yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıdayız.” dedi.

    TOPLAM 39 İLDE CAN KAYBI VAR

    • Sağlık Bakanı Koca, toplam 39 ilde can kaybı olduğunu söyledi.
    • Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’inin 65 yaş üstündekilerden oluştuğuna dikkati çeken Koca şu bilgileri paylaştı: “Yoğun bakımda olanların yaklaşık yüzde 75’i de 60 yaşın üzerinde. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i yani yüzde 69’u gibi tansiyon hastası olan. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Yani, hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i, 60 yaşın üstü. Bu dönemde kronik ve alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskli olduğunu görüyoruz. Yüzde 80 oranında kaybettiklerimizin bu grupta olduğunu görüyoruz.”
    • Bakan Koca, koronavirüs tespiti için test merkez sayısının 89’a çıkarılacağını söyledi.
    • “DSÖ Avrupa Direktörü, bu süreçte birçok ülkeye verdiğimiz destek ve süreci iyi yönettiğimiz için bize teşekkür etti”

    ÖLÜM ORANI 1.58

    • Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranımız şu an yüzde 1,58. 

    VİRÜS ÇOK BULAŞICI

    Fahrettin Koca, bir tabloda bir kişinin virüsü nasıl bulaştırdığını anlattı. Koca, “Bu herhangi bir tablo değil. Bu bildiğimiz, isimleri belli olan, kimleri taradığımız, kimlerde pozitif gördüğümüz, kimlerin yoğun bakımda yattığını, kimlerin kaybedildiğini gösteren somut bir örnek. Yani, virüs bu kadar kolay yayılıyor. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli gibi görüp, kendisini özellikle evinde izole etmesini son derece önemsiyoruz.” dedi. Koca, hastaneye yatmasına bile gerek kalmadan hastalığı atlatan bir kişinin virüsü bulaştırdığı 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve çevresindeki 12 kişinin de pozitif olduğunu da anlattı. 

    Virüsün çok kolay bulaştığına söyleyen Koca, “Daha önce bunu böyle bilmiyorduk, ortalama 2,6-2,7 kişiye bulaştırır diye düşünüyorduk. Bu nedenle izolasyonun ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu virüsün, bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.” diye konuştu. 

    VİRÜSE YAKALANAN SAĞLIK PERSONELİ SAYISI 601

    • Koca, koronavirüs rastlanan sağlık personeli sayısının 601 olduğunu bildirdi. 
    • “Son bir haftada 4 milyona yakın N95 maske dağıttık. Daha fazlasını da veririz. İhracatı kestik ve bütün imalatı ülkemiz için sağlıyoruz

    PANDEMİ HASTANELERİYLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILACAK

    • Bakan Koca, “Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılacak. Vatandaşımızdan ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içindeyiz.” dedi.
    • Sağlık Bakanı Koca, seyahat kısıtlamasının daha da yoğunlaştırılacağını bildirdi.

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    1. Merkel’e 8 yıl önce sunulan rapor: Virüs tüm dünyayı saracak, üç yıl sürecek
    2. Koronavirüs’ü Singapur’dan İngiltere ve Fransa’ya taşıdı! Süper taşıyıcı kimdi?
    3. Corona Virüs salgını ne zaman biter?
    4. Corona Virüs’ün gün gün belirtileri, aşamaları neler?
    5. 11 soruda Corona Virüs Testi
    6. Tuzlu su, sarımsak, sıcak su, saç kurutma makinesi Corona Virüsü öldürür mü?
    7. Corona Virüs’e karşı pastil kullanırken bunlara dikkat!
    8. Corona Virüs neden erkekler için kadınlara göre daha ölümcül?
    9. Merkel’e 8 yıl önce sunulan rapor: Virüs tüm dünyayı saracak, üç yıl sürecek
    10. Koronavirüs’ü Singapur’dan İngiltere ve Fransa’ya taşıdı! Süper taşıyıcı kimdi?
    11. Sağlık Bakanlığı Pandemi hastaneleri listesi ve duyurusu


    4 YORUMLAR

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz