Diğer
    Ana SayfaYemekUnutulmuş sebzeleri yeniden keşfedin

    Unutulmuş sebzeleri yeniden keşfedin

    -

    kasim-2012-yemek-resim-3ARDIÇ TOHUMU VE KİŞNİŞLE KAPLANMIŞ ÇITIR KIZARMIŞ LEVREK FİLETOSU
    (4 kişilik)
    Malzemeler:

    ● 4 adet deniz levreği (her biri 210 g)
    ● 4 adet körpe turp
    ● 4 adet kırmızı şalgam
    ● 120 g taneli hardal
    ● 250 g zeytinyağı
    ● 100 g su teresi
    ● 600 g kavza kökü
    ● 4 adet taze patates
    ● 4 adet vezir turpu
    ● 280 g süt
    ● 10 g kişniş tohumu
    ● 2 adet defne yaprağı
    ● 5 g rezene tohumu
    ● 10 g ardıç tohumu
    ● 4 adet yıldız anason
    ● 4 tutam biberiye
    ● Karabiber, tuz
    Yapılışı:
    Vezir turpu ve kırmızı şalgamı, içine defne yaprağı ve yıldız anason attığınız suyun içinde 10 dakika kadar haşlayın ve buzlu suya koyun. İkinci bir tencerede soyulan kavza köklerini büyük parçalar halinde kesip yumuşayana kadar haşlamaya bırakın. Haşlanınca suyunu iyice süzüp içine biraz zeytinyağı ve süt ekleyin. Püre kıvamı alana kadar bir çırpma teli ile ezin. Ayrı bir saplı tencerede taze patatesleri haşlayın. Sonra ortadan ikiye bölüp bir tavada her iki tarafını az zeytinyağında kızartın. Taneli hardal ve zeytinyağını karıştırın ve 15 dakika kadar buzdolabında soğumaya bırakın. Levrek filetosunu; kişniş tohumu, ardıç tohumu ve rezene tohumu ile marine edin. Sıcak bir tavada deri kısmı önce olmak üzere kızartın. Ardından 7 dakika kadar 170 derece fırında pişirin.
    Soğuk garnitür olarak su teresi ve ince bir şekilde dilimlenmiş turpu karıştırın.
    Hazırlanan tüm bu malzemeleri levrek fileto ile birlikte bir tabağa yerleştirerek servis edin.

    kasim-2012-yemek-resim-4BAKLA ÇORBASI
    (4 kişilik)
    Malzemeler:

    ● 1 kg kuru bakla
    ● 50 g kereviz sapı
    ● 2 adet kuru soğan
    ● 3 adet havuç
    ● 2 lt sebze suyu
    ● 2 diş sarımsak
    ● 25 g yaban hindiba
    ● 30 g tofu peyniri
    ● 5 ml acı biber yağı
    ● Karabiber, tuz
    ● Az zeytinyağı
    Yapılışı:
    Kuru baklayı ılık suda 2-3 saat kadar bekletin. Havuç, kereviz ve soğanı düzensiz bir şekilde doğrayıp az zeytinyağında soteleyin ve en son sarımsağı ekleyin. Üzerine sebze suyu ekleyerek 45 dakika kadar ara ara karıştırarak kaynatın. Tuzu da ekleyerek bütün çorbayı blender’dan geçirin. Yaban hindibayı bir tavada az zeytinyağında soteleyin. Tofu peynirini tavla zarı şeklinde doğrayın. Bu iki malzemeyi çorbanın üzerine garnitür olarak ilave edin ve acı biber yağı ile servise hazır hale getirin.

    kasim-2012-yemek-resim-5TAVADA KIZARTILMIŞ TAVUK GÖĞSÜ
    (4 kişilik)
    Malzemeler:

    ● 4 adet kollu tavuk göğsü (her biri 200 g)
    ● 4 adet vezir turpu
    ● 4 adet körpe kırmızı biber (tatlı)
    ● 8 adet körpe havuç
    ● 4 adet beyaz şalgam
    ● 120 g taneli hardal
    ● 150 g zeytinyağı
    ● 8 adet çarliston biberi
    ● 4 tutam biberiye
    ● Zeytinyağı
    ● Tuz, karabiber
    Yapılışı:
    Tavuk göğsünü; biberiye, tuz ve biberle marine edin. Sıcak bir tavada önlü arkalı hafifçe kızartın. Sonrasında 170 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Beyaz şalgam, vezir turpu ve körpe havucu 8 dakika suda haşlayın, ardından buzlu suya alın. Zeytinyağı ile taneli hardalı iyice yoğurup buzdolabında koyun. Çarliston biberleri ve körpe kırmızı biberleri küçük bir tepsiye koyup üzerine çok az zeytinyağı dökün ve 8 dakika 170 derecelik fırında pişirin. Pişen tavuğu; zeytinyağlı hardal ve sebzeler ile birlikte servis edin.

    Aytaç Özkardaş GOZZI
    Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

    Seninle Dergisi Kasım 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz