• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Dr. Fevzi Özgönül

Ürik asit nasıl düşer? Vücuttan ürik asiti attıran ve üre düşüren bitkiler

Ürik asit yüksekliği özellikle kilo problemi yaşayan kişilerde sıkça rastlanılan bir durumdur. Peki, ürik asit yüksekliği neden olur? Ürik asit yüksekliği hangi hastalıklara neden olur? Ürik asiti vücuttan attıran bitkiler nelerdir? Dr. Fevzi Özgönül, konu hakkında bilgi verirken ürik asiti vücuttan atacak çay tarifini de anlattı.

KANDA ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ  *

Ürik asit düzeyine kanda bakılır ve normalde üst sınırı, erkeklerde 7-8 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl’dir.

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR? *

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda eskiden zengin hastalığı olarak görülen ürik asit yüksekliğinin başka nedenleri de tespit edildi.

Çok fazla et tüketen kişilerin yanında çok fazla meyve şekeri yani fruktoz tüketenlerde de görüldüğü tespit edildi. Hatta normal şekerden daha ucuz olduğu için birçok tatlı üreticisinin de tercih ettiği mısır şurubu yani fruktoz şurubu yani şurubu ile yapılmış baklava, kadayıf ve hata sütlü tatlılar bile hiper üriseminin tetikleyicisi olarak görülebilir.

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Ürik asit yüksekliği en masum olarak gut hastalığı dediğimiz hastalığı yapar. Eklemlerde biriken ürik asit kristalleri, en sık olarak ayak başparmağında ağrı ile uyandıran bir şişlik yapar. Bu ağrı o kadar fazladır ki uykudan uyandırır. Hatta bu bölgeye yorganın değmesi bile çok büyük bir ağrı meydana getirir. Bu olay aynı zamanda diz dirsek gibi büyük eklemlerde de olup şişlik, şekil bozukluğu da meydana getirir. Ürik asit yüksekliği böbrek taşlarına da neden olur hatta ileri dönemde böbrek yetmezliği de yapabilir.

ÜRİK ASİT VE ÜRE DÜŞÜREN BİTKİLER *

  • Taze fasulye, enginar, yoğurt, ayran ürik asit düzeyini düşürür.
  • Bol C vitamini almak da idrar ile ürik asit atılımını arttırır.
  • Kilo problemi yaşıyorsak mutlaka kilo vermeliyiz çünkü kilo problemi de ürik asit seviyesini arttıran faktörlerdendir.
  • Bol su içmeliyiz günde en azından 10-15 bardak
  • Bir süreliğine et ve sakatat ve deniz ürünlerinden uzak durmalıyız.
  • Bu dönemde karnabahar, mantar ve ıspanak ta tüketmemeliyiz.
  • Bir süreliğine mısır şurubundan yapılmış kola ve benzeri içecekleri de tüketmemeliyiz.

ÜRİK ASİTİ VÜCUTTAN ATTIRAN PÜSKÜLLÜ ELMA ÇAYI TARİFİ *

Malzemeler:

  • 1 tutam mısır püskülü
  • 1 elmanın kabuğu
  • 2 tutam biberiye
  • 1 ince dilim kabuğu ile birlikte limon

Hazırlanışı:

½ litre kaynamış 1 dk beklemiş suya atıp 20 dakika kadar bekleyelim sonra afiyet ile içelim her gün sabah ve öğlen veya öğlen ile akşam arasında 1 bardak bu çaydan içmemiz ve yukarıda saydığım yiyeceklere dikkat etmemiz bizim kurban bayramında bol et nedeniyle yaşadığımız ürik asit kabusumuzu sonlandıracaktır.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here