Diğer
    Ana SayfaSağlıkÜç adımda sağlıklı bir yaz

    Üç adımda sağlıklı bir yaz

    -

     

    SAĞLIKLI BESLENİN

     

    30072013 ciltbakim3Yaz aylarında da üç ana üç ara öğün düzenine devam edin ve yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin.

    Yükselen hava sıcaklıkları ile deniz sezonunun açılması birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Denize girmeye çok az bir zaman kala forma girmek için yapılan şok diyetlerin yarattığı sorunların yanı sıra sıcak havada kolay bozulan besinler de gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Amerikan Hastanesinden Diyetisyen Ayça Ilıca Murat, Hava sıcaklığının artmasıyla beslenmemizde yaptığımız olumsuz değişiklikler ve düzensizlikler artan vücut ısısı, buna eklenen yüksek nemle birleşip öncelikle tansiyon ve kalp hastalarını, daha sonra diyabet, böbrek hastalarını, yaşlıları, gebeleri ve çocukları olumsuz etkiliyor diyor.

    - Advertisement -

     

    Sıvı kaybına izin vermeyin

    Beslenmede mevsimsel değişiklikler yapılmaması, yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin esas kabul edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Murat, Günlük yiyecekler her zaman üç ana ve üç ara öğün halinde tüketilmeli. Her öğünde karbonhidrat, protein ve yağ alınmalı, posa eksik edilmemeli. Sıcaklığın artmasıyla birlikte ter yoluyla çok fazla su ve mineral kaybı oluyor. Yetersiz sıvı alımı sonucunda ise bulantı, baş dönmesi, bayılma belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle kış aylarına göre su tüketme miktarını artırmak gerekiyor diyor. Gün içerisinde tüketilecek 2,5-3 litre sıvı, terleme yoluyla kaybedilen vücut suyunun yerine konulması için yeterli oluyor. Bu sıvının yarısının su, kalanının ise kaybedilen minerallerin yerine konulması ve elektrolit dengesinin düzenlenmesi için maden suyu olması öneriliyor.

     

     Tatlı yerine meyve

    Günlük enerjimizin yarısından fazlasını karbonhidrattan sağlıyoruz ancak bu karbonhidratın saflaştırılmış yani posasından ayrılmamış ve yağla işlem görmemiş olmasına özen göstermek gerekiyor. Diyetisyen Ayça Ilıca Murat, hem bağırsak sistemimiz için faydalı hem de kan şekerimizi dengede tutacak yaz meyveleri, posadan zengin tam buğday unuyla yapılmış veya çavdar kullanılmış ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

     

    Sofralar rengarenk olsun

    Yaz sebzeleri olan kabak, patlıcan, taze fasulye, enginar; yaz meyveleri olan çilek, kiraz, kavun, karpuz, üzüm, incirin vitamin ve mineral deposu olduğunu belirten Diyetisyen Murat, Lif içerikleri de yüksek olan bu meyvelerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, gün içerisine dağıtarak ve mutlaka porsiyon hesabı yaparak yenilmeli. Aksi takdirde özellikle potasyum ve kan şekeri yüksek seyreden kişilerde olumsuz sonuçlar görülebiliyor uyarısında bulunuyor.

     

    Mangal keyfinde aşırıya kaçmayın

    Yaz aylarının gelmesiyle açılan mangal mevsimi et ve et ürünlerinin fazla tüketilmesine neden olabiliyor. Diyetisyen Murat, Kırmızı et, yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle özellikle kalp ve damar hastalarının kısıtlı tüketmesi gereken bir gıda. Ancak bu durum beyaz etin daha fazla yenmesi anlamına da gelmiyor. Porsiyon miktarına dikkat edilmeli; tavuk ve balık bile olsa mutlaka derisinin ayrılmış, yağlarının temizlenmiş olmasına özen gösterilmeli. Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama ve fırın tercih edilmeli. Yapılan araştırmalar yüksek ısıda kısa sürede pişirilen etlerin kansere zemin hazırladığını gösteriyor. Etlerin ateşten en az 15 cm yukarıda pişirilmesi gerekiyor diyor.

     

    Gıdalar çabuk bozuluyor

    Yüksek hava sıcaklığının getirdiği bir diğer risk ise açıkta satılan ya da sunulan yiyeceklerin çabuk bozularak besin zehirlenmelerine neden olması. Gıda üreticilerinin ve satıcılarının potansiyel tehlikeli olan yumurta, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini hijyen kuralları paralelinde soğuk zinciri kırmadan tüketiciye ulaştırması; tüketicinin de gıdaları etiketlerinde belirtilen koşullarda saklaması gerekiyor. Dondurucudan çıkarılan gıdaların buzdolabının soğuk kısmında çözülmesini beklemek, çözülmüş gıdaların tekrar dondurulmasından kesinlikle kaçınmak, dondurma gibi donmuş halde satın alınan gıdaların çözülmüş olup olmadığını kontrol etmek önem taşıyor. Çocuklarda gözüken ishallerin nedeninin iyi yıkanmamış sebze ve meyve tüketimi olduğunu belirten Diyetisyen Murat, meyve-sebzelerin akan suyun altında temizliğinden emin olunana kadar yıkanmasını öneriyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz