Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetTuzu kesmenin 12 kolay yolu

    Tuzu kesmenin 12 kolay yolu

    -

    Hipertansiyon başta olmak üzere obezite, diyabet ve kalp hastalıklarından korunmak için tuz tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanlar, günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini söylüyor. Oysa son yapılan araştırmalar, Türk halkının günlük ortalama 18 gram tuz tükettiğini gösteriyor.

    Hazırlayan: Deran Çetinsaraç

    1. Paketli gıdalara dikkat edin. Alışveriş esnasında ürünlerin sodyum içeriğini kontrol edin.

    2. Sofranıza tuzluk koyma alışkanlığını bırakın. Yapılan bir araştırma, masalardan tuzlukların kaldırılmasıyla tuz tüketiminin yüzde 15 azaldığını ortaya koydu.

    - Advertisement -

    3. Sarımsak tozu, kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar, yiyeceklerinize tuz ekleme ihtiyacını azaltmaya yardımcı oluyor.

    4. Taze nane, maydanoz ve dereotu da yine yiyeceklere aroma vereceğinden tuz ihtiyacını azaltıyor.

    5. Kahvaltıda tükettiğiniz beyaz peynirin az tuzlu olanını tercih edebilirsiniz.

    6. Mutfağınızda konserve, salamura gibi tuz oranı yüksek yiyeceklere yer vermeyin. Turşuyu da sadece ev yapımı ve miktarına dikkat ederek tüketin.

    7. Yediklerinizin içeriğine dikkat etmelisiniz. Dışarıda yediğiniz bir hamburgerin içerisindeki ketçap, hardal veya soya sosu gibi gıdaların tuz miktarı yüksek oluyor. Sipariş verirken “Sos istemiyorum” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

    8. Salatalarınızda taze fındık, kaju veya cevize yer açarak, lezzet katabileceğinizi biliyor muydunuz?

    9. Yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığını DERHAL bırakmalısınız.

    10. Maden suları içerdiği mineraller bakımından sağlığa faydalı. Ancak özellikle sıcak havalarda fazla tüketilmesi, içeriğindeki sodyum nedeniyle vücut için zararlı olabiliyor.

    11. Paketli gıdaların üzerindeki sodyum miktarına bakıp tuz oranını anlayabilmek için rakamı 2,5 ile çarpmalısınız. Örneğin, ürünün 100 gramında 2 gram sodyum varsa bu 5 gram tuz içerdiği anlamına geliyor. Ki tek bir ürün için çok yüksek bir miktar.

    12. Bebeklerin damak tadının iki yaşına kadar oluştuğu söyleniyor. Çocuğunuzu tuzsuz beslenmeye alıştırırsanız, bunu hayatı boyunca sürdürebiliyor.

    “Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 14 ilde, 1970 kişi üzerinde yapılan ve Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması ‘SALTurk’ adı verilen çalışmada, tuz tüketiminin ortalama 18 g/gün olduğu görüldü. Bu rakam, ülkemizde günlük sağlıklı miktarın üç katı kadar tuz tüketildiğini gösteriyor.”

    TUZUN VÜCUDUMUZA ZARARLARI

    • Böbrek taşına yol açabiliyor, kalıcı hasar oluşturabiliyor.
    • Kan basıncını yükseltiyor.
    • İnsülin direncini arttırabiliyor.
    • Mide kanseri riskini yükseltiyor.
    • Kemik erimesini tetikleyebiliyor.
    • Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz