Diğer
    Ana SayfaPozitifTuzun "elmas"ı Himalaya tuzu

    Tuzun “elmas”ı Himalaya tuzu

    -

    25082014 tuz02

    Himalaya tuzu nasıl oluştu?

    Himalaya tuzunun, Himalaya dağlarından çıkarılıyor oluşu sizi yanıltmasın, o da denizden geliyor. Ünal Güner, Himalaya tuzunun oluşumunu şöyle anlatıyor: “Dünyanın oluşumu sırasında yoğunlaşan yerküre soğuma sürecine girdi. Yağmurlarla yeryüzüne inen su, tüm yerküreyi yıkayarak günümüzün denizlerini oluşturdu. 300 milyon yıl önce yer kabuğunun hareketleri ile iç denizler kurudu ancak suyun topraktan getirdikleri orada kaldı. Afrika kıtasından kopan bir parça, 3 milyon yıl süren bir yolculuktan sonra Asya’ya, bugünkü Hindistan’a çarptı. Arada sıkışan bu kurumuş denizlerin geride bıraktıkları iki kara arasında sıkıştı. Bu sırada Himalaya Dağları oluştu. Dağları oluşturacak etkiyi yaratan yüksek basınç ise buradaki tuzları kristalleştirdi. İşte bu tuzu kıymetli yapan da o yüksek basıncın etkisi altında kalmak oldu. Tıpkı kömür ve elmas arasındaki fark gibi. İkisinin de foton dizilimleri aynı olsa da elmasın gördüğü yüksek basınç onu sert, şeffaf ve kıymetli yapıyor. Tuzun elması da Himalaya tuzu… ”

     

    Hangi Himalaya tuzu?

    - Advertisement -

    Dünyanın yenilebilen tek kristali olan Himalaya tuzunun üç tipi satılıyor. Bunlardan bir bölümü kendiliğinden beyaz olan tuz. Himalaya tuzunun yüzde 85-90’ı ise pembe… Tuza pembe rengi veren demir minerali ve demir çoğaldıkça pembeleşiyor. Üner, çok koyu pembelerin ise killi toprak içerdiğini ve bunların dekorasyonda kullanıldığını vurguluyor. Yani Himalaya tuzunda da beyazlık arttıkça o kadar iyi ancak bu beyazlığın kimyasallarla yapılmamış olması gerekiyor. Aksi takdirde rafine tuzdan bir farkı kalmıyor. Aynı şekilde “iyot eklenmiş” ibaresi de tuzun rafine olduğunun bir ispatı. Bu nedenle gerçek Himalaya tuzunu güvenilir firmalardan almak, beyaz olanların ışık geçirgenliği olmasına, pembe olanların ise pembe-beyaz renge sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Himalaya tuzu dünyaya ve ülkemize Pakistan’dan geliyor. Hindistan, Çin ve Tibet dışarıya tuz vermiyor. Özellikle Çin, dışarıdan tuz da almıyor. Ancak Pakistan’dan geliyor olması Himalaya tuzunun sağlıklı olduğunu göstermiyor, yine firmanın güvenilirliği önem taşıyor. 

     

    Ne kadar kullanılmalı?

    Hücre arasındaki iletişimi sağlayan tuzlu su olduğu için vücuttaki elektrik de böyle oluşuyor. Hücreden su çıkıyor, tekrar giriyor ve bir hidroelektrik santral gibi bizim elektriğimizi sağlıyor. Bunun için de günlük tuz ihtiyacımızın karşılanması gerekiyor. Böbreklerin günde ortalama altı gram tuz atabildiği biliniyor ve tüketimi buna göre dengelemek gerekiyor. Ancak spor yapanların, yoğun ders çalışanların, bilgisayar karşısında yoğun çalışanların daha çok tuza ihtiyacı bulunuyor. Himalaya tuzu yakıcı olmadığından kullanım miktarı arttığında yemeğin tadını bozmuyor, vücuda zarar vermiyor. Ünal Güner, “Toprağın en kıymetli elementlerini barındıran tuzun içinde altın dahil 84 mineral eser miktarda bulunuyor. Vücut için en kıymetlisi ise korkulacak bir mineral olduğu sanılan sodyum… Rafine tuzu hayatınızdan çıkartın, canlı su ve gerçek tuzu hayatınıza alın, daha formda olacaksınız. Çünkü vücut açlıkla susuzluğu karıştırıyor. Siz uzun süre su içmek isteyip içmediyseniz bir süre sonra acıkıyorsunuz. Vücut enerji istiyor çünkü… Enerjiyi vermediğinizde bu sefer katı gıdaya yöneliyor. Katı gıdaları tüketmek ise vücut için çok yorucu… Bütün enerji sindirime gönderildiği için insanların karın bölgesi şişiyor, hazım problemleri oluyor, yağlanma hızlanıyor. Doğru su ve tuzu tüketenler ise günde iki kez yedikleri katı öğün ile tam ve sağlıklı olarak doyabiliyor” diyor. 

     

    Rafine tuz ne yapıyor?

    Rafine yani yapay tuz yediğimizde vücut oynadığımız oyunu kabul etmiyor ve bu tuzu hücre içerisine almıyor. Görevi vücutta su tutmak olan tuz bunu yapamıyor ve hem su hem de tuz kaybı meydana geliyor. Artık iki-üç yaşındaki çocukların dahi vücudunda selülit var. Oysa onlar ne kahve içiyor ne de dengesiz besleniyor…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz