Diğer
    Ana SayfaSağlıkÜç adımda sağlıklı bir yaz

    Üç adımda sağlıklı bir yaz

    -

     

    YÜZERKEN ENFEKSİYON KAPMAYIN

    30072013 ciltbakim4

    Bu havalarda kendinizi serin sulara bırakmak gibisi yok ama su yeterince temiz değilse enfeksiyon kapma riskiniz yüksek. Temiz denizlerden ve denetimli havuzlardan şaşmayın.

    Sağlıklı bir yaşam için özellikle yaz aylarında bol bol yüzmek öneriliyor. Yüzülen ortamın uygun olmadığı koşullarda ise başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorunu gelişebiliyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesinden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Birsen Çetin, tuzlu olması nedeniyle deniz suyunda mikropların yaşamasının daha zor olduğunu belirterek, Bununla birlikte kirli olduğu düşünülen, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemesi gerekiyor. Havuzlar ise dar bir alanda durağan su içerdiği için kolaylıkla kirleniyor ve mikroorganizmaların yayılmasına daha uygun ortam oluşuyor. Su sirkülasyonu iyi yapılmayan ve sürekli dezenfeksiyon uygulanmayan havuzlar çeşitli enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor diyor.

    - Advertisement -

     

    Göz enfeksiyonlarından idrar yolu enfeksiyonlarına kadar etkiliyor

    Kirli denizlerde ve uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuzlarda Rekreasyonel Su Hastalıkları (RSH) adı verilen enfeksiyon hastalıkları oluşuyor. RSH; gastrointestinal sistem, üst solunum yolu ve üriner sistem enfeksiyonları, kulak, göz, cilt ve genital enfeksiyonlar gibi hastalıkları içeriyor. Hepatit A ve E, Weil hastalığı, tifo, ishal, gözde konjonktivit, dış kulak yolu ve burun iltihabı, sinüzit, mantar ve uçuk virüsü enfeksiyonları bu tür hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Çetin, Sık görülen ve özellikle çocukluk çağında ağız yoluyla bulaşan Hepatit A, suların dışkıyla kirlenmesi nedeniyle aşılı olmayan veya bu hastalığı geçirmemiş kişileri enfekte ediyor. Kadınlarda da sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma yakınmalarına bazen ateşin de eşlik ettiği idrar yolu enfeksiyonlarında artış görülüyor diyor.

     

    GÜNEŞ KORUYUCU UYGULAMANIN PÜF NOKTALARI

    Dermatoloji Uzmanı Dr. A. Deniz Akkaya, güneş koruyucu kremlerin doğru kullanımı için adımları şöyle sıralıyor:

    * Kıyafetlerin örtmediği alanlara, kulakları ve saçlı deriyi de atlamadan, güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürün.

    * Uygulamayı her iki saatte bir tekrarlayın.

    * Yüz için yarım çay kaşığı, vücut için 30 g krem kullanın.

    * Ürünlerin üzerinde yazan su geçirmez, tüm gün koruma, terlemeye dayanıklı gibi ifadeleri çok ciddiye almayın.

    * Uygulamayı yüzme, kurulanma ve terleme sonrası da tekrarlayın.

    * Güneş koruyucu ürünlerin güneş altında daha fazla zaman geçirmek için değil, güneşe maruziyet kaçınılmaz olduğunda, deriyi korumak amacıyla kullanıldığını unutmayın.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz