Diğer
    Ana SayfaSağlıkUnutkanlık mı bunama mı?

    Unutkanlık mı bunama mı?

    -

    Sizde hangisi var?

    Dilinizin ucunda ama hatırlayamıyorsunuz. Biraz evvel elinizde olan dosyanızı nereye koyduğunuzu bir bulsanız beyninizi sinsi sinsi kemiren soruyu da önemsemeyeceksiniz. “Bunadım mı ne?” Günümüzün yoğun temposunda bu tür unutkanlıklar çoğu zaman masum kabul ediliyor. Ama ya basit bir unutkanlık değil de, yaşadığınız bir bunama yani demans sorunu ise… 
      
    Unutuyoruz… Her şeyi unutuyoruz… Telefon numaralarını, konuştuklarımızı, bir eşyayı koyduğumuz yeri, randevularımızı, yüzleri, kimi zaman da yaşadığımız olayları. Sevgilisinden gelen cazip bir davet, genç bir kıza annesiyle olan randevusunu unutturabiliyor mesela. Yoğun iş temposu yüzünden kim bilir kaçımız en yakınının doğum gününü hatırlayamayıp mahcup olmuştur. Bunlar öyle büyük unutkanlıklar değil aslında. Ama gündelik hayatta bu unutkanlık meselesi daha çok başımıza gelmeye başladı.

    Eskiden unutmak sadece yaşlılara özgü bir sorunken şimdi çok genç beyinlerin bile sık sık unutkanlıktan yakındığına şahit oluyoruz. Kim bilir siz de bunlardan birisiniz! Neden hafızamızla sorun yaşıyor, elimizde ajanda olmadan, masamızın üzerini sarı sarı post-it’lerle doldurmadan rutin işlerimizi takip etmekte güçlük çekiyoruz? Yoksa bu unutkanlık genç yaşta bunamanın bir işareti mi?

    International Hospital Nöroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaşar Gürtekin, Amerikan Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ari Boyacıyan ile Memory Center’den Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan sorumuzu yanıtladı.

    unutkanlikNeden unutkan olduk?

    - Advertisement -

    Uzmanlara göre aslında yanıt çok net: Günümüzün yoğun temposu kişiye ağır sorumluluklar yüklüyor. Zihin sürekli bir şeylerle meşgul oluyor. Durum böyle olunca da unutkanlık kaçınılmaz bir hal alıyor.

    Uzmanlar, birçoğumuzun beynini kemiren “Acaba bunadım mı?” sorusunu yanıtlarken yüreğimize su serpiyor:

    “Normal yaşlanma sürecinde beyin fonksiyonları bir miktar gerileyebiliyor. Ama her unutkanlık demansın habercisi olmuyor.” Tabii bu, unutkanlığın her zaman masum olduğu anlamına da gelmiyor! Peki ama unutkanlık ne zaman tehlikeli boyutlara ulaşıyor?



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz