Diğer
    Ana SayfaPsikolojiUyku apnesi kaderiniz olmasın!

    Uyku apnesi kaderiniz olmasın!

    -

    Geceleri düzenli uyumanıza rağmen, gün içinde kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? O zaman dikkat! Sorununuz uykuda solunum bozukluğu nedeniyle oluşan obstrüktif uyku-apne sendromu olabilir.

    Şiddetli ve sürekli horlama, obstrüktif uyku-apne sendromu olarak adlandırılan ve hayati tehlike oluşturan hastalığın en önemli belirtisi oluyor. Uykuda solunum bozukluğuna işaret eden bu durum, kişinin daralan hava yolundan nefes almak için aşırı güç harcaması ama dar yoldan geçen havanın horlamaya neden olmasıyla yaşanıyor. Bayındır Hastanesi Söğütözü Nöroloji Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Özcan Ertürk, dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan araştırmalara göre erişkinlerin yüzde 10-30’unda horlama görüldüğünü, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 26 seviyesinde olduğunu belirterek “Çalışmalar ayrıca her 100 kişiden en az beşinde sadece horlama değil aynı zamanda uyku-apnesi (solunum durması) olduğunu da ortaya koydu” diyor.

    BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
    ■ Uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönem.
    ■ Bilinen 80’den fazla uyku hastalığı bulunuyor. Çoğu yaşam kalitesinin azalmasına ve kişinin sağlığında bozulmaya neden oluyor.
    ■ Kişi, sorunuyla ilgili kendince uygun gördüğü bir hekime danışıyor. Ancak uyku ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavileri, uyku konusunda uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılıyor. Uyku tıbbı uzmanları ayrıca nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri, çocuk hastalıkları ve diğer alanlarda da eğitim almış olabiliyor.

    Şiddetli horlamaları önemseyin
    Obstrüktif uyku-apne sendromu olan hastalar gece düzenli nefes alamıyor, dokulara yeterli oksijen taşınmadığı için ertesi gün yorgun ve uykulu oluyorlar. Uyku-apne sendromu olan kişilerde ayrıca hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıklar da görülebiliyor. Bu nedenle şiddetli ve sürekli horlaması olanların uyku bozuklukları merkezlerine başvurarak, gerekli testlerden geçmeleri gerekiyor. Uzm. Dr. Özcan Ertürk, horlamanın bazen yan odalardan hatta komşulardan duyulabilecek şiddette olabildiğini belirterek, “Bu durumun kısa aralıklarla kesilmesi, ardından derin ve gürültülü bir sesle tekrar nefes alınmaya başlanması, gece içinde apnelerin varlığını tekrarlıyor. Sonuçta kişi, uykusunun yüzde 75’inde nefessiz kalabiliyor. Uykunun gecede 300-400 kez bölündüğü ancak hastaların fark edemediği bu durum, kalitesiz bir uykuya ve ertesi gün yaşanılan yorgunluğa neden oluyor” diyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz