Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetUmay Villa'dan Formsanté'ye özel: Kasları koruyun yağları yakın

    Umay Villa’dan Formsanté’ye özel: Kasları koruyun yağları yakın

    -

    Bugüne kadar 7 bin kişiye detoks yaptıran, tonlarca kilo vermelerini sağlayan ve geçtiğimiz ay “5 Günlük Detoks ile Yağlara Veda” kitabı yayınlanan Umay Villa Formsante’nin sorularını yanıtladı. “Spor yapmayı planlamıyorsanız detoks programlarımı yapmayın” diyen Villa, kasları koruyarak yağların nasıl eritilebileceğini, sağlıklı bir şekilde nasıl kilo verilebileceğini anlattı…

     

     

     

    - Advertisement -

    UZMANLIK ALANINIZ PILATES ANCAK SON OLARAK DETOKSLA İLGİLİ BİR KİTAP YAZDINIZ, INSTAGRAM ÜZERİNDE DE DETOKS PROGRAMLARI DÜZENLİYORSUNUZ… BU SÜREÇ NASIL BAŞLADI, NASIL GELİŞTİ?

    Her şey aslında bir takipçimin nasıl beslendiğimi sormasıyla başladı. Ben de yaklaşık 15-16 seneden beri kendi kendime ve arkadaşlarıma uygulattığım 5-7 günlük ödem atma, yağ yakma programlarımın olduğunu çünkü 5-7 günden fazla belirli bir programa konsantre olamadığımı yazdım. Arkasından bu programlarımdan birini paylaşmam için kar topu gibi büyüyen istekler gelmeye başladı. Böylece 7 gün süren Detoks 1 programımı Instagram’da gün gün paylaştım. Programa yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1200 kişi katıldı. Önce 7 günlük alışveriş listesini paylaştım, herkes alışverişini yaptı. Detoksa başladığımızda ise günlük olarak mönüleri, içecekleri ve egzersiz programını sayfamda paylaştım. Bir kere grup psikolojisi ve enerjisi çok önemli. Aynı amaç doğrultusunda 1200 kadın ve erkek, 7 gün içerisinde benim önderliğimde birbirini motive etti. Pes etmek üzere olanlara diğer kişiler destek oldu, moral verdi, “Ben yapamayacağım vazgeçiyorum” diyenleri devam etmesi için diğerleri ikna etti, herkes her sabah uyandığında verdiği kiloyu fotoğraf altlarına yazdı ve 7 günün sonunda verilen kilolarla toplu bir coşku, gurur, mutluluk yaşandı. Hemen hemen herkes yağdan epeyce kilo verdi, benim kilo vermem imkansız diyenler bile kilo verince üstelik bunu durmadan yiyerek yapınca herkes ufak çaplı bir şoka girdi. Ancak ip de koptu diyebilirim çünkü herkes bunun devamının gelmesi için ısrar etmeye başladı. 

    200 KİŞİ BİRLİKTE DETOKS 
    Biliyorsunuz diyet yaparken motivasyon, moral çok önemli. İnternete girerseniz binlerce diyet listesi görürsünüz ama bir insanın eline tutuşturulan diyeti tek başına yapmasıyla devamlı motive edilerek, destek olunarak yapması aynı şey değil. Detoks 1 bitti fakat herkeste “Daha vermem gereken şu kadar kilo var”, “Bir detoks daha yapalım” istekleri devam etti. Tamam, Detoks 2 programımı hep birlikte yaparız fakat bunu yaparken “Gelin beden temizliğinin yanına ruhen de kendimizi iyi hissedeceğimiz bir şey yapalım ve herkes bütçesine göre LÖSEV’e, Darüşşafaka’ya veya kendi uygun gördüğü yerlere bağış yapsın ve bağış yapanları gruba dahil edelim” dedim. Bu ricam coşkuyla kabul edildi, herkes gönlünden kopan bağışı SMS yoluyla veya internet bankacılığı ile yaptı. Daha Detoks 2 grubuma girerken herkeste manevi bir hafifleme vardı.

    Bir seneden beri ayda iki sefer Instagram’da kapalı grupta detoks programları yapıyorum, kontrolü kaybetmemek, herkesle birebir ilgilenebilmek için gruplara 200 kişiden fazlasını kabul edemiyorum. Katılmak isteyenler bilgilerini e-posta yoluyla iletiyor ve gruba uygun olanlar yani ciddi sağlık problemi olmayanlar, spor yapabilenler gruba davet ediliyor.

    BUGÜNE KADAR KAÇ KIŞI ILE DETOKS YAPTINIZ HATIRLIYOR MUSUNUZ? NASIL GERI DÖNÜŞLER ALDINIZ? 
    7 bin kişiden fazla insan gruplarıma katıldı, artık kaç ton yağ kaybettiklerini hesaplamam imkansız. Düzenli olarak spor yaptığı halde yağ oranını düşüremeyenler, spor hocaları, 45 yaş üstü menopoza girmek üzere olup da ani kilo alan kadınlar, şok diyetlerle metabolizmasını mahvedenler, obezite sınırında olanlar, gelinlikle kuğu gibi görünmek isteyenler, kayınvalidesine kızgın olup da kilo vererek onu şaşırtmak isteyenler, evliliği kilo yüzünden sekteye uğrayanlar, şişmanlık yüzünden terk edilenler… Sadece Türkiye’den değil yurt dışından da katılan çok sayıda insan oluyor. Aradaki saat farkı, hava durumu, konuşulan dil fark etmiyor. Mönülerimi büyük ihtimalle Google Translate’te çevirip veya Türkçe bilen birini bulup çevirttirip gruba dahil oluyorlardı. Detokslarım kulaktan kulağa duyularak gittikçe daha popüler oldu. 

    Detoks gruplarımda çoğunluk kadınlar oluyordu ve eşleri yine bir diyete başladığını gördüğü eşiyle ilk bir-iki gün dalga geçiyor, uğraşma böyle şeylerle diye moral bozuyordu. Fakat detoks bitiminde eşinin hem fiziksel değişimini hem de tartı üzerinde verdiği kiloyu görünce önce büyük şaşkınlık, arkasından “Bir sonraki Umay Villa detoksunu birlikte mi yapsak?” talepleri geliyordu. Bunlara mesela grupta çok gülüyorduk. Gruplarıma katılanların artık büyük çoğunluğu çiftler çünkü evlerinde günlük iki farklı yemek pişeceğine aynı şeyler hazırlanıyor, sporlarını beraber yapıyorlar ve birbirlerine destek oluyorlar. Ama grup içinde halen en çok konuşan, en çok mızmızlanan, en çok soru soranlar kadınlar. 

    Başka biri ise fazla kilosundan dolayı kendisini terk eden nişanlısına hem öfke duyuyor hem de halen ona aşık olduğunu zannediyordu. 4 ay içinde 20 kilo verince o eski nişanlı artık beğenilmemeye, “Ben bu adama nasıl aşık olmuşum, daha iyilerine layığım” denilmeye başlandı. 

    İNSÜLİN DIİRENCİ, HİPERTANSİYONU YA DA BAŞKA METABOLİK PROBLEMLERİ OLANLAR DETOKS YAPABİLİR Mİ? BU TİP SORUNLARI OLAN KİŞİLERE UYGUN PROGRAMLAR BULUNUYOR MU? 
    İnsülin direnci düzenli spor yapmayan, karbonhidrat ağırlıklı beslenen hemen herkesin problemi. Gruplarıma katılanların büyük çoğunluğu insülin direnci olan ve ilaç kullanan kişiler. Aşırı karbonhidrat tüketimlerini gruplarımdaki menülerle yavaş yavaş azaltıyoruz ve en büyük sorunlu bölgeleri olan göbek ve bel çevresi gittikçe inceliyor ve sonlara doğru ise yaptırdıkları doktor kontrollerinde ilaç kullanımını da bırakıyorlar. Tansiyon problemleri olanların daha dikkatli ilerlemesini tavsiye ediyorum, tansiyonlarını neyin yükseltip neyin düşüreceğini bildikleri için mönülerde oynama yapabileceklerini, mesela limonlu su varsa limon eklememelerini, tuzu ise doğru oranda kullanmalarını, sabah aç karnına spor yapamayacak olanların o günkü sabah kahvaltılarından 2-3 kaşık yemelerini ve öyle spora geçmelerini istiyorum. 

    SİZCE EN BÜYÜK DİYET HATASI NEDİR? 
    Aç kalmak, aç kalarak kilo verileceğini zannetmek, diyet yaparken ya hiç spor yapmamak ya da en fazla tempolu yürüyüş yapmak en büyük hatalar. Detoks gruplarıma ilk defa katılanlar mönüleri gördüklerinde bu kadar çok yiyerek nasıl kilo vereceğiz diye mutlaka sorar. İşin püf noktası aslında tam orada, yiyerek kilo verilir, aç kalarak değil… 

    Her öğün 1 dilim ananas veya 10 tane çilek veya 1 tabak salata yemek ile kilo verilmez. Tabii burada kilo vermek derken yağdan kaybetmekten bahsediyorum. Eğer tek ilgilendiğiniz tartıdaki rakamın düşmesi ise yöntem çok basit, aç kalırsınız, kuş kadar yersiniz ve böylece tartı üzerindeki rakam düşer ama bu kas kaybıdır. Diyeti bıraktığınızda ise çok hızlı şekilde o verdiğiniz kiloları geri alırsınız, geriye kas kaybından dolayı yüzde, vücutta sarkma kalır ve bunları geri yerine koymak çok zor olur. 

    DETOKS PROGRAMLARINIZDA EGZERSİZ ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR. YAĞ YAKMAK, KİLO VERMEK İÇİN NASIL BİR STRATEJİ İZLENMELİ? BESLENME- EGZERSİZ DENGESİNİ NASIL KURMALI? 
    Hem detoks kitabımda yazıp açıkladığım hem de gruplarıma katılmak isteyenlere dediğim gibi, spor yapmayı planlamıyorsanız detoks programlarımı yapmayın. Çünkü spor ile desteklenmeyen diyet sağlıksız diyettir. Yağlar kasların çalıştırılması ile yakılır. Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır yani yağ yakımını destekler. Detoks boyunca spor yapmamak kas yoğunluğunun azalmasına sebep olur, vücutta ve yüzde sarkma olur ve en önemlisi onca verilen emek sonrası verilen kilolar diyet bırakılınca geri alınır. Yağdan kaybetmek zor ama kalıcı, kastan kaybetmek kolay ama yaptığı tahribat büyüktür. Spor derken sporun fazlasını da tavsiye etmiyorum. Detoks programlarımdaki spor çeşidi, zamanı ve süresi tam olarak uygulanmalı. Fazla yapılan spor da kas kaybına neden olur, vücut dirence girebilir. Yani burada da yine ölçü diyorum. Hiç spor yapmamak da olmaz, aşırı spor yapmak da olmaz. 

    Mesela detoks programlarımda genellikle günün ilk sporunu sabah kahvaltıdan önce veririm çünkü esas yağ yakma gece saat 23’ten itibaren başlar ve sabaha kadar sürer. Sabah uyanıldığında vücutta karbonhidrat depoları tamamen boşaltılmış ve vücut yağ yakmaya hazır durumdadır. Bu saatlerde yapılan spor doğrudan yağ yakımını sağlar. Kolay mıdır, elbette değildir ama bence değer. 

    GÜNLÜK, HAFTALIK BİR EGZERSİZ PLANINIZ VAR MI, NELER YAPIYORSUNUZ? 
    Haftada 3 gün günaşırı matwork pilates yapıyorum, 2 gün gym’de ağırlıkla çalışıyorum ve haftada 5 gün sabah saatlerinde interval, postacı yürüyüşü veya tempolu yürüyüş yapıyorum. Haftada 1 gün ise ki bu genellikle pazar günü oluyor hiçbir şey yapmıyorum, uzun pazar kahvaltıları, uzun uyuma, canımın istediğini ama az yeme şeklinde kendimi şımartıyor ve kaslarımı dinlendiriyorum. Egzersiz saatlerimle, çeşidiyle, zorluğuyla sık sık oynuyorum çünkü vücudu şaşırtmadan metabolizmanın hızlanması zor, vücut rutine alıştığında tepki vermemeye başlıyor. 

    2 ÇOCUK SAHİBİSİNİZ… ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ, KATI KURALLARINIZ VAR MI? 
    17 yaşında Alara adında kızım ve 8 yaşında Aurelio adında bir oğlum var. Evde nasıl bir sistemimiz olduğunu anlamanız için komik bir anımı anlatayım. Kızım 14-15 yaşlarındayken hafta sonları okul arkadaşları bize kalmaya geliyordu. Bu epeyce böyle devam etti. Sonra bir-iki ay boyunca arkadaşları daha seyrek gelmeye başladı. Ben de “Alaracığım ne oldu arkadaşların neden artık daha az geliyor?” diye sordum. Alara da artık çok sık gelmek istemiyorlar çünkü “Arkadaşlarım ‘Evinizde cips, hamburger, çikolata, kola yok’ dedi” diye açıkladı. Sonra düşündüm gerçekten de bizim mutfakta sağlıksız atıştırmalıklar, yemekler yok ve pişmiyor. Alara’nın arkadaşlarına onlar TV seyrederken veya bir şeylerle uğraşırken limonlu kereviz sapları, havuç dilimleri, dilimlenmiş yeşil elma ve avokadolar, Agave şurubu kullanarak naneli limonatalar hazırlayıp koyardım. Bizim rutinimiz, yaşam şeklimiz sağlıklı beslenme üzerine kurulu. Çocuklarım evde bundan farklısını görmedikleri için bu atıştırmalık adı altında metabolizmayı mahveden, daha fazla acıktıran gıdaları çok bilmiyor. Bu demek değildir ki çocuklarım dondurma, çikolata, tatlı yemiyor. Elbette yiyorlar fakat evimizde bulundurmuyorum. Çocuklar göz önünde bu sağlıksız gıdaları görmeyince çok da aramıyor. Alara ve Aurelio’nun öğün atlamasına pek izin vermiyorum. İkisi de okula gittiği için ne yazık ki okulda ne yiyip yemediklerini çok takip edemiyorum. Hele 8 yaşındaki oğlumun oyun oynamaya devam edebilmek için okuldaki öğle yemeğinden bir-iki kaşık alıp bıraktığından emin olduğum halde pek bir şey yapamıyorum. Ama okuldan eve döndüğü zaman telafi etmek için uğraşıyorum. 

    Formsanté – 2015 Ağustos sayısı
    Aytaç Özkardaş Gozzi



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz